Andlig klarsynthet och vaksamhet


Vill inte framstå som högdragen när jag skriver om vad rubriken antyder. Jag kommer att förklara mig genom artikel nedan. Framförallt  lämnar jag referenser  till Guds ord för att läsaren skall kunna bedöma  och prova det som skrivs här. ” Ord skall med bibelns ord tolkas där allt tas i hela sammanhang.”

Så, vad är då andlig klarsyn? Är det samma som vaksamhet inför Guds ord?

Låt mig börja med den första referensen ifrån  2 Krönikeboken 1:7-12

Den natten uppenbarade sig Gud för Salomo och sade till honom: ”Bed mig om det du vill att jag skall ge dig.” Salomo svarade Gud: ”Du har visat min fader David stor nåd och gjort mig till kung efter honom. 9 Låt nu, Herre och Gud, ditt ord till min fader David visa sig vara sant, ty du har själv gjort mig till kung över ett folk lika talrikt som stoftet på marken. 10 Ge mig nu vishet och förstånd till att vara detta folks ledare och anförare, för vem kan annars vara domare för detta ditt stora folk?”

11 Då sade Gud till Salomo: ”Eftersom du har ett sådant hjärta att du inte har bett om rikedom, skatter och ära eller om dina fienders liv och inte heller har bett om långt liv, utan för din egen del bett om vishet och förstånd, så att du kan vara domare för mitt folk, som jag har gjort dig till kung över, 12 därför skall du få vishet och förstånd. Jag vill också ge dig rikedom, skatter och ära, sådana som varken kungarna före dig har haft eller någon kung efter dig kommer att ha.”

Salomo var son till kung David som också Jesus härstammade av i sin mänskliga släkt. Vist blev Salomo efterträdare till David som kung. Jämförelsevis behövde inte Salomo kriga så mycket som hans far gjorde för att Israel skulle få ro för sina fiender. Ändå tyckte Salomo att han hade för lite vishet som regent så han vände sig till Gud för att be om vishet. Det fanns en ödmjukhet hos Salomo, förstånd att det var en kallelse från Gud själv att han skulle bli en ledare för Israels folk.

Detta är det första exemplet som vi läser om i dagens text med rubriken om andlig klarsynthet.

Vi går vidare och jag tänker på motsatsen till andlig vishet: Överandlig, Högdragen, Liknar Fariseerna i sin framtoning som gärna framhäver sin duktighet genom sin klädsel och offentliga beteende. Ja visa skryter tom med sin tjänst så de kallar sig tom Apostlar.

Från 1 Kor 3:10-15 kommer nästa referens:

10 Efter den Guds nåd som har getts åt mig har jag lagt grunden såsom en vis byggmästare, och en annan bygger på den. Men var och en måste se till hur han bygger. 11 För en annan grund kan ingen lägga än den som är lagd, vilken är Jesus Kristus. 12 Om nu någon bygger på denna grund med guld, silver, ädla stenar, trä, hö eller strå, 13 så ska vars och ens verk bli uppenbarat. För den dagen ska göra det klart, eftersom den ska uppenbaras i eld, och hur vars och ens verk är ska elden pröva. 14 Om det verk som någon har byggt består, ska han få lön. 15 Men om hans verk brinner upp, så ska han lida förlust. Men han själv ska bli frälst, men såsom genom eld.”…  

Och från 1 Kor 15:9-10 säger samma Paulus till Korinterna och till oss andra:

8 Allra sist blev han även sedd av mig, såsom av ett ofullgånget foster. 9 För jag är den ringaste bland apostlarna, som inte är värd att kallas apostel, eftersom jag har förföljt Guds församling. 10 Men genom Guds nåd är jag vad jag är och hans nåd mot mig har inte varit förgäves, utan jag har arbetat mer än de alla, fast inte jag, utan Guds nåd som varit med mig”…

Paulus som förföljde Jesus följare och tom dödade några fick uppleva en dramatisk omvändelse. Han gick från ett sammanhang till det motsatta och blev en lidandets apostel/sändebud så han hade tom svårt att kalla sig apostel. Som Jesus säger till kvinnan i Luk 7:47 ” 47 Därför säger jag dig: Hennes många synder är förlåtna, därför har hon visat stor kärlek. Men den som fått lite förlåtet älskar lite.”…

Vad menar Jesus om förlåtelsen? Det är väl inte så att han kan förlåta både lite och mycket? Nej inte alls, vad det handlar om är helöverlåtelse i efterföljelsen till Jesus. Skall man bli född på nytt behöver man  inte rabbla upp alla sina synder för Gud vet vad vi bär med oss. Men vi får lägga allt inför Gud när vi söker honom för att få fullständig frihet. Exempel på Paulus ovan. Han nollställde sig och vände om helhjärtat och blev en efterföljare i ord och gärning för Jesus.

Till sist några tankar om hur sanningen kan framställas:

Det är ingen hemlighet att våra beteende kan skapa förtroende eller motsatsen beroende på hur vi uttrycker oss. Andlig klarsynthet är inte samma sak som utfallenhet eller förklaring av evangeliet i långa predikningar  av sånt som kan sägas enkelt och i en behaglig ton som väcker förtroende och eftertanke.

Motsatsen är annars att man använder ordet som en dömande instrument som stänger dörren för människor att söka Gud. Jesus möte människor i vardagen med tydlighet och sanningen på en välbehaglig ton  där varje människa kunde bedöma vad hon/han skulle göra med kunskapen. Där ligger respekt för varandra, att älska människor med Guds kärlek, men inte synden som står i vägen för gemenskap med Gud, och på lite längre sikt evigt liv.

Vaksamhet är också rubriken: Det finns mycket att skriva om det och många bibelord kan bifogas. Risken att artikel blir för lång och kan trötta ut en och annan som slutar läsa. Därför hänvisar jag till den skrivna texten  med ordet som referens till eftertanke. Helt enkelt, pröva och jämför med Jesus ord.

Har du frågor du skulle vilja ställa? Gör gärna det i någon form. Vi kan samtala om det behövs.

/Claudio

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.