Vad är sanningen?


Alla vet vi att man kan slira med sanningen beroende på vad man vill få fram. Dessutom kan sanningen sägas på många sätt och berätta helt annat än vad man tänker sig.

Mitt motiv är att berätta sanningen så som jag såg den från början, därför kan rubriken ovan uppfattas på ett annat sätt av andra.

Rubriken kunde lika gärna sättas som ”överandlig eller ljummen”… Nu tar du allt i någon tycker?

Fortsätt och läs vidare om det är så? Själv anser jag inte att det är min uppgift eller mandat att döma någon, låt oss därför ta Jesu egna ord på allvar istället och stanna upp inför ”ordet” och exempel om hur han gjorde när han talade och bemötte både apostlar och människor som lyssnade på honom.

Får återkomma till min berättelse när jag blev ”frälst,” förresten ordet kräver en förklaring, alla kanske uppfattar inte vad det betyder? Det gjorde inte jag i början heller, så låt mig komma från början:

I den mekaniska verkstaden som jag var anställd hade jag en fin människa som var arbetsledare/verkmästare och vi hade utvecklat en fin vänskap, kanske på grund av att jag var så ung där jag jobbade och behövde lite vägledning i min yrkesroll.

Efter några år i firman fick jag mer och mer förtroende av både honom och personalen trotts min unga ålder. Så blev jag frälst den dagen i slutet på januari 1974, ja hur gick det till det vet de flesta redan därför vill jag inte upprepa mig.

Nästa dag berättade jag detta för både Pär och övriga kamrater som tog allt med ro: Ja ja, det går snart över tyckte några, medan andra ryckte på axlar, nå ja lillen, som jag kallades då får göra som han vill.

Pär-vaktmästaren däremot tyckte nästan synd om mig, han såg en liten spinkig människa framför sig, kanske tänkte han att det fanns inte mycket bakom skalet på 21 åringen så han ville komma med goda råd. Alltid något, men det fanns en hake? ”Lillen” du behöver inte vara så religiös, att du har en Guds tro är ok, men försök att hålla det på en lagom nivå?

Låt oss vara tydliga: Vad är lagom nivå? Vad betyder tron på Gud och Jesu för att det skall vara lagom?

Om jag ville bli frälst så var det första kriteriet att det skall hålla, jag menar, jag var ganska trött på att konfronteras av diverse religioner i då tidens Göteborg. Varför skall jag behöva bli frälst när jag var uppväxt i det Katolska samfundet? Skulle ”gräset vara grönare på andra sidan?” Nej det förstod jag ganska tidigt.

Dessutom, var jag van vid frihet, varför skall jag låta mig bindas av diverse förbud  och göra mitt liv till tvång? Nej det gick inte ihop. Jo då, jag var en sökare och var medveten om att om det finns en Gud som har skapat allt, varför skall det vara så svårt att förstå hans existens?

Här är själva kärnan till dagens artikel, därav också rubriken ovan som jag vill förklara på ett enkelt sätt.

Börjar med att vara religiös:    

Pär hade rätt när han försökte tillrättavisa mig som han gjorde, det var dock från hans egen horisont. Han gick säkert i kyrkan och lyssnade på andliga sånger, men jag frågar utan att det skall vara dömande: Kände han sanningen så som Jesus framställde den i verkligheten? Den fråga får bli obesvarad därför att jag kan inte fälla omdöme om det.

Vi måste ändå gå vidare och ställa frågan: Varför blev det så  många krig genom sekler i religionens namn? Ingen är undantagen här, varken protestanter eller katoliker, alla andra lämnar vi därhän. Om det är så att Jesu ord hade betydelse för dessa då handlade människor tvärt emot ordet och var kristna bara till namnet.

Ja men vi som går i kyrkan ger allmosor och bryr oss om det svaga, skall vi stämplas som kättare? Självklart inte, det är därför jag skriver den här artikel och hänvisar till Jesu ord och handling.

Vad menar du att vara överandlig kanske någon frågar?

Jo då det finns såna också som anser sig komma längre i det andliga livet och en del tycker att de är förmer än andra. Jesus konfronterade fariséerna därför att dessa gav uttryck att äga hela sanningen, bokstavstrogna men ville inte veta av Guds kraft.

Det var så fint att synas bland folket i sina vackra kläder och bli prisade av människor för deras duktighet. Tyvärr stängde dessa dörren till Guds evighet, det var falska profeter.

Vad betyder att vara Jesu efterföljare:

Här vill jag gärna ta ett ord från profeten Elia när han var med om stora under med Bals profeter. Vad var det som hände? Den som vill kan läsa om det i 1 Kungaboken 18 och 19

Profeten Elia var inte mer än någon annan, men hans gåva var att han fick kallelsen att vara Guds sändebud/profet i det gamla testamentet. Han fick vara med som redskap att Gud handlade på övernaturlig sätt för att förhärliga sitt namn inför falska profeter.

Hur gick det för Elia sen då? Han fick en dom över sig från drottning Isebel att han skulle dödas för det som han fick medverka till, här måste vi få klart för oss att när Gud verkar så försöker satan göra detsamma och använda människor som inte bekänner sig till Kristi kors och hans försoning.

Elia som var med en sån härlighet från Gud blev så rädd så han gick och gömde sig. Borta var det som han var med om och istället kom en vardag in i hans liv, ja faktisk en påminnelse om att vi människor är just bara människor och inga Gudar. Någon överandlighet hade inte hjälpt Elia vilket han snart blir varse om. Han var så svag så han önskade sig döden.

Sina gåvor och sin kallelse kan Gud inte ångra läser vi i Romarbrevet 11:29

Vad gör man då när allt kraft är borta, inspirationen och kanske ledarskap eller andra uppgifter är borta i församlingen(ar)?

Psalm 46:11  ”Bli stilla och besinna att jag är Gud”… läser vi”…

Hade Elia glömt det? Det vet vi inte? Trodde han att Gud skulle komma på ett särskilt sätt? Ja det gjorde han… Hur är det i våra samfund idag? Tror vi att Gud kommer bara så som vi förväntar oss i våra mänskliga tankar? Läsaren får själv svara för det.

Elia själv trodde att Gud skall komma genom åska och blixtar, eller så skulle Han komma genom oväder och stormar, kanske genom eld och vatten? Alla dessa exempel fick Elia erfara men Gud var inte där. Han kom till Elia genom en stilla susning när det blev lugnt och mottagligt i hans innersta.

Ja så handlar Gud med oss, han brukar oss och ger oss nåd för varje tillfälle, men Gud är inte alltid i höga rop, han är inte alltid i diverse beteende, han kommer till oss på många olika sätt.

Skall skicka med ett ord från Jesus själv Matteus 11:28-30

28 Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, och jag ska ge er vila. 29 Ta på er mitt ok och lär av mig, för jag är mild och ödmjuk i hjärtat, och ni ska finna ro för era själar. 30 För mitt ok är milt, och min börda är lätt.”…

Detta sammanfattar hela evangelium och nåden att få tro och komma till Jesus för att bli frälst och få evigt liv. Det börjar med några steg medan tro växer, Guds ord ger inspirationen, precis som för Elia när han skulle äta, metafor för den andliga maten, för annars blir vägen för lång och risken att man går vilse.

/Claudio

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.