Spår betraktelse


Spår betraktelse

På morgonen när det är dags för frukost har jag för vanan att kolla ut genom fönster för att se vad eller vilka spår som har kommit till under natten.

Snön har kommit och smällt i flera omgångar, just detta är så intressant att betrakta för oftast kan man känna igen spåren av alla djur och fåglar som har varit aktiva under natten. I min tanke får jag en känsla av att det är rena zoo, dock ändå så osynliga.

Varje djur har sina karaktäristiska spår som syns så klart och fint. Änder, för det mesta ett par, hanne och hona med olika färger, ibland har det varit 2 par också. Till skillnad från andra djur är dessa inte särskild skygga. Skator är hemmastadda runt huset och plockar på sig av gamla bröd rester som de får då och då.

Talg oxar är vaksamma och har koll så fort det kommer mat i burken som hänger på en gren buske. Så är det rådjuren  som har sina rundor under natten eller tidig morgon för att hitta något ätbart. Man märker i snön hur det går  och vad som är deras spår. Älgar har haft sina spår vid utkanten av tomten en bit från huset, vilket skvallrar om att det är motor väg från norr mot söder eller omvänt.

Tom grannens katt har lämnat sina spår, dock behöver inte katten söka efter föda, men patrullera och göra sina behov det duger trädgården till.

Vi människor då?… Vilka spår lämnar vi, kanske inte spår som kan läsas av på samma sätt som djurens, för vi lämnar helt andra spår. Dessa är avhängda på hur vi mår förstås och lämnar en avtryck hos andra, kan vara anhöriga, bekanta, vänner eller vem som helst.

Det är spår som består, ibland hela livet, ibland kortare tid. I detta ligger en betraktelse av våra relationer till vår nästa oberoende om vi känner varandra.

Bifogar salighets prisningar från Matteus 5:3-16

3 Saliga* är de som är fattiga i anden, för dem hör himmelriket** till. 4 Saliga är de som sörjer, för de ska bli tröstade. 5 Saliga är de ödmjuka, för de ska ärva jorden*. 6 Saliga är de som hungrar och törstar efter rättfärdighet, för de ska bli mättade. 7 Saliga är de barmhärtiga, för de ska få barmhärtighet. 8 Saliga är de renhjärtade, för de ska se Gud. 9 Saliga är de som skapar frid, för de ska kallas Guds barn. 10 Saliga är de som är förföljda för rättfärdighets skull, för dem hör himmelriket* till. 11 Saliga är ni, när människorna hånar och förföljer er och lögnaktigt säger allt ont emot er för min skull. 12 Gläd er och jubla, för er lön är stor i himlen, för så förföljde de profeterna som var före er. 13 Ni är jordens salt, men om saltet mister sin sälta, med vad ska man då salta? Till inget annat duger det än att kastas ut och trampas ner av människorna. 14 Ni är världens ljus. Inte kan en stad döljas, som ligger på ett berg. 15 Inte heller tänder man ett ljus och sätter det under skäppan*, utan på ljusstaken, så att det lyser för alla dem som är i huset. 16 Så låt ert ljus lysa inför människorna, så att de ser era goda gärningar och prisar er Fader, som är i himlarna. ”…

Jag önskar att dessa referenser skulle bli något konkret för oss alla, inte bara en svärta på papper eller ord på skärmen. Ordet rymmer en personlighet och en förankring i rotsystemet. Hur då?

Jo, har vi blivit Kristus lika när vi bejakade hans liv och försoning så har vi fötts på nytt andlig sätt. Precis som Jesus lämnade sina spår bland människor här på jorden, så lämnar också vi avtryck och spår efter det vi tror på och önskar få fram.

Observera, det skall inte vara tvång, detta skall bygga på glädjen och övertygelsen vi fick när vi fattade beslut att följa Jesus. Blir det tvång så faller det ganska snart och försvinner. Men om det blir en förmån att få vara med  som en förlåten människa uppfylld av frid och förtröstan på ordet, då blir det en glädje i tron och en avgjutning som lämnar goda spår.

Till sist bifogar jag den gyllene regeln från Jesus, Matt 7:12

12 Därför, allt det ni vill att människorna ska göra för er, det ska ni också göra för dem, för detta är lagen och profeterna.”…

/Claudio

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.