Vi skall resa långt


Så här i Allahelgons tider villa jag passa på och dela några tankar om vårt livs resa. För det är en lång resa för de flesta? Den är inte beroende av ålder, social status, kvinnlig eller manlig och inte heller nations beroende. En resa som ingen kan besluta för oss, den ligger i våra händer och är heller inte beroende vilken samfund man tillhör.

Vad är det för resan som vi skall göra? Jo, vårt liv som blir 70-80 år blir lång, jo jag vet om vi ser oss omkring i vår närhet så ser vi människor som blir mycket äldre än så. Fast det är inte enskilda platser som räknas i första hand. Det är global beräkning och genomsnitt av alla folk.

Det är en resa som kräver planering och utrustning, framför allt sinnens närvaro att förbereda sig för den långa resan.

Vill citera refrängen på Kal Öst välkända sång:

Vi skall fara bortom månen vi skall fara bortom mars,

Vi skall fara bortom Vintergatans stjärnevärld med hast,

Vi skall fara hem till Jesus han som är vår bäste vän,

Vi skall fara ända in i himmelen…

Kanske någon reagerar på att jag talar om döden?… det behöver du väl inte göra för den kommer ändå…

Jo det gör den alldeles säkert för eller senare, men jag vill avdramatisera döden  och kalla det för en avklädning av den jordiska livet. Just därför får man stanna upp och tänka till ordentligt oberoende om man tror eller inte tror på evigt liv.

Låt mig citera Guds ord ifrån Hesekiel 37:12-14

12 Profetera därför och säg till dem: Så säger Herren GUD: Mitt folk! Se, jag ska öppna era gravar och låta er komma upp ur era gravar och föra er in i Israels land. 13 Och ni ska inse, att jag är HERREN, när jag har öppnat era gravar och fört er, mitt folk, upp ur era gravar. 14 Och jag ska lägga min ande i er så att ni får liv, och jag ska låta er bo i ert land. Då ska ni inse att jag, HERREN, har talat det och gjort det, säger HERREN.”…

Det är både bildspråk och verklighet som vävs samman i det som profeten bär fram till folket. Tänk på alla dem som vi kallar för heliga ”Helgon” och som har gått förre. Varför är de Helgon? Inte är det för att det var duktiga och väl ansedda i sin mänskliga gärning, förstå mig rätt i detta, många har kämpat och gjort stora saker genom sin livsgärning. Självklart  skall vi uppmärksamma detta som något gott. När det gäller frälsning och det eviga livet så kan ingen komma till Gud om man inte tar till sig tro på Jesus som den som kom från Sin Fader och blev människa som gick i döden för alla syndare. Men hans uppståndelse borgar också för att alla skulle få liv genom honom. Döden är inte slutdestination därför att döden är besegrad genom Jesu uppståndelse och den som vill får följa med på resan i kraft av tro på honom.

Citat från Hebr. 11:1-3, 6,

1 Men tron är en övertygelse om det som man hoppas, en visshet om det man inte ser. 2 För genom den har fäderna fått sitt vittnesbörd. 3 Genom tron förstår vi att universum har skapats genom Guds ord, så att det synliga inte har blivit till av det som vi kan se.”…

6 Men utan tro är det omöjligt att behaga Gud, för den som vill komma till Gud måste tro att Gud är till, och att han lönar dem som ihärdigt söker honom.”…

Johannes talar om Jesus som det sanna ljuset kapitel 1:9

9 Det sanna ljuset, som ger ljus åt alla människor som kommer in i världen.”…

Hur har alla dessa som vi kallar för heliga kommit hem till sin slutdestination om det inte var genom ljuset förkroppsligat i Jesus som lyste på vägen för dem under sin vandringstid här? Låt oss vara ärliga mot varandra, om ingen ljus finns som kan lysa för oss på vår vandring i livet då vet vi inte vad vi är på väg.

Jag vill avsluta dagens artikel med ”Ordet” från 1 Kor 15:35,42-44,49

35 Nu undrar någon: Hur uppstår de döda? Vad för slags kropp har de när de kommer?”…

42 På samma sätt är det också med de dödas uppståndelse. Det som sås i förgänglighet, det uppstår i oförgänglighet. 43 Det som sås i vanära uppstår i härlighet. Det som sås i svaghet uppstår i kraft. 44 Det sås en jordisk* kropp, det uppstår en andlig kropp. Det finns en jordisk kropp och det finns en andlig kropp.”…

49 Och liksom vi har burit bilden av den jordiska, ska vi också bära bilden av den himmelska.”…

För utrymmesskull har jag tagit bara visa versar, men för dem som så önskar kan läsa hela kapitel 15 i ovannämnd ordning för att få helheten.

/Claudio

Ps: Förtydligande

Artikeln kan ge intrycket av att man skall förberedda sig inför döden vilket kan skapa ångest på grund av min otydlighet. Detta var inte meningen med artikel, vad jag menar med förberedelse är att man skall vårda sin tro på Gud även om den skulle vara liten. Livet måste levas så länge vi har krafter och livslust, ingen av oss vet när uppbrottet kommer kommer. Men att leva i tro och förtröstan gör livet meningsfullt och skapar en annan dimension inför det eviga livet.

Om någon tycker att det finns frågetecken kvar, gå gärna in på kommentarsidan och säg vad du tycker. Tack

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.