Friheten i vår kristna tron


Vad är det som får mig att skriva om den kristna friheten, kallad ” Friheten i Kristus”?

En av orsakerna är att innan jag blev en personlig kristen  så upplevde jag som många andra att det mesta var förbud och inskränkningar i den personliga integriteten. Det var jag inte ensam om varken då för 45 år sedan, eller nu som en del andra människor ger uttryck för.

Hur kunde jag bli förvandlad och få motsats uppfattning  efter min omvändelse?  Några tyckte väl att jag blev övertalad till det  och  en företeelse som skulle gå över med tiden.  Åter andra betraktade mig med misstänksamhet och tog fram en stämpel bildligt talat om att jag har gått vilse.

Oavsett vad andra tyckte kan jag  lämna det  bakom mig, för när allt kommer omkring så var det mitt behov som styrde mig. Jag var en sökare, ett bönebarn  som andra i min närhet bad för att jag skulle finna sanningen. Därför bar jag på en längtan att få kunskap om Gud, Jesus  och betydelse av den kristna tron.

Just det sistnämnda vill jag berätta vidare  om med referenser från  Jesu egna ord om vad det handlar om.

Johannes 8:31-38  står det följande:

31 Då sa Jesus till de judar som trodde på honom: Om ni förblir i mitt ord, är ni verkligen mina lärjungar. 32 Och ni ska lära känna sanningen, och sanningen ska göra er fria. 33 De svarade honom: Vi är Abrahams säd och har aldrig varit slavar under någon. Hur kan du säga: Ni ska bli fria? 34 Jesus svarade dem: Sannerligen, sannerligen säger jag er: Var och en som gör synd är syndens slav. 35 Men slaven stannar inte kvar i huset för alltid, men Sonen förblir för evigt. 36 Om nu Sonen gör er fria, så är ni verkligen fria. 37 Jag vet att ni är Abrahams säd, men ni är ute efter att döda mig, eftersom mitt ord inte finner rum hos er. 38 Jag talar det som jag har sett hos min* Fader, och ni gör det ni har sett** hos er fader.”…

Här har vi en träff med Jesus, människor som trodde på honom , och säkert  fanns där såna som var skeptiska till honom  för att dessa hade ingen kunskap om honom.  Det understrukna handlar om så mycket mer  än livet här och nu.

”On ni förblir i mitt ord”… säger Jesus, det handlar inte om något diffust, eller något som är hämtat från andra religioner, eller från avgudars berättelser  som det var vanligt bland folket på den tiden också. Nej, det handlar om ”Guds ord” framburen av Guds Son kommen som människa med beskedet från sin Fader. Jesus talade om Guds rike ganska ofta, men Guds rike är inte sådant som man kan ta på det, utan Guds rike är en övertygelse om att vi är evighets människor med ande, kropp och själ, den sistnämnda skall leva i evighet, och då säger Jesus (inte i texten ovan/Luk. 17:20-30) att Guds rike finns inom er, dvs. den som har fått kunskap och bejakar detta som sin tro.

Hur hänger detta samman med ”Friheten i Kristus”?

Jo detta är själva hemligheten till vårt kristna liv att man överlåter sig till Kristus genom kunskap och tro. Man blir ett med honom, inte fysiskt förstås, utan andligt, men för att få del av det måste vi fatta beslut med vår ande  som finns i oss nedlagt som en evighets människa.

Hur var det för mig i början?

Jo jag hade inte kunskap ännu, men jag föddes på nytt och blev ett andlig nyfödd som behövde mat (andlig sådan) för att kunna växa i tro och förtröstan på Kristus. Det betyder inte att jag var felfri för jag var och är kvar i min mänskliga kropp som hör till den jordiska förgänglighet. Däremot fattar jag beslut med min ande  utifrån den kunskap jag har som skapar tro och förtröstan på Kristus som ger mig kraft och vishet att leva i vardagen. Jag gör inte saker av tvång, eller för att hävda mig, eller för att upphöja mig där jag vinner berömmelse.

Nej jag gör det som jag gör för att peka på honom,  Kristus, som bevisligen har förvandlat  mitt liv. Jag gör det för att jag känner glädje och frid i mitt inre när fler finner sanningen och kan ta emot kunskap som skapar tro.

Åter igen till friheten:  Vad menar Jesus med det?

Jo var och en som syndar är syndens slav säger Jesus i texten ovan.

Hur hänger det ihop med att den som har ”iklätt sig Kristus” ändå syndar?  Det handlar om förlåtelse, när Gud förlåter gör han det för alltid. Det har med vårt beslut att göra, att följa Jesus så som nyfödda barn till Gud.

Bifogar ordet från Rom 7:14-25

7 Vad ska vi då säga? Är lagen synd? Nej, inte alls! Men synden skulle jag inte ha känt till, om inte genom lagen. För jag hade inte vetat vad begäret var om inte lagen hade sagt: Du ska inte ha begär. 8 Men synden grep tillfället och väckte genom budordet alla slags begär i mig. För utan lag är synden död. 9 Och jag levde en gång utan lag, men när budordet kom fick synden liv, 10 och jag dog. Och jag fann att budordet som var till liv, blev till död. 11 För synden grep tillfället och bedrog mig genom budordet och dödade mig genom det. 12 Alltså är lagen visserligen helig, och budordet heligt och rättfärdigt* och gott. 13 Har då det som är gott blivit min död? Nej, inte alls! Men synden har blivit det, för att den skulle visa sig vara synd. Den vållade min död genom det som är gott, för att synden genom budordet skulle bli syndig utan gräns. 14 För vi vet att lagen är andlig, men jag är köttslig, såld under synden. 15 För jag kan inte fatta att jag handlar som jag gör, för det jag vill, det gör jag inte, men det jag hatar, det gör jag. 16 Men om jag gör det jag inte vill, samtycker jag till att lagen är god. 17 Men då är det inte längre jag som gör det, utan synden som bor i mig. 18 För jag vet att i mig, det vill säga i mitt kött, bor inte något gott. Viljan finns hos mig, men att göra det goda förmår jag inte. 19 För det goda som jag vill, gör jag inte, men det onda som jag inte vill, det gör jag. 20 Men om jag nu gör det jag inte vill, så är det inte längre jag som gör det, utan synden som bor i mig. 21 Jag finner alltså den lagen hos mig, som vill göra det goda, att det onda finns hos mig. 22 För jag gläder mig över Guds lag till den inre människan, 23 men jag ser i mina lemmar en annan lag, som ligger i strid mot den lag som är i mitt sinne och gör mig till fånge under syndens lag som är i mina lemmar. 24 Jag arma människa! Vem ska befria mig från denna dödens kropp? 25 Jag tackar Gud genom Jesus Kristus, vår Herre! Så tjänar jag nu själv med mitt sinne Guds lag, men med köttet tjänar jag syndens lag.”…

Den här texten får avsluta dagens artikel, det är en sammanfattning av hur det är att vara människa men ändå fri i Kristus.

Är detta svårt att förstå? Fatta mod och skriv till mig, eller någon annan som du har förtroende för. Jag kan vidare förklara detta om det behövs.

/Claudio

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.