Pingst


Ja, det är en vacker tid vi går till mötes, naturen föds på nytt, blommorna slår ut i alla varianter och vi börjar känna värmen  av sommaren som nalkas.

Mitt i detta kommer jag med mina frågor där ”varför” infinner sig?

Den första fråga blir förstås: Varför firar vi Pingst? Är det en onödig fråga jag ställer? Kanske det, men det är bra att kunna vara frågande och söka kunskap om hur allt hänger ihop. Det kommer en förklaring längre ner i texten, först gäller det själva ordet ”Pingst”

Ordet härstammar från den Grekiska grundtexten  ”pentekoste” och har betydelsen  ”Den femtionde” dagen. Det handlar om den kristna högtiden  och gäller 50 dagar efter Jesu försoning  när han blev förhärligad  i samband med sin uppståndelse.

Det handlar om historia och nutid som vävs samman  i hela evangeliet  där både gamla och nya testamentet binds samman till en enhet i Kristus som fullbordade detta som ”Människoson” dvs. Gud blev människa i förening mellan det jordiska och det himmelska.

I evangelierna ser vi förebild av Israels 12 stammar där 12 apostlar utvaldes  för att sprida vidare Jesu undervisning  efter Jesu himmelsfärd. I sambandet till detta ser vi den trygghet som apostlarna hade medan Jesus var hos dem som jordisk person. Dessa var trygga med Jesus i alla situationer som vi läser om i evangelisternas  beskrivning  om  vad Jesus gjorde och undervisade om och situationer som de mötes av i vandring med Jesus.

I sammanhanget läser vi om mot slutet av evangelierna, att det blev  prövningar  och förföljelsen  mot Jesus och dem som bekänner sig till honom. Detta hade lärjungar fått undervisning  om , men var förborgat (dolt) för dem eftersom det var omöjligt för dem att ta det till sig.

Det ord som står i Matteus 26:31 stämmer bra överens med situationen då.

31 Då sa Jesus till dem: I denna natt ska ni alla komma på fall för min skull, för det står skrivet: Jag ska slå Herden, och fåren i hjorden ska bli förskingrade.”…

Här ser vi att det började en ny tid för Jesu apostlar, Jesus var fängslad och snart skulle han dödas för det som var skrivet om honom hos profeterna, Jesaja 53, och andra. Den jordiska trygghet gick inte längre att lita på därför att det förde med sig oro och förföljelse  från  dem som motsatte sig Jesus.

Det finns dock löfte från Jesus att han skall  inte lämna dem ensamma , Fadern som är i himmelen skall sända Helig Ande som hjälparen  och som skall påminna dem om vad som var rätt och vad dessa skulle göra genom det uppdrag som Jesus  gav dem.

Så… detta är bakgrunden till ”Pingsten” och Helig Ande som kom över människor som samlades i Jerusalem på den förutbestämda platsen i Jerusalem.

Vi som lever idag, nu tid, får ta detta till oss som en historisk undervisning  och hjälp i vår tid inför uppgifter vi står inför enligt Guds kallelse.  Först vill jag bifoga texten om vad som hände på Pingstdagen i Jerusalem:

Apg, 2:1-4

1 När pingstdagen* var inne var de alla samlade i full enighet**. 2 Då kom plötsligt ett dån från himlen, såsom när en våldsam storm drar fram, och det fyllde hela huset där de satt. 3 Och tungor såsom av eld visade sig för dem, vilka fördelade sig och de satte sig på var och en av dem. 4 Och de blev alla uppfyllda av den Helige Ande och började tala med andra tungomål, allteftersom Anden ingav dem att tala.”…

Varför är detta så viktigt för oss att ta fasta på? Jo, framför allt så är det en helhet till evangelium  och starkt förknippat för oss och vår tro för det vi håller på med i den kristna undervisningen. Det handlar om helheten i hela evangeliet om ”Treenighets Gud, Fader, Sonen och Helige Anden ”

Fadern sände Sonen till världen för att försona ( rädda) sina barn från synden/döden (eviga). Sonen Jesus fullbordade sitt uppdrag och for tillbaka till Sin  Fader och nu skall de troende ta över verksamheten  med hjälp och ledning från Helig Ande.

För att ha det som är skrivet ovan i minnet, förstår vi att apostlarna var oroliga och hade knappast någon kraft i sig själv att vara Kristi medarbetare och bärare av Kristi uppdrag. Nu fick dessa Helig Ande efter Jesu löfte och kunde så småningom gå ut på missions uppdrag med Andlig vishet och kraft.

I sammanhanget kan vi nämna att det som hände i gamla testamente  när människor började bygga Babels torn i tron att de skulle nå fram till Gud  på en mänsklig sätt, blev istället en språkförbistring och människor förstod inte varandra, därav alla språk i världen, enligt min tro.

Men Pingsten anses som enande i gemenskap i en församling eller kyrka om ni så vill. Vi läser om det: Där Guds Ande är där är frihet och gemenskap  2Kor 3:17

Lägg märke till att detta är början till en ny tid  för församlingen, kyrkan och människor. Detta är början på den ”Apostoliska förkunnelsen” enligt Jesu uppdrag och Jesu bön som vi läser om det i Joh 17 när Jesus bad att alla dem som hörde evangeliet genom apostlarnas predikan och undervisning skulle komma till tro och bli bevarade.

Den första församlingen bildades i Jerusalem på uppåt 3000 personer och fortsatte sen vidare från generationer till generationer. Det var inte genom någon människas styrka eller kraft som Gud  bekräftade sitt ord, utan genom Sin Ande.

Så säger Herren i Sakarja 4:6

/Claudio

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.