Kristi återkomst


Imorgon söndag den 20 nov. infaller ”Domsöndagen” med rubriken som ovan. Jag kan tänka mig att det kommer att predikas i många kyrkor just om ”Kristi återkomst”

Jag kan förstå att många blir oroliga, delvis av doms talet och Kristi återkomst. Jag skall försöka avdramatisera detta genom att förklara i någon mån vad det handlar om. För det första så är det många som bär en ångest med sig, ja ett sår i själen som hamrar ständigt med otillräckliga tankar att man har inte gjort sig förtjänt av Kristi kärlek. I rädslan att inte komma med när Kristus kommer tillbaka igen försöker man bearbeta detta krampaktigt  för att kunna få frid i hjärtat.

Låt oss vara tydliga mot varandra  och se den kärlek som Fadern i Himmelen har skänkt oss när han sände Sin Son i världen för människors försoning. Om vi kan tänka oss in i detta ett litet ögonblick med  tacksamhet och tar vara på Kristi ord som vi läser om i evangelierna så kommer vi förstå innebörden av Guds tanke.

Faran är väl att vi slätar över genom att betona det ena och glömmer bort Guds helighet. Kanske är det just där ordet om ”Domsöndagen” som kommer in? Jag gissar på det, samtidigt behöver varken jag eller alla dem som tror på Guds och Jesu rättfärdiggörelse  frukta för något. Varför? Jo därför att vi är friköpta från alla våra synder genom ”nåden” Allt är förlåtet och struket och Gud tar inte fram det som en anklagelse på vad vi har gjort eller försummat tidigare. Låt mig komma med lite tröst och uppmuntran från Johannes evng. 14:1-3

” Låt inte era hjärtan oroas. Ni tror på Gud, tro också på mig. 2 I min Faders hus finns många boningar. Och om det inte vore så, skulle jag ha sagt er det. Jag går bort för att bereda plats åt er. 3 Och när jag har gått bort för att bereda plats åt er, ska jag komma tillbaka och ta er till mig, för att också ni ska vara där jag är.”…      

Jag kan inte låta bli och tänka på den unge Johannes som blev kallad av Jesus tillsammans med sin bror Jakob och de andra i fiskarlaget. Johannes är ett vittne i det som han såg och hörde för han var med Jesus hela tiden. Han levde nära Jesus och trotts att han var så ung tog han vara på Jesu ord och kunde skriva ner det med Helige Andens inspiration till alla dem som kom till tro under seklernas gång. Lägg märke på vad texten säger: ”Bli inte oroliga för ni har en tro på Gud, tro också på mig säger Jesus.

Apostlarna viste inte vad som väntade dem fram över, ändå förstår vi av texterna som vi läser i olika kapitel att det var både med och motgångar för både dem och för Jesus ibland, för också han var mänsklig i det motto att han var av kött och blod. Just därför kan vi känna igen oss i honom som en tröst när vi har det jobbigt. Dessutom är vi inte ensamma, läs här för nästa referens från samma kapitel och från vers 25-28:

25 Detta har jag talat till er, medan jag är kvar hos er. 26 Men Hjälparen*, den Helige Ande, som Fadern ska sända i mitt namn, han ska lära er allt och påminna er om allt det jag har sagt er. 27 Frid lämnar jag åt er. Min frid ger jag er. Inte ger jag er så som världen ger. Låt inte era hjärtan oroas och var inte rädda. 28 Ni har hört att jag har sagt er: Jag går bort, och jag kommer tillbaka till er. Om ni älskade mig, skulle ni glädjas att jag sa*: Jag går till Fadern, för min** Fader är större än jag.”…

Kan det bli större än så? Hoppet, glädjen och Guds löfte till oss människor, underbara nåd som vi kan ta emot. Vi vill bli bevarade också och inte oroa oss för att vi skall bli lämnade kvar vid Kristi återkomst. Vi vill inte döma oss själva eller andra med att vi har inte förtjänat Kristi kärlek för den är fullkomlig.

Vad skall vi göra då? Ännu ett ord från Johannes 15:7-10

” Om ni förblir i mig, och mina ord förblir i er, kan ni be om vad ni vill, och det ska bli gjort för er. 8 Min Fader blir förhärligad genom att ni bär rik frukt och ni ska vara mina lärjungar. 9 Såsom Fadern har älskat mig, så har också jag älskat er. Förbli i min kärlek. 10 Om ni håller mina bud, blir ni kvar i min kärlek, liksom jag har hållit min Faders bud och är kvar i hans kärlek.”…

Vad är det vi läser om här ovan?

”Om ni förblir i mig, och mina ord förblir i er”  Viljan, motivet att hålla fast vid bekännelsen och tro på Kristus och hans ord är ledstjärnan i vårt liv. Nej, det betyder inte att vi skall vara felfria, inte heller att vi inte kommer att falla, det gör vi därför att den jordiska kroppen tillhör förgänglighet. Den kommer vi att avklädda oss vid Kristi ankomst och bli förvandlade till en himmelsk kropp avsedd för det himmelska.

Låt oss därför trösta varandra med dessa ord som följer av avslutningen av dagens text:  

Rom 7:18-25

18 För jag vet att i mig, det vill säga i mitt kött, bor inte något gott. Viljan finns hos mig, men att göra det goda förmår jag inte. 19 För det goda som jag vill, gör jag inte, men det onda som jag inte vill, det gör jag. 20 Men om jag nu gör det jag inte vill, så är det inte längre jag som gör det, utan synden som bor i mig. 21 Jag finner alltså den lagen hos mig, som vill göra det goda, att det onda finns hos mig. 22 För jag gläder mig över Guds lag till den inre människan, 23 men jag ser i mina lemmar en annan lag, som ligger i strid mot den lag som är i mitt sinne och gör mig till fånge under syndens lag som är i mina lemmar. 24 Jag arma människa! Vem ska befria mig från denna dödens kropp? 25 Jag tackar Gud genom Jesus Kristus, vår Herre! Så tjänar jag nu själv med mitt sinne Guds lag, men med köttet tjänar jag syndens lag.”

Kan det bli tydligare än så? Nej, tror inte det, läs texten om igen och tacka Gud för Jesu försoning, tacka honom för att du är fri i Kristus, du är helig för att Kristus har satt dig från ett sammanhang till att vara köpt och avsedd för det himmelska livet den dagen Kristus kommer tillbaka.

/Claudio

2 tankar om “Kristi återkomst

 1. Gun Joelsson skriver:

  Du sa något om Joh. 17. Du kom väl aldrig dit i predikan idag. Hörde jag fel

  Gilla

  • kofean skriver:

   Hej Gun
   Nej då du hörde rätt, tyvärr kom jag inte så långt. Eller, vill inte dra ut på tiden. Hade en hel del kvar men såg att tiden började dra iväg och då fick det bli som det var.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.