Tro och övertygelse


Dagens kyrkotext handlar egentligen om att lyssna i tro, jag vill vända lite grand på det och utgår ifrån ”Tro och övertygelse” Är inte det samma sak, kanske någon undrar?  På ett sätt är det väl det, att lyssna är att ta ”Ordet” till sig som skapar övertygelse om det man hoppas på.

Ni förstår, som läser, att det är inga diffusa saker jag skriver om, nej snarare är jag noga med att vara tydlig och rak för att visa vad jag tänker på. Det handlar om min kristna övertygelse som jag vill dela med mig till gagn för dem som vill tro på en Gud så som det beskrivs i bibeln.

Jag ger mig inte in i samtalet om andra som har en annan bibel, eller som kallar den Guds bok. Vill inte använda blogg utrymme för långa förklaringar. Istället vill jag bifoga referenser från bibeln som beskriver tro och övertygelse.

Till dagens text från Matt 9:1-8

”  1 Då steg  Jesus i båten och for över och kom till sin egen stad. 2 Och se, de förde till honom en lam, som låg i en säng. När Jesus såg deras tro, sa han till den lame: Son, var vid gott mod. Dina synder har förlåtits dig. 3 Och se, några av de skriftlärda sa för sig själva: Denne hädar. 4 Men Jesus såg deras tankar och sa: Varför tänker ni ont i era hjärtan? 5 Vilket är lättare att säga: Dina synder har förlåtits dig, eller att säga: Stå upp och gå? 6 Men för att ni ska veta att Människosonen har makt på jorden att förlåta synder – sedan sa han till den lame – stå upp, ta din bädd, och gå hem. 7 Då stod han upp och gick hem. 8 När folket såg detta, blev de förvånade* och prisade Gud, som hade gett sådan makt åt människor.”…

Den första tanke som infinner sig i texten är: ”Behovet och Motivet”  Från vem? När Jesus vandrande omkring spred sig rykte om honom överallt i landet som skapade förväntan, behov och hopp. Den lame manen kunde inte ta sig fram för allt folket därför var det några som visade barmhärtighet till manen som hade en längtan att bli frisk. Med andra ord fanns där en förhoppning om att Jesus ville göra något åt hans behov.

Det blev en förvåning bland folket när Jesus började i fel ände enligt folket. Han vände sig till manen och säger: ”Min son, var vid gott mod du har fått syndernas förlåtelse”…  Hur manen reagerade vet vi inte riktig, men av texten ser vi att de skriftlärda reagerade häftig och tyckte att Jesus hädar.  Och då vänder sig Jesus till det skriftlärda, ”Viket är lättare att säga, dina synder är dig förlåtna eller att säga: Stå upp och gå till manen som bad om hjälp?”

De skriftlärda kunde förstås inte svara därför att de trodde inte på Jesus. Han var en stöttesten för dem som helst skulle röjas ur vägen. Deras motiv var att hitta orsaken för att anklaga Jesus som falsk.

Trotts detta ville inte Jesus lämna deras fråga obesvarad, han säger till skriftlärda: ”Människosonen har makt på jorden att förlåta synder”  Guds Son blev människa med uppdrag att predika Nådens evangelium till frälsning och försoning åt alla dem som tror. Men för att bekräfta att han har den makten att både förlåta synder och ge hälsa till den här manen skulle bevisa att han var den som han hade sagt sig vara. Folket som såg på blev förvånade men också uppfyllda av glädje och prisade Gud för hans nåd och godhet.

Hur skall vi andra ta detta till oss och vad blir följden av det? Enligt min tro är detta bara en del av tron som yttrar sig på olika sätt. Gud kommer till oss på skiftande sätt, för mig blev det en dramatisk upplevelse som jag har skrivit om många gånger. För andra kan Gud komma som en stilla susning, för några kommer Gud i musiken och sånger. Allt detta är Guds mångfald och han möter våra behov så som vi är mottagliga i vår ande. Men allt samverkar till en övertygelse och kunskap om vem Gud är, därför tillhör all ära Honom, men vår glädje blir stor när vi förnimmer detta.

Därför kan vi likna vår tro som kan vara så liten som ett senapskorn, när den väl hamnar i god gjord blir en planta till glädje för andra. Det oansenliga frön dör men uppstår som en vacker planta som bär frukt och som ett tecken på Guds härlighet.

/Claudio   

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.