Utdrag från Tinas bok

Här kommer lite smakprov om vad boken handlar om: För dem som vill läsa boken och undrar så kommer jag publicera några avsnitt från boken som ett riktmärke. I första hand vill säga att det bygger på verkliga händelser med Tina som huvud person.

Publicerar kapitel 5 2022 05 18

Notis: Jag har fått hem ett antal böcker, ca 15 är kvar för dem som önskar köpa boken. Det är helt frivilligt.

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

5/Livet återvänder

Livet återvänder till byn och nedbrutna människor försökte resa sig ifrån sina prövningar, nu gällde det att försöka göra något för att livet skulle bli så normalt som möjligt. För många blev inte livet normalt, sorgen vilade som en slöja över byn. För att kunna leva var man tvungen ta det onda med det goda som trots allt fanns bakom katastrofen.

Veronika och Alfonso var ganska unga, och tänkte att det  inte kunde bli sämre än det som hade varit. Med gemensamma krafter och var och en på sitt sätt skulle de försöka bygga upp livet som förhoppningsvis skulle föra dem till en bättre framtid.

Alfonso försökte lappa ihop huset så gott det gick med de möjligheter som stod till buds. Det viktigaste var att ha ett tak över byggnaden för att kunna hålla sig torra från regn och snö på vintern. Eldstoden var kvar sedan tidigare, och med en viss modifiering och reparation efter branden  skulle de kunna få det något sånär drägligt.

Fast beslutna att jobba hårt både inne, och ute på åkrar, hade de ändå en förhoppning om att klara sig skapligt. Det värsta för dem var vintern i synnerhet efter pandemin, då det mesta stannade upp och maten sinade för de flesta i byn. Man levde på hoppet att det kommer bli bättre när vintern är över. Helt barskrapade var de inte, ägg och kycklingskött hade de tillgång till, och kunde hanka sig fram tills jorden gav avkastning i det som de hade sått och planterat.

Så gick tiden med dagar och veckor som blev månader och år, Veronika och Alfonso kände sig till freds med det de hade. Nu skulle de skaffa barn, och kanske så småningom få hjälp till en bättre framtid.

Det var sparsamt med nyheter i byn, men lite då och då fick de reda på om vad som hände i världen. Det var oroligt på många ställen, intriger mellan kungar och baroner i dåtidens Europa. Protester mot ockupationer som styrde folket, hördes lite här och var. För människorna i byn var livet detsamma, dessa befann sig mer eller mindre utanför händelsernas centrum. Med avsaknad av kunskap för vad som försiggår ute i världen, behövde de inte ta ställning till varken det ena eller andra. Människorna hade nog av sin egen börda för att ta hand om. Landets gränser var inte utstakade praktiskt, det var indelat på språk, kultur och etnicitet. Det skulle ändras, starka krafter var igång för att rita om den europeiska kartan, det fanns många med en stark vilja som var tongivande och såg gärna till att få som de ville. Tyvärr var det ingen av dessa, som kunde förutse vad som skulle hända inom kort.

Byn levde ganska lugnt, folket gladde sig för att äntligen njuta frukten av allt arbete de lagt ner. Då och då ordnades fester när någon gifte sig eller ville fira en särskilt dag. Katastrofen som de upplevde för ett tiotal år sedan var nästan glömd, så nu gällde det att ta vara på det positiva som de levde i.

/Claudio