Kvinnor i den kristna församlingen


Några tankar om kvinnor i den kristna församlingen. Artikeln är skriven för lite drygt 2 år sedan så jag lägger till några referenser från bibeln och min egen tolkning av det i den uppdaterade upplagan.

Först några tankar om varför det blev olika tolkningar av vad kvinnorna är lämpliga för. (Min egen anmärkning)

Ser vi tillbaka till historien, finner vi redan där en köns fördelning av  vad mannen och kvinnan skall göra för att bidra till försörjningen av familjen  och grupp tillhörighet. Generellt  sätt blev det ganska naturlig att männen ägnades  åt det tyngre sysslor, medan kvinnorna var något skörare på grund av barn födande.  Kvinnor skulle se till att ta hand om barn och hemmet medan männen var ute och jagade, eller arbetade  med att bruka jorden för att skaffa föda åt familjen.

Uppväxt i et småbruks bonde samhälle såg jag på nära hål vad det betydde för familjers sammanhållning i fördelningen  av arbetsuppgifter. Min familj var visserligen ett undantag, eftersom pappan, mannen i huset gick bort vid tidig ålder, och då fick mamma rollen som både mor och far.

Efter bosättningen  till ett Svenskt  fiske  samhälle, långt senare bekräftades detta  med männens och kvinnors roller i familjen och samhällen. De flesta män var ute  på fiske en hel vecka och slet hårt på fiskebåtar, oftast  utan vetskap om det skulle få tillräckligt för levebröd, eller i värsta fall om de skulle komma hem välbehållna efter fisket. När dessa väl kom hem  var de tvungna att ordna med reparation av fiske utrustning och annat praktisk för att fiske skulle bli möjlig veckan därpå. Kvinnorna fick ta hand om barn och hem, dessutom fick många arbeta i sill fabriken för att  kunna få ekonomin till att gå ihop.

Tiderna har ändrats och fördelningen av försörjnings börda har jämnats ut mellan män och kvinnor. Följden blev att gränserna mellan manlig och kvinnlig  har mist sin betydelse. Detta skapade behov och inspiration av att ägna sig åt i större utsträckning  till det andliga frågor.

Från Galatebrevet 3:27-28    bifogar jag följande:

28 Här är inte jude eller grek, här är inte slav eller fri, här är inte man och kvinna, för alla är ni ett i Kristus Jesus. 29 Och om ni tillhör Kristus, då är ni Abrahams säd och arvingar enligt löftet.”

Min tolkning här är att Gud gör ingen skillnad på varken manlig eller kvinnlig, inte heller vilken nationalitet det gäller. Själv skulle jag lägga till också den sociala ställningen, dvs. varken fattig eller rik, nej alla är lika inför Gud.

Med andra ord, när det gäller vår räddning, och människovärde så är vi alla lika inför Gud. Då frågar jag: Varför skulle inte kvinnor kunna vara pastorer eller ledare i Gudstjänsten  om de känner inspiration, behov och längtan att få dela med sig av Guds ord till både män och kvinnor?

När vi talar om historien så får vi ta med oss att kvinnor föder fotvarande  barn  och är bundna (praktisk) till en vis del, och där uttrycker Paulus några ord om just det praktiska förfarande  i Gudstjänsten.

Titus 2:3-5

”Detsamma gäller äldre kvinnor. De ska uppträda så som det passar de heliga, inte förtala någon, inte missbruka vin. De ska vara lärare i det som är gott, 4 så att de förmanar de unga kvinnorna att älska sina män och ha sina barn kära, 5 att vara anständiga, rena, husliga, goda och underordna sig sina män, för att Guds ord inte ska bli smädat.”

På tal om historien och de första församlingars bildande, finns oftast kvinnor med i ledarskap som undervisade i sina hem.  Bifogar nedan en del  av Guds ord för dem som vill läsa mera om kvinnor och vad de gjorde när församlingar bildades.

Apg.16:15  om kvinnan Lydia

Rom 16:3,7 Junia och Priscila

1Kor.16:19 Prisca

Filip.4:2  Evodia och Syntike

Filem. 1:2  Appifa  

För att få et korrekt sammanhang bör dessa stycke läsa i sin helhet.

Som avslutning  vill jag bara kommentera  hur Jesus bemötte Fariseerna (obs. jag kallar ingen för det) men vi vet att dessa var skolade i ”Torahs” den Judiska skriften, kallad också ”Bokrullen” helt enkelt 2  rullar sammanbundna med varandra som rullas ut eller in beroende på vad man ville studera eller läsa för varandra, vilket var och är än idag en grupp syssla.

Ändå förstår vi att Jesus var emot dessa  som tillämpade bokstaven som var viktigare en den mänskliga  sunda förnuftet.

Med tanke på att Gud är ordningens Gud  1 Kor 14:33 läser vi att Han är inte motsatsen, dvs oordningens Gud utan fridens.  Så måste det betyda att det finns ingen skillnad i värde inför Gud som vi läser om i referensen från   Galatebrevet 3:27-28   

Jag skulle vilja tillägga att bokstaven är till för oss människor för att vi skall förstå Guds hemligheter. Underförstått, skall allt underställas den Gudomliga visheten i den mån vi kan uppfatta den när vi söker vishet i stillhet och bön.

Missförstå mig inte här, jag talar inte om Grunden som vi troende står på, ”Klippan Kristus” som vi har byggt (bygger ) vårt liv på, den står fast och vi som bekänner oss till Kristus kan inte kompromissa i fråga om detta. Men för ordningens skull eller praktisk, bör vi anpassa oss till ”Ordet” antingen den förmedlas av en man eller kvinna. Varför? Jo helt enkelt därför att vi är bara människor, men Gud använder vem han vill för sitt syfte.

Därför, låt oss gå vidare i glädjen  att den som frambär Guds godhet kan vara av både manlig och kvinnlig sort.

/Claudio

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.