Efterföljelse


Det blir en artikel på teman ”Efterföljelsen” av Jesus egna ord, först till apostlarna och i slut ändan till alla dem som kommer till tro därefter.

Först citat från Jesu egna ord från Lukas 5:1-11

1 Och det hände, när han stod vid sjön Gennesaret, att folket trängde sig inpå honom för att få höra Guds ord. 2 Och han såg två båtar vid sjöstranden, men fiskarna hade gått i land och höll på att rengöra näten. 3 Då steg han i en av båtarna som tillhörde Simon och bad honom att han skulle lägga ut lite från land. Sedan satte han sig ner och undervisade folket från båten. 4 Och när han hade slutat att tala, sa han till Simon: Lägg ut på djupet och kasta ut era nät till fångst. 5 Då svarade Simon och sa till honom: Mästare, vi har arbetat hela natten och ingenting fått, men på ditt ord vill jag kasta ut nätet. 6 När de hade gjort detta fick de en så stor mängd fiskar att deras nät gick sönder. 7 Och de vinkade till sina kamrater i den andra båten att de skulle komma och hjälpa dem. Och de kom och fyllde båda båtarna, så att de började sjunka. 8 Då Simon Petrus såg detta föll han ner vid Jesu knän, och sa: Gå bort ifrån mig, Herre, för jag är en syndig människa. 9 För han och alla dem som var med honom hade slagits med häpnad över den fångst av fisk som de hade fått, 10 likaså också Jakob och Johannes, Sebedeus söner, som var tillsammans med Simon. Då sa Jesus till Simon: Frukta inte. Härefter ska du fånga människor. 11 Och när de hade dragit upp båtarna på land lämnade de allt och följde honom.”…

Detta är egentligen en text som har sina referenser genom hela bibeln med förklaring av vad det innebär att följa Jesus.

Först skall vi se varför Jesus kallar visa människor och dessutom 12 till antal? Låt mig förklara den första frågan på en gång så vi har en bakgrund för att gå vidare. Antalet 12 återspeglar Israels 12 stammar och far till dessa var Jakob. Dessa hamnade i Egypten så småningom på grund av hungersnöden i Kanans land. Det var dock inte bara på grund av hungersnöden, utan också att den yngste sonen till Jakob blev såld till Egypten av hans bröder. Jag går inte in på hela historien utan nämner i korta drag  varför det har betydelse för vår kallelse att följa Jesus.

Vika var dessa 12 apostlar som Jesus utvalde och hur gick det till? Det var Simon som blev Petrus sen och hans bror Andreas vilket vi noterar om i texten ovan och som var fiskare. Vi kan utgå ifrån att dessa var fostrade i den gammal testamentliga läran och kände till att Messias-Frälsaren skulle komma inom sin tid. Kanske trodde dessa redan innan de blev kallade att Jesus var den utvalde? För hur skall vi annars förstå texten när Jesus kallar bröderna att följa honom? Jo, dessa såg vad som hände när de blev uppmanade att kasta nätet på andra sidan som Jesus sa till dem. För dem blev det ett Guds under vilket öppnade deras ögon att Jesus var Messias. Dessa bröder var inte ensamma, de hade sällskap av 2 bröder till som var söner till Sebedeus, till namnet Jakob och Johannes.

Följ mig sa Jesus till dem, vilket vi kan läsa i de andra evangelierna. Vi kan inte läsa oss till i bibeln hur dessa tänkte i samband med efterföljelsen. Men kanske får vi sätta oss in i deras situation när de lämnade sin försörjning och följde Jesus.

Nästa kallelsen blev till tjänstemannen på Tullverket, Matteus. Vi läser om det i evangelierna att Matteus lämnade allt och följde Jesus. Hur tänkte han, och vad skulle han få för uppgift av Jesus?

Nå, väl vi har facit när vi läser bibeln och vet vad som hände. När vi går vidare får vi stanna upp för att ställa nästa fråga om Judas. Varför kom han med ? Han förrådde Jesus som visste att så skulle ske. Vad kan vi lära oss av det? Vi läser om att skriften skulle uppfyllas, dvs. allt som stod skrivet i profeternas böcker.  Var Judas handlande planerat en längre tid eller var det en impuls handling som han tyckte att han kunde tjäna lite pengar på utan att tänka på konsekvenser? Det vet vi inte, men vi kan ställa frågan om han kunde få förlåtelse om han hade ångrat sig? Dessutom kan vi jämföra med Petrus som förnekade Jesus 3 gånger, han som betygade att han kände inte Jesus. Vi behöver inte tvivla på det för Gud har ingen anseende till personen, därför får vi lämna det i vetskap om att Gud är rättfärdig.

Så vad var det för Guds syfte med 12 apostlar? Jo, det var 12 ledare utvalda  av Jesus med olika förmågor i sig själva. Dessa blev lärda av Jesus  för att bli hans efterträdare i världen  och predika evangelium om frälsaren  som förlåter synder och ger evigt liv. Observera här att ingen av dessa skulle gå i egen kraft. Samma Ande som var med Jesus skulle leda och hjälpa apostlar och dem som kom till tro på deras ord för att Gud skulle bli synlig genom dem . Dessa predikade inte bara ordet, utan var dess görare. Allt det som de hade lärt sig skulle överensstämma med Jesu lära och gärning för att Helig ande skulle trivas och finna behag i det.

Nu kanske någon börjar ana varför jag är så noga med  att hänvisa till hela bibeln  och inte rycka enskilda verser för att förklara  evangeliet.

En sista fråga vill jag ställa i samband med efterföljelsen:  Vad betyder det för oss, eller för andra som har behov att komma till tro?

Bifogar en text ifrån Matteus 16:24-27

24 Då sa Jesus till sina lärjungar: Om någon vill följa mig, ska han förneka sig själv och ta sitt kors och följa mig. 25 För den som vill bevara sitt liv*, ska mista det, men den som mister sitt liv för min skull, ska finna det. 26 För vad hjälper det en människa, om hon vinner hela världen men förlorar sin själ? Eller vad kan en människa ge till lösen för sin själ? 27 För Människosonen ska komma i sin Faders härlighet med sina änglar, och då ska han belöna var och en efter hans gärningar. 28 Sannerligen säger jag er: Några av dem som står här ska inte smaka döden, förrän de får se Människosonen komma i sitt rike.”…

Några kommentarer behövs inte till den sista texten.

/Claudio

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.