Vaksamhet i tro


Om lite drygt en vecka firar vi Kristi himmelsfärd, i samband med detta vill jag gå händelserna i förväg och dela lite tankar om  vad detta betyder för oss som tror. Min vana trogen brukar jag uppmana läsare eller åhörare i kyrkan att pröva med Guds ord vad som sägs eller skrivs. Lägg märkte till att jag uppmanar inte någon i första hand att gå hit eller ditt för respektive samfund. Enligt min uppfattning är ett samfund namnet för oss människor för orienterings skull om var vi känner oss mest bekväma och hemma i förhållande till gemenskapen och frihet till andra människor.

Ett samfund skall således vara en plats, kyrkan eller församling eller en lokal som är invigd till Guds gemenskap mellan troende där grunden är Kristus och Guds ord. Att hålla Gudstjänst är ett sätt att ära Gud med den mångfald som finns till förfogande som Guds gåvor och tjänster. Här ligger uppgiften om att uppbygga varandra med Guds ord  och stötta varandra  med behov som finns, inte bara för de troende utan också för dem som inte har kommit så långt och fått vishet om vad tron betyder utanför kyrkans lokaler.

För att ingen skall missförstå mig så uppmanar jag alla dem som har kommit till insikten och beslutat sig för att följe Jesus att söka sig till den gemenskapen som bäst motsvarar Kristi trohet. Därför är det så viktig att vara prövande och vakande med ”Ordet” som grund pelare.

Börjar med citat från apostlarna: Apg: 1:6-11

6 Då de nu var samlade frågade de honom och sa: Herre, ska du i denna tid återupprätta riket åt Israel? 7 Då sa han till dem: Det är inte er sak att veta tider eller stunder som Fadern i sin makt har fastställt. 8 Men ni ska få kraft efter att den Helige Ande har kommit över er och ni ska vara vittnen* åt mig både i Jerusalem och i hela Judeen och Samarien och ända till jordens yttersta gräns. 9 Och när han hade sagt detta, såg de hur han lyftes upp, och en molnsky tog honom ur deras åsyn. 10 Och medan de uppmärksamt såg mot himlen, när han for upp, se, då stod två män i vita kläder hos dem. 11 Och de sa: Ni galileiska män, varför står ni och ser upp mot himlen? Denne Jesus som har blivit upptagen från er till himlen, han ska komma igen på samma sätt som ni har sett honom fara upp till himlen.”…

Jesu offentliga verksamhet var avslutat här på jorden, han visade vägen för apostlarna som han utvalde som ledarna och förberedde människor genom sina gärningar hur de skulle följa honom. Nu hade stunden kommit då han vände tillbaka till Sin Fader med två löften till alla:

. 8 Men ni ska få kraft efter att den Helige Ande har kommit över er och ni ska vara vittnen* åt mig”…

Denne Jesus som har blivit upptagen från er till himlen, han ska komma igen på samma sätt som ni har sett honom fara upp till himlen.”…

Detta är alltså fortsättning på evangeliet som pågår i våra dagar. Guds  löften är uppfyllda, frånsett på att Jesus har inte kommit tillbaka ännu. Det är något som skall hända framöver vilket många har  både spekulerat och försökt att räkna ut när det skulle ske. Återigen måste vi ta vara på Jesu ord och utgå ifrån vad han säger: ” : Det är inte er sak att veta tider eller stunder som Fadern i sin makt har fastställt.”

Samtidigt  måste vi ge akt på hur Matteus evangelisten uppfattade Jesu ord och beskriver det i den 24:3-14 kapitel, bifogar citat.

3 När han sedan satt på Olivberget och de var för sig själva, kom lärjungarna fram till honom och frågade: Säg oss, när ska detta ske, och vad blir tecknet på din återkomst* och tidsålderns slut? 4 Då svarade Jesus och sa till dem: Se upp så att ingen bedrar* er.

 5 För många ska komma i mitt namn och säga: Jag är Kristus, och de ska bedra många. 6 Och ni ska få höra om krig och rykten om krig. Se till, att ni inte blir skrämda, för allt* detta måste hända, men det är ännu inte slutet. 7 För folk ska resa sig mot folk och rike mot rike, och det ska bli hungersnöd och epidemier* och jordbävningar på många platser. 8 Men allt detta är början till födslovärkarna. 9 Då ska de utlämna er till att plågas och döda er, och ni ska bli hatade av alla folk för mitt namns skull.

10 Och då ska många komma på fall och de ska förråda varandra och hata varandra. 11 Och många falska profeter ska träda fram och bedra många. 12 Och därför att ondskan* tilltar, ska kärleken kallna hos många. 13 Men den som håller ut till slutet, han ska bli frälst. 14 Och detta evangelium om riket ska bli predikat i hela världen till ett vittnesbörd för alla folk, och sedan ska slutet komma.”…

Apostlarna ville ha något att hålla ordning på när det närmade sig Herrens återkomst. Läser vi texten noggrant, gärna fortsättning på kapitel 24 så förstår vi att tiden är närmare nu än det var på apostlarnas tid. Något som jag upplever själv är just den förvirring i samhället då allting ifrågasätts medan grundvalarna rämnar framför våra ögon. Numera är det som är fel betraktat som rätt, sanningen kan vändas till något helt annat. Guds ord betraktas som omodern med omtolkning på många områden med motiveringen att vi lever i en modern och upplyst tid.

Kristus har blivit en stöttesten för människor, istället för hoppet och grundsten som man bygger sitt liv på. Därför är jag mån om att dela med mig av det som jag själv har välsignats med. Rubriken är satt med omsorg och betydelsen att vara vaksamma  inför allt som sker framför våra ögon.

Kom ihåg att Jesus gick igenom prövning i 40 dagar innan han började sin  offentliga verksamhet och som människa blev han prövad av djävulen själv som citerade ordet för Jesus. Men Jesus var vaksam  och förklarade ordet med helheten av vad som är skrivet och vad Gud har stadgat . Ni som vill läsa om det kan göra det i Lukas 4 kapitel. ”VAR VAKNA SÅ ATT INGEN BEDRAR ER MED SITT BEDRÄGLIGA LÄRA”… det finns många falska profeter som gör anspråk på att äga sanningen. Vaksamhet och överlåtelse till Kristus gör oss fria, med ordet som  vi fyller vår själ med och Den Helige Andens vishet bevaras tron i oss.

/Claudio

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.