Polarisering  bland kristet folk


Det känns tragisk att det skall vara delning  bland troende kristna, oavsett var det förekommer. Rent spontant borde vi ha lite mera tålamod, läs vishet  att möta varandra med respekt oberoende vilken slutsats vi har kommit fram till.

Rent teologisk borde inte vara så svårt att följa ”Ordet”  och stanna upp för att begrunda det och ta det till sig.

Citerar från Joh 1:1-8

1 I begynnelsen var Ordet*, och Ordet var hos Gud, och Ordet var Gud. 2 Den samme var i begynnelsen hos Gud. 3 Allt blev till genom honom, och utan honom blev ingenting till, som har blivit till. 4 I honom var liv, och livet var människornas ljus. 5 Och ljuset lyser i mörkret, och mörkret har inte övervunnit det. 6 Det kom en man, sänd av Gud. Hans namn var Johannes. 7 Han kom som ett vittne för att vittna om ljuset, för att alla skulle tro genom honom. 8 Han var inte ljuset, men han kom för att vittna om ljuset.”…

En annan fråga som jag hör ibland och som har sitt ursprung i början av skapelsen:

”Skulle Gud ha sagt det” eller, det  var då det som andra säger… Eller vi har andra tider och måste göra våra egna tolkningar i den moderna samhälle…

Det första som jag undrar över är Hur läser vi bibeln och det skrivna ordet?  Nästa fråga blir:

Vad är tron för oss, och hur uppfattar vi Gud?  Och så den tredje  och viktigaste frågan:

Vad gör vi med Herren Jesu liv, ord och gärningar om inte vi tar det till oss som exempel och vägledning?

Det här är inte en artikel som uppmanar till påhittade mänskliga  beteende, snarare är det en uppmaning till hjärtats tankar  att söka Guds vishet genom de löfte som vi läser om i hela skriften.  Jag har full respekt för människor som inte vill, eller kan tro på det skrivna ordet av någon anledning. Varför? Jo helt enkelt därför  att Gud tvingar sig inte på någon, utan låter människa välja sin egen väg.

Det är inte samma sak som att vi skall låta bli att berätta  om Guds kärlek uppenbarad i första hand genom Jesus. Vår uppgift är att vara missionärer  oavsett om det är i vår närhet eller som andra gör, långt borta för andra folk.

På en punkt kan jag hålla med om att det gamla omvändelsen som det praktiserades  under 1000 talet och en bra bit framåt är helt förkastlig. Att behöva omvända sig under galgen, eller som hot att mista livet, eller för den delen i vår tid med köpslående om man gör si eller så  får du det du önskar.

Det kallar jag för lurendrejeri, Gud lurar ingen heller. Likt en far som frågar:” Mitt barn vill du följa mig?”

Ja de flesta känner till berättelsen om den förlorade sonen som ville ha sitt eget liv, och som fick både arvet och faderns respekt att leva det liv som sonen hade bestämt sig för. Hur gick det sen? Det vet allra flesta, däremot kan jag inte finna i skriften att det fanns några som hejade på sonen för hans slösaktiga liv. Jo då, han fick vänner så länga han stod till tjänst med bjudningar, när allt sinade då försvann vännerna också.

Ja det handlar om polarisering (delning ) och tolkning av bibelns budskap för och emot. Jag vill gärna tipsa om artiklar på bloggen som handlar om de 7 församlingar. Tycker att det är så talande när Guds Ande manade Johannes på Patmos att skriva ner det.( Obs. samma Johannes som skrev Evangeliet)

Länken finner du här för varje församling: https://claudioosblogg.com/7-forsamlingar-laodikea

Vill du läsa om alla 7 församlingar är det bara att följa texten för respektive församling.

Nästa fråga och undran: Varför så mycket väsen för ekumenik och vem som får/inte får predika i ett vist samfund?

Det som följer är mina egna tankar och jag har också respekt att andra tycker inte så som jag beskriver saken.  Men åter igen måste vi gå tillbaka till ordet, det som vi läser om som exempel för de 7 församlingar  bör vara ett gott exempel för oss också.

Återigen handlar allt om trohet  till Jesus och hans efterföljelse. Med det sagt behövs kunskap och gott anseende i en församling där man ständigt refererar  till Guds ord.  Det är inte för intet som Jesus säger: ”Jag är Vägen,  Sanningen  och Livet… förutom mig kan ni ingeting göra i er själva…

Nu skall jag försöka avsluta den här artikel med att summera vad jag ville sagt:

Om vi börjar med domen mot varandra, låt oss läsa vad Jesus säger själv: Joh 12:47

47 Och om någon hör mina ord och inte tror*, så dömer inte jag honom. För jag har inte kommit för att döma världen utan för att frälsa världen.”…

Det måste tjäna till vår undervisning  att vi skall överlåta domen åt Gud oberoende varifrån domen kommer, från den troende eller den som inte tror. Däremot skall vi som bekänner oss till den kristna tron vara tydliga om varför vi tror som vi gör utan att medmänniskor känner sig fördömda. När allt kommer omkring så är Guds kärlek gränslös till människan, men Gud hatar synden. Dessa begrepp måste man hålla isär.

Handen på hjärtat, kommer inte vi till korta lite till mans med vår tydlighet?

/Claudio

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.