Alternativ teologi, för vem?


Det är en konstig tid vi lever med bland Guds folk, i stort sätt allt ifrågasätts som är skrivet i ”Ordet” bibeln med motiveringen att det som gällde då när den skrevs kan inte vara relevant nu i våra dagar. Språket har ändrats under dessa drygt 2000 år och då menar en hel del att vi som troende får följa med.

Då frågar jag: Hur ser vi på Gud, Jesus och Den Helige Anden? Och vad betyder tro i praktisk handling? Hur ser vi på det som är inspirerat av Guds Ande?  Jag menar, om vår tro bygger på ”testamentet” det gamla förbundet med skapelsen och Gudsfruktan genom och rättfärdighet genom sina gärningar och sen fullbordande av den ”nya testamentet” som blev ”Nåden” fullkomnad i ”Människosonen” dvs. Gud själv blev människa Jesus för att ta bort all synd som följde med från skapelsen.

Det är inte ovanligt att man hör människor säga: Jag tror på Gud och på Jesus och då hoppas jag att jag kommer rätt ”om det finns ett liv” efter det jordiska. Jag tvivlar inte på någon som säger detta, snarare utgår jag ifrån att det finns en gnutta tro innerst inne. När allt kommer omkring så är det inte min eller någon annans sak att fälla omdöme mot en annan människa var den hamnar efter döden.

Ordet teologi, låter nästan lite förmätet, jag skulle kalla det istället för ett enkelt barn tro. Eller för att vara lite mera konkret  en tro där vi tar på allvar det vi läser i skriften, bibeln. Nej det går inte, protesterar någon för då kommer vi uppfattas som inkluderande där andra inte får plats. Är det så? Nej säger jag, därför att vår tro bygger på Jesu ord och handling. Han har aldrig fördömt en människa, och han har aldrig försvarat synden heller för det är den som utestänger människan från Guds gemenskap. Så är det  där  med att men ser inte på människor och världen idag som man gjorde då när bibeln skrevs.

Åter igen då saknar men kunskap eller i värsta fall kan inte eller vill inte tro på Kristi ord.  Jag tänker på den unge Johannes, evangelisten som blev kallad till apostel, han var med Jesus som de andra apostlarna och lyssnade på Jesus undervisning. Han blev som de andra 11 apostlar de första missionärer med uppdrag att berätta om Jesus, vad han lärde och hur Guds rike skulle nå alla människor, i början till den då tidens värld och sen skulle andra ta över efter dem vilket gäller också oss nu.

Men Johannes fick större uppdrag än så, trotts sin förvisning på en öde ö Patmos och förhoppning av många som var emot evangeliet att han skulle dö en plågsam död i sin ensamhet av både hunger och törst, så såg Gud själv att Johannes tid var inte fullbordad. Han blev ett redskap för Gud  och hade övernaturliga kontakter med Himmelen för att skriva ner Uppenbarelseboken.

Förutom det och hans evangeliet, skrev Johannes 3 brev till församlingar för att bevara trohet och tillit till Jesus och hans Fader. Han blev inspirerad av Den Helige Anden som är en del av ”Treenighet”

Om vi ser på människan Johannes så var det säkert inte mycket med honom rent mänskligt, andligt sätt var han vital därför att han visste sitt beroende av Guds kraft. Och det är mitt exempel till er alla läsare att inte lita så mycket på egen kraft, ”Tro på mig och på honom som har sänt mig” säger Jesus.

”Förutom mig kan ni engeting göra”… säger han vidare, varför, jo därför att det är inte människor som kan ge syndernas förlåtelse, det är inte människor som kan ge frid åt andra, ni har väl läst evangelierna i bibeln och kommer ihåg Jesu undervisning? Så… varifrån kommer tro?

Jo tron kommer från Guds ord och Guds ord från Kristi undervisning. Men Kristus är inte här så vi kan se, nej förvisso, men vår tro uppfattar Guds sanningar och Den Helige Anden ger oss vishet  att förstå det vi läser eller det som andra undervisar om . Just detta är viktigt att Helige Anden bekräftar äktheten och sanningen  i det som undervisas i kyrkor och bibelskolor. Om vi strävar efter anpassning till denna världen kommer vi snart mista glöden och tron.

Skickar med som referens till några bibelord: Gäller början av Johannes evangeliet och slutet av han syn han fick förmedla till oss från uppenbarelseboken.

Först Joh 1:1-5

”  I begynnelsen var Ordet*, och Ordet var hos Gud, och Ordet var Gud. 2 Den samme var i begynnelsen hos Gud. 3 Allt blev till genom honom, och utan honom blev ingenting till, som har blivit till. 4 I honom var liv, och livet var människornas ljus. 5 Och ljuset lyser i mörkret, och mörkret har inte övervunnit det.”…

Upp 22:18-20

18 För* jag försäkrar var och en som hör profetians ord i denna bok: Om någon lägger något till detta, så ska Gud på honom lägga de plågor som är skrivna i denna bok. 19 Och om någon tar bort något från orden i denna profetias bok, ska Gud ta bort hans del från livets bok* och från den heliga staden och från det som är skrivet i denna bok. 20 Han som betygar detta säger: Ja, jag kommer snart. Amen. Ja, kom, Herre Jesus!”

/Claudio    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.