Övervinna det onda/Del 1

Detta var söndagens den 15/3 kyrkotext, ganska praktisk för såna som inte kan vara med på gudstjänsten men ändå kan ta den till sig, på  ett eller annat sätt. Dess värre blev gudstjänsten inställd på grund av Corona virus. Vilket som, är texten kvar på bloggen och den som vill kan ta del av den i två delad version för att underlätta läsningen. Det står längst upp på  bloggen  ”en blogg i tal och skrift” som slogan.  Dessutom vill jag vara tydlig och saklig för att det skall vara lätt begriplig.

I Markus  9:14-32  finns en berättelse som speglar Jesu gärning i vardagen tillsammans med sina lärjungar och mängder med folk som följde med för att se vad Jesus skall göra och undervisa om.

För att förkorta texten något bifogar jag citat från Reformations  bibeln  från  Mar 9:17-23

”  Då svarade en man i folkskaran och sa: Mästare, jag har fört hit till dig min son, som har en stum ande. 18 Och så ofta han får tag i honom kastar den omkull honom, och han tuggar fradga och skär tänder och blir stel. Och jag bad dina lärjungar att de skulle driva ut honom, men de kunde inte. 19 Då svarade han honom* och sa: O du trolösa** släkte! Hur länge måste jag vara hos er? Hur länge måste jag stå ut med er? För honom till mig. 20 Och de ledde fram pojken till honom. Då han fick se honom, slet anden genast i honom, och han föll ner till marken, vältrade sig och tuggade fradga. 21 Och han frågade hans far: Hur länge har det varit så med honom? Då sa han: Från barndomen. 22 Och han har ofta kastat honom både i elden och i vattnet, för att förgöra honom. Men om du förmår något, så förbarma dig över oss och hjälp oss. 23 Då sa Jesus till honom: Om du kan tro*, allt är möjligt för den som tror.”…

Av texten kan vi se att pappan till sonen hade nöd med sig till Jesus med en förhoppning om att Jesus skulle lätta hans och pojkens  börda. Vi skönjer en liten gnutta tro hos manen, när allt kommer omkring, var det inte så säkert att dessa två skulle kunna komma fram i all trängsel som fanns runt Jesus. Lägg märke till att mannen vände sig först till Jesu lärjungar, kanske tyckte han att det var för jobbigt att tränga sig så långt fram till Jesus, därför stod hoppet först till lärjungar.

Vist ville lärjungarna hjälpa till men det kunde inte, det stod inte i deras makt att ge sig på onda andar som plågade pojken. Vi kommer att få se längre fram i texten hur Jesus vill att vi som människor skall handskas med  sånt. Jag upplever att visa samfund och lekmän i  dessa  kan bära sig åt  lite vårdslös när det gäller den typen av ondska.

Åter till nuet, ”Hur länge har det varit så med pojken, frågade Jesus?” Jag läser i texten en kärlek och omsorg   och en  stor vilja att hjälpa både pojken och fadern. Det blev också en  bekräftelse  på att Jesus var sänd av sin Fader  och hade makt över  onda andar. Pojkens far var inte helt säker på om Jesus kunde eller ville. Vi känner igen oss när tvivel  kommer  och vår nöd blir  större och då är tron nästan bortblåst.

Hör ni som läser, det beror inte så mycket om vi har en stor tro. Definitivt inte heller att Gud skulle vara beroende av det för att göra under.

Nu skall vi ta resten av texten i   Mark 9:24-29

  Och genast ropade pojkens far under tårar* och sa: Herre**, jag tror. Hjälp min otro! 25 När Jesus såg att folket strömmade till, befallde han strängt den orene anden och sa till den: Du döve och stumme ande, jag befaller dig: Far ut ur honom och kom aldrig mer in i honom. 26 Då skrek anden och ryckte våldsamt i honom och for ut. Och han blev som om han hade varit död, så att många sa: Han är död. 27 Men Jesus tog honom i handen och reste upp honom, och han stod upp   När han hade kommit in i ett hus och de var ensamma, frågade hans lärjungar honom: Varför kunde inte vi driva ut den? 29 Då svarade han dem: Detta slag kan inte drivas ut annat än genom bön och fasta*.

Vad är vår lärdom av texten ovan?  Jo, man skall vara försiktig hur man handskas  med  människor som är bundna av andar. Det förekommer lite här och där, det går inte att bara befalla hur som helst att dessa skall ge vika. Dessutom, vem kan bedöma  såna saker?  Därför uppmanar Jesus till bön och fasta som viktiga förberedelse  innan  man ger sig in i kast med det.

Här avslutas första delen.

/Claudio

<Föregående<De 7 församlingar      >Huvudmeny<       >Nästa: Övervinn det onda/Del2