Manen som led av skeppsbrott


Nej det här är ingen rubrik till en bok, inte än får jag tillägga. Tanken har slagit mig, nu när jag har fått mer smak på att skriva. Framtiden får utvisa vad som kommer ut i så fall.

Min tanke och berättelse är  hur kan en man som var hatisk och mordlysten  bli en hängiven missionär och Jesu apostel?

Jag tror att de flesta som läser här vet att det handlar om ” Saulus” med dubbla medborgarskap, den Judiska och den Romerska. Ja historien känner ni väl till om det  Romerska imperiet och hur långt den sträckte sig, från början ett antal år innan Kristi tideräkning och fram till 500 talet efter Kristus.

Judarnas historia känner vi, säger vi i västvärlden till, som har en kristen uppväxt. Förresten den pågår ännu i staten Israel  och Judiska församlingar utsprida lite var stans i världen på grund av fördrivning.

Nå väl, det är inte detta som jag ville tala (skriva) i första hand. Jag försöker mig  att se människan  Saulus som blev Paulus, den minste av alla apostlar, ja inte ens värdig att kallas apostel efter egen utsago.

Men låt oss börja från början: 

Vad ville Saulus, och vad var han ute efter?

Vad kan vi människor ta till oss i vår tid när vi tänker på förföljelsen  av dem som bekände sig till Jesu lära?

Vi har haft några helger efter varandra  som har ett särskilt betydelse  för vår kristna tro och efterföljelsen, ”Kristi himmelsfärd  och Pingst”

Det första vill jag citera från bibeln i korta drag:

Från Apg 1:10-11 läser vi så här:

”10 Och medan folket  uppmärksamt såg mot himlen, när han for upp, se, då stod två män i vita kläder hos dem. 11 Och de sa: Ni galileiska män, varför står ni och ser upp mot himlen? Denne Jesus som har blivit upptagen från er till himlen, han ska komma igen på samma sätt som ni har sett honom fara upp till himlen.”…

Här i  Apostlagärningar börjar den första avstamp till Jesu lärjungars missions resor. Vilket texten ovan gör oss upplysta om när vi läser den, givet att vi känner till Jesu evangelium  om vad han undervisade om, först sina utvalda apostlar och dem som följde Jesus och kallades hans lärjungar.

Nu skulle dessa ta över verksamheten/uppdraget som de har fått av Jesus och bli ”missionärer” med början från Jerusalem. Men det var något som fattades, ett löfte från Herren, var inte given ännu.

I den andra kapitel i Apostlagärningar finner vi Pingsten som kom över människor samlade i Jerusalem.

Citat:

1 När pingstdagen* var inne var de alla samlade i full enighet**. 2 Då kom plötsligt ett dån från himlen, såsom när en våldsam storm drar fram, och det fyllde hela huset där de satt. 3 Och tungor såsom av eld visade sig för dem, vilka fördelade sig och de satte sig på var och en av dem. 4 Och de blev alla uppfyllda av den Helige Ande och började tala med andra tungomål, allteftersom Anden ingav dem att tala.”…

Varför skriver jag detta när det skall handla om Saulus/Paulus?

Jo, det är en bakgrund  om förföljelsen mot dem som bekände sig till Kristus mad färsk minne av Jesu död och uppståndelse. Både fanatiska Judar och Romerska soldater fick order om att förfölja  hans följare. En av dessa var Saulus själv.

Betydelsen för vår del, precis som för Jesu bekännare  var just Den Helige Anden som träder in efter Jesus och skall leda uppdraget genom tro på  evangeliet som Jesus predikade. Det vill säga apostlarna och alla som vill följa Jesus skulle bli bekläda av Helig Ande för att få kraft till att bli Guds vittne.

Ett sådant dramatisk händelse som Saulus gillade var när Stefanos, en lärjunge till Jesus  var så ivrig att berätta för människor om Jesus  och vad han gjorde och vad som hände med honom. 

Detta finner vi i Apg. 7: 54-56

54 När de hörde detta, skar det i deras hjärtan och de bet ihop tänderna mot honom. 55 Men han, fylld av den Helige Ande, såg in i himlen och fick se Guds härlighet och Jesus stå på Guds högra sida, 56 och han sa: Se, jag ser himlen öppen och Människosonen stå på Guds högra sida.”

Jag tog bara en liten del av texten, ni som vill läsa resten tom vers 59 hur Stefanos blev stenad, kan göra det.

Kapitel 8 beskriver hur Saulus förföljer de kristna och dödar visa av dem. I sin iver att skapa rädsla och förföljelsen begav sig Saulus från Jerusalem till Damaskus.  Där fick han uppleva en dramatisk händelse från Jesus själv.

Citerar sista händelsen från dagens text: Apg 9:3-8

 ” 3 Men när han på sin resa närmade sig Damaskus, så strålade plötsligt ett ljussken från himlen omkring honom. 4 Och han föll till marken och hörde en röst som sa till honom: Saul, Saul, varför förföljer du mig? 5 Då sa han: Vem är du, Herre? Och Herren svarade: Jag är Jesus, den du förföljer, det är svårt för dig att spjärna mot udden.* 6 Både skälvande och med förvåning sa han: Herre, vad vill du att jag ska göra? Då sa Herren till honom:* Stå upp och gå in i staden, så ska det bli sagt till dig vad du måste göra. 7 Och männen som reste med honom stod förstummade, för de hörde verkligen rösten men såg ingen.”…

Här avslutas den första delen av en förföljande människa till en hängivande missionär  som själv fick lida mycket för sin tro. Som rubriken antyder har han lidit skeppsbrott 3 gånger på sina missionsresor och blev mirakulöst räddad.

Jag vill återkomma med en eller några artiklar för att vi själva skall ta lärdom  om eller när förföljelsen kommer.                            

//Claudio

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.