Avfolkade församlingar och kyrkor


Detta är den tredje artikel om tydlighet  när det gäller  våra församlingar. Lägg märke till att jag tänker inte specifik på en eller några församlingar. Snarare undrar jag  varför det är så som det är?

Skall villigt erkänna att jag har inte svaret, däremot lite tankar  om vad jag hoppas på bland Guds och vanligt folk i bygderna.

För i tiden så var varje samfund bunden till sin egen  teologi, ja jag är så pass gammal att jag märkte det då. Tiderna har ändrats  och nu har man svängt åt det motsatta diket istället.  Åter igen tänker jag på Jesus  som gick förre och som gav sitt uppdrag till de första ledarna som skulle föra hans uppdrag vidare.

Tänker också på den första församlingen som bildades efter Jesu himmelsfärd: Vad var det som hände där? Jo det var ju så att apostlarna och de troende skulle samlas i Jerusalem på Jesu befallning och då skulle Guds kraft komma över folket med Den Helige Anden  som Ledare genom tro. Jo du läser rätt, Jesus uppenbarade Faders vilja för människor  i vilket blev både synligt och med hjälp av tro som en brygga mellan den visuella/värdsliga och den andliga.

Jesus har gått förre i allt det som han lämnade till generationer framöver  genom sitt praktisk handling och undervisning. Förstå mig rätt här, han har inte gett oss till uppdrag att korsfästas  för andra människor, oberoende av det som vi kan se genom visa exempel i några länder som sånt förekommer.

Det är bara han som steg ner från sin Fader  och som profeterna  har talat om i det gamla testamente, som skulle försona världen  med sig själv. Det gamla förbundet  byggde  på egna gärningar och offer för att sona sina synder som ett tecken på att kunna få Guds gemenskap.

Det nya förbundet /testamentet bygger inte på människans egen  duktighet och syndoffer längre. Nu bygger vår tro på  Kristi nåd som gav sig själv som syndoffer för alla genom tro.

Med tanke på vad jag beskriver här ovan , varför är så många församlingar/kyrkor tomma på folk?

Här kommer några tankar som jag vill dela med er läsare:

  1. Avvattning/omtolkning av Guds ord och dess betydelse:

Ja det är så utan tvekan, många motiverar det som är skrivet och inspirerat  av Helig Ande skall man inte ta det som bokstavligt. Då frågar jag: Hur skall man ta det då? Varför skulle det vara fel att ta Jesu egna ord på allvar? Dessutom har vi exempel på när synden kom in i världen och Satan förklädd  i ormen  ifrågasatte  Guds ord till Adam och Eva: ”Skulle Gud ha sagt det”?

När allt kommer omkring så beror det på vad  människors tro grundar sig på  och vilken kunskap dessa har inhämtat ifrån. Som bekant så bygger vår tro genom att någon berättar (predikar ) vilket Jesus har gjort från första början. Sen tog apostlarna över genom Jesu uppdrag att predika evangelium för alla människor om just det som Jesus talade om först. Alltså kommer predikan genom Kristi ord som är fundamentet i hela vår kristna tro.

  • Tydlighet i det vi säger  och lever med i vardagen.

Detta är en praktisk handling  av dem som har beslutat sig för att följa Jesus genom sin tro. Det är inte genom att man skall göra sig förtjänt av att platsa in i Gudsrike. Detta är en kärlekshandling till Jesus , en vilja och förmån att   bli som han kallar oss till som sina vittnen. I detta ingår en praktisk handling att visa återhållsamhet  i förhållande till andra människor med problem  som annars kan bli en stötesten för dem  som i sin tur tappar tron genom  ovissa handlingar.” Allt gör jag för Kristi skull” säger Paulus  Fil 3:7

  • Konkurrens i samhället.

Hur då?… Det finns så mycket i samhälle som lockar människor till engagemang som upplevs så mycket mer intressant och roligare än att behöva gå till kyrkan eller höra på Guds ord .

Men människor är sig lika på Jesus tid och nu, så vad är skillnad? Jo det är skillnad  på det sättet att vi lever i en data ålder  som också är en pryl ålder och en lockelse till konsumtion och förströelsen på många områden. Detta i sig föder en stress hos både föräldrar och barn  och jagande efter inkomster. Inte så konstigt att många blir trötta och orkar knappast gå till Gudstjänsten.

  • Församlingar som kämpar ensamt i sina egna samfund.

Här har jag en avvikande uppfattning om  nya församlingsbildande. Varför? Jo helt enkelt därför att många församlingar kämpar med  sin verksamhet  med allt vad det innebär. Det blir en kamp med många halvtomma kyrkor och till sist har församlingar inte råd med en herde/pastor.

Vad är lösningen? Är inte allt Guds verk som vi håller på med, frågar jag? Nej säger några, för vissa har fastnad i utvecklingen och då finns det ingen annan utväg än att bilda nya församlingar. Åter igen en fråga om trohet: Vem skall ta hand om dem som är kvar i den gamla församlingen ? Är inte dessa människor  Guds redskap  också, skall man överge dem till förmån för en ny församling? Nej tycker jag själv.

Jag har full förståelse att  var och en betraktar sin församling som sitt andliga hem där man känner sig bekväm, självklart är det så. Skulle inte Guds folk tjäna på både andligt och praktisk att dela på verksamheten  så mycket som det går för att alla lemmar i Kristus skulle komma till funktion i ett samhälle till Guds ära. Är inte det ändå vår målsättning och uttalad tro  på  Jesus som Guds Son och fundamentet i våra liv och samhälle?

Till sist, allt bygger på Kristi trohet  och vår inhämtade kunskap om evangelium som han predikade. Det finns stående artiklar på bloggen  i vänstra menyn  som handlar om församlingar  och hur Jesus ser på församlingen.

Här avslutas dagens artikel.

/Claudio

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.