Alla Helgon


Vi närmar oss helgen för alla Helgons dagen, den artikel skall inte handla just som den dagen. Det blir en betoning på frågan om  vem som betraktas som helgon, och vad är kriterier för att få vara helgon?

Lite historik om alla helgon i korthet.  Enligt historiska böcker berättas det att redan år 1198 förekom  notiser om ett särskilt dag för alla helgon. Seden inom kristendomen , framför allt inom den Katolska kyrkan, uppmärksammade helgon och kristna martyrer ganska tidig i vår tideräkning.

Själv förstod jag inte riktig firandet av dem som är döda redan, men när jag läser på och jämför med bibelns text som bifogas längre ner  får jag en annan  innebörd av det som vi kallar för ”Alla Helgon”

Jag vill ändå börja med referenser från Guds ord med ordet  ”Heliga/Helgon” och dess betydelse.

Hebreerbrevets författare skriver så här om det i kap 10:10

”Efter denna Guds vilja har vi helgats genom att Jesu Kristi kropp blev offrad en gång för alla”…

Och Hebr. 12:14 läser vi följande:

14 Sträva efter frid med alla och helgelse, utan vilken ingen får se Herren.”…

Vad är då ”Helgelse”?

Hur kommer man ditt?

Och vilka blir ”Helgon”?

Helgelsen, eller helig, är en synonym  som beskriver ”avskildhet/renhet” Ordet kan tillämpas på annat som används av människor än själva Guds relation, det kan vara saker som människor betraktar som heliga just för dem, men som inte behöver vara förknippad  med Guds relation. Det sista kan vi lämna därhän eftersom min tanke är inte att skriva om det profana eller annat  som  inte har med Gud att göra.

Hur, eller vem kan bli helig?

Vi läser meningen i texten från Hebr. 10:10, se ovan igen, ”Efter denna Guds vilja”… som vi bekänner oss till, bejakar  att ”Kristus blev offrad en gång för alla, för alla människor till försoning  och renhet”…

Men vi är bristfälliga människor hur kan vi klara av det?  Nej det kan vi inte, det kunde inte människor i det gamla testamentet heller eftersom  den var försvagad av det mänskliga, men ändå godkänt med sina synd offer för att det skulle räknas människor till godo.

Just därför föddes Jesus som människa som kom från Sin Fader för att försona alla människor och genom hans vilja göra dem rena/heliga. Med andra ord är det en handling/mottagning , behov och kunskap  för att kunna bli det som  vi läser om. Läs gärna den föregående artikeln  som beskriver detta lite närmare för att kunna förstå innebörden av. Rubriken är ”Vad är synd”? (klicka på länken för att komma ditt.)

Luk 23:39-42 läser vi följande:

39 Men en av förbrytarna som hängde där skymfade honom och sa: Om du är Kristus, så hjälp dig själv och oss. 40 Då svarade och tillrättavisade den andre honom och sa: Fruktar inte heller du Gud, du som är under samma dom? 41 Det är rätt åt oss att vi lider vad våra gärningar är värda, men denne har inte gjort något ont. 42 Och han sa till* Jesus: Herre*, tänk på mig när du kommer in i ditt rike. 43 Då sa Jesus* till honom: Sannerligen säger jag dig, i dag ska du vara med mig i paradiset. ”…

Vilken kontrast, Jesus hängde mellan två förbrytarna, han som ingen synd hade gjort blev buntad ihop med dessa som försörjde sig som förbrytare. Men också där ser vi den mänskliga viljan för och emot Jesus. En av förbrytarna tog tillfället i akt och förstod att han skulle gå in i evighet. Han använde det sista tillfället i livet för att bli ren och helig för att få vara med Jesus.

Den andre däremot var lika hård och föraktfull mot Jesus, inte ens döden brydde han sig om. Vad jag ville komma fram till är just våra egna behov och viljan att bli heliga, inte på grund av egen kraft, utan genom Jesu gärning och Guds vilja.

Kanske tänker många att så kan jag göra också, inte behöver jag bry mig om Jesus, skulle döden komma så får jag väl tillfälle till omvändelse?   Det kanske blir så, ingen vet, varför leva i osäkerhet när man kan leva i Guds frid. Nej, människor behöver inte göra sig till med diverse övningar för att bli heliga. Man behöver inte klä sig i aska och säck för att passa in i det heligas gemenskap. Man behöver inte ge bort allt man äger för att skaffa sig förmåner i Guds rike. Det finns inga hopplösa fall för Gud för vilka som får komma med och bli heliga.

Så, vad är det då, kanske någon frågar?

42 Och han sa till* Jesus: Herre*, tänk på mig när du kommer in i ditt rike. 43 Då sa Jesus* till honom: Sannerligen säger jag dig, i dag ska du vara med mig i paradiset. ”…

Det var inte många ord från förbrytaren, men det var väl valda ord som kom från hjärtat med längtan och behov. Man behöver inte stå inför döden för att uttrycka sina behov inför Gud, och inte behöver det vara just i kyrkan. Det kan man göra på en arbetsplats, eller i sin ensamhet  eller var som helst. Kyrkor är till för gemenskap där likasinnade samlas  för att dela med sig av ordet i olika former, sång, eller berättelsen om vad tron betyder eller något annat som upphöjer Gud och som gör Honom känd för andra.

Allt det andra praktiska som jag räknade upp ovan, det tar man som en förmån och glädje att göra något för Jesus.

Till sist, hur skall vi veta vilka som var heliga och kan  minnas dem som sådana?

Vi kan inte bedöma hjärtat inställning inför Gud, och kan således inte sortera dem i goda eller onda.  Detta gäller både dem som har gått förre  likväl dem som vi möter i vår vardag eller ytterst sällan.

Gud är den Rättfärdige domaren , låt oss lämna allt till Honom som skall döma levande och döda en gång när tiden kommer. Alla dessa som har dött förre får vi minnas för det som deras gärningar vittnar om, en åminnelse till något gott.

Claudio

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.