Framgång och svåra tider


Börjar med att fråga: Vad är framgång?

Säkert hade jag fått många olika svar beroende på vad som ligger närmast i vår tanke och vad vi vill prioritera. Dessutom kan framgång te sig olika från person till person. En vanlig uppfattning  och även uttryck som vi hör lite till mans: Hade jag haft pengar så skulle jag göra si och så, man skall förverkliga sig själv och helst bli oberoende från ekonomiska bekymmer.

Men det finns andra område  som man ville bli framgångsrik på, ett ansedd yrke, eller grovt uttryckt, man ville bli något i andras ögon  och känna stolthet. Eller så kan man äga något som förhöjer den egna personlighet med motiveringen: Vad gott jag har det, hoppas att detta aldrig tar slut?

Ja så är det med våra mänskliga tankar som får oss att tro att vi blir nöjda.  Är livet verkligen så enkelt, frågar jag?

För att besvara den fråga vill jag dela med mig av lite tankar och referenser från Guds ord,  hur jag ser på det. Självklart  väljer var och en den livstill som passar bäst, men faktum är att inget i denna världen  är bestående, varken framgång, eller ekonomisk oberoende, varken hälsa eller långt liv kan vi ta som garant att så skulle det förbli.

Låt mig ta några exempel på hur livet kan bli också för dem som fick välsignelse och några trodde att det skulle fortsätta så.

I 1 Moseboken 37 kapitel läser vi om Josef, den yngste broder av de 12 som blev såld till Egypten som slav. Ja alla bröder var ganska självständiga och till glädje för sin far Jakob. Ändå läser vi om avundsjuka och ekonomisk vinning  när bröderna ville göra sig av med sin bror Josef. Detta gjordes i det tysta förstås, inget ovanligt i dagens värld att saker och ting görs i det tysta  som inte tål dagens ljus. Jakob fick inte veta av sammansvärjning  i familjen, men det skulle uppdagas.

Josef o sin sida var inte så medveten om  varför  han skulle behöva lida så mycket, han var oskyldig och förstod inte brödernas handlande. Till råga på allt blev han inspärrad bakom galler som om han var en brottsling.

I den första  exempel börjar vi ana att Himmelens Gud som  hade omsorg  om Josefs far och hela Israels folk skulle vända hans lidande till något välsignande.

Tiderna förändrades för både Egyptier och övriga folk boende i den delen av världen. Människor började lida nöd på grund av att skörden slog fel  och folket fick hungra. Någon i närheten till Egyptens Farao kände till att Josef var av den Judiska stammen  som trodde på en Gud som var okänd för Egyptens folk. Kanske kunde de ha nytta av Josef  som skulle ge dem lite tips om vishet  och förvaltarskap.

Då hämtades Josef i fängelse och berättade för Farao hur resurserna skulle fördelas till dess att hungersnöden var över. Vad drar vi för slutsatser av detta? Jo, det som såg så omöjligt ut och en hel familj i Israel skulle lida för ondska som några bröder hade orsakat familjen, vände Gud till välsignelse  för hela Israel och Egyptens folk.

Ett annat exempel efter några hundra år gäller relationer mellan Judarna  och Egyptierna. Nya generationer, ny Farao på tronen, landet blomstrade men människor blev mer och mer giriga och såg Judarna  som en belastning i landet.  Istället för att betrakta Judar som en tillgång blev det en förföljelse mot dem. Det var inte nog att Egyptens folk hade det bra, nu ville de ha Judiska slavar och kuva dem  som mindre värda.

Jo då, Gud såg allt lidande och hörde Israeliternas  bön  om förändring och lindring i nöden. Hjälpen skulle komma, kanske inte så som människor förväntar sig, Gud tänker inte så som vi människor gör. När han gör något då är det för att Hans namn skulle förhärligas så att alla kan få se att det som Han gör är inte människotankar eller kraft.

Men så är det som så med människor då som nu att en del kunde inte tro och ta det till sig räddningen från Egypten  förrän det var ett  faktum  och dessa skådade med egna ögon hur Gud räddade sitt folk  på ett dramatisk sätt.

Nu handlar texten om framgång och svåra tider för vår del. Vad kan vi göra i tider om ekonomisk oro, rykten om krig och alla dem som flyr för sitt liv på grund av all krig som redan pågår?

Vad säger Jesus i Matteus 4:4?

”  Då svarade Jesus  och sa: Det står skrivet: Människan ska inte leva bara av bröd, utan av varje ord som utgår från Guds mun.”…

Hagai 2:9

” Mitt är silver och mitt  är guld säger Herren Sebaot”…

Vad har Gud lagt i våra händer som förvaltarskap  för att Hans välsignelse skall bli synlig bland människor? Nu tänker inte jag bara på pengar, vi har blivit utrustade med Guds gåvor på många olika område, några är affärsmän för att förvalta Guds välsignelse till gagn för många. Andra har fått gåvan till att spela och få fram vackra toner till glädje för några andra. Ja listan kan göras lång av alla gåvor  som vi är utrustade med skall användas på rätt sätt.

Jag skall avsluta dagens artikel med Paulus ord från 2 Kor 1:3-11

”  Välsignad vare vår Herre Jesu Kristi Gud och Fader, barmhärtighetens Fader och all trösts Gud, 4 som tröstar oss i all vår nöd, för att vi med den tröst vi själva får av Gud ska kunna trösta andra i all den nöd som drabbar dem.

5 För liksom vi har fått en riklig del av Kristi lidanden, får vi också riklig tröst genom Kristus. 6 Men om vi lider nöd, så är det för er tröst och frälsning, som ger er kraft att uthärda samma lidanden som också vi utstår. Eller om vi tröstas, så är detta för er tröst och frälsning.

 7 Och vårt hopp om er är fast. Vi vet att liksom ni är delaktiga i lidandet, så är ni även delaktiga i trösten. 8 För vi vill inte, bröder, att ni ska vara okunniga om den nöd som vi fick utstå i Asien. Vi blev så nedtyngda långt över vår förmåga, så att vi till och med misströstade om livet.

9 Ja, vi hade inom oss själva fällt dödsdomen över oss, för att vi inte skulle förtrösta på oss själva utan på Gud, som uppväcker de döda, 10 han som har räddat och räddar* oss ur en sådan dödsnöd. Till honom har vi det hoppet, att han även i fortsättningen ska rädda oss, 11 när också ni tillsammans hjälper till med er bön för oss, så att många människor kan framföra tacksägelse för oss för den nådegåva vi har fått.”…

Detta får bli en uppmuntran  att inte tappa fokus och tron. Visst ser det mörkt ut i världen, jag tror på en barnslig tro på Jesus och allt vad han symboliserar, därför delar jag av det som ligger mig närmast.

/Claudio

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.