Gamla hjulspår


Gamla hjulspår

Det är möjligt att någon lyfter lite extra på ögonbryn med tanke på vad jag skrivit tidigare i samband  med  anpassning  i tiden, det här kräver en förklaring, därav artikel idag. Så.. vad handlar det om?

Jo ni som läser artiklar på bloggen kommer ihåg att jag skrev mycket om ”Den Apostoliska bekännelsen” och den moderna anpassningen så kallad ”Postmodernism” i vilken man anpassar sin tro allt eftersom  det passar våra syften.

Vad har dagens rubrik med det att göra?  Låt mig ta det i tur och ordning, framför allt med referens från Guds ord. Matt 10:16

16 Se, jag sänder iväg er såsom får bland vargar. Var därför kloka såsom ormar och oskyldiga* såsom duvor.”…

Det är Jesus som talar till sina efterföljare, kloka och oskyldiga, hur då?

Lite skämtsamt  brukar vi säga: ” Hoppa inte från den vänstra diken till den högra, håll dig på den smala vägen för att komma rätt” 

Det skulle betyda att vi följer det gamla hjulspåret om vi tolkar det strikt?  Nej så enkelt är det förstås inte. För att använda bildspråk, kommer vi inte ifrån att den vägen som vi färdas på är inte befriad från visa hinder. Det kan vara stenar som man snubblar över, eller så är vägen så ojämn så det krävs lite navigering för att hålla sig stadig på vägen.

Gamla hjulspår är förebild av verktyget som vi färdas med , inte nödvändigtvist på land. Samtidigt måste vi vara vakna på förändringar i samhälle för att korrigera färden utan att vi ger avkall på instruktioner.

Låt mig ta ett annat exempel vad jag menar :

Apostlarna hade sitt sätt att framföra evangeliet till människor när de fick tillfälle, utan att kompromissa  med innehållet  och sanningen. Allteftersom tiden gick förändrades både sättet och innehållet i framförande av evangeliet.

Det här är inte så konstigt när man läser om den första församlingen. Merparten av dess medlemmar var judar som  var kvar i sina traditioner och hade svårt att anpassa sig till den nya sättet av undervisningen som Jesu lärjungar lärde sig av honom.

Därefter kom  tider och samfund med sina liturgi förslag som blev en blandning av gamla testamentet  traditioner blandat  med apostlarnas lära. Kortsagt, under tidens gång bildades diverse samfund i många fall med motiveringen att dessa hade kommit på ett bättre sätt att framföra evangeliet.

Hur har vi det i våra församlingar idag då?  Tyvärr måste jag erkänna att jag känner inte riktig igen  mig på visa område. Varför, jo därför att det finns mycket mänskligt  påfund som några kallar för Gud. En annan fråga kan jag undra över ibland: Hur gick en Gudstjänst till för apostlarna i de nybildade församlingar?  Hade dessa en liturgi som de praktiserade och i så fall varför och av vilken betydelse?

Nästa fråga, hur började dessa Gudstjänster? Med sång, fanns det såna då, var det styrt i minsta detalj hur Gudstjänsten skall gå till osv.?

Nu hoppas jag att ingen missförstår min tanke, varje samfund får ha sitt sätt att uttrycka sig, och varje människa är unik och mottaglig för evangelium  efter sin personlighet.  Men vad jag däremot efterlyser är vishet  bland Guds folk och församlingar till vad som är viktigast i Gudstjänsten eller våra sammankomster.

En sista fråga vill jag gärna få med: Varför är det så svårt att känna igen. sig i många församlingar? Själv kommer jag ihåg tiden på Betel-Klädesholmen när jag satt som ofrälst i bänken, vilken intryck de enkla sånger  med en enkel och saklig förkunnelse gjorde på mig. Ja, jag är 50 år äldre nu och kanske har jag blivit inkörd i den gamla spåret  utan att se den nya som har kommit?

Nja… det är inte riktig så, därför att jag är inte ensam med mina tankar.  

Från 1 Kor 14:26 läser vi följande:

26 Hur är det då, bröder? När ni kommer tillsammans, så har var och en av er en psalm, en har undervisning, en har tungotal, en har en uppenbarelse, en har uttydning. Låt allt tjäna till uppbyggelse.”…

2Kor 3:17

17 Och Herren är Anden och där Herrens Ande är, där är frihet. 18 Men alla vi som med avtäckt ansikte skådar Herrens härlighet som i en spegel, blir förvandlade av Herrens Ande till samma avbild, från härlighet till härlighet.”…

Kortsagt skall vår verksamhet, våra samlingar vara en Gudstjänst  där vi möter varandra i vishet med det gåvor som vi har fått för att visa på Gud, till Hans ära. Varför de gamla sånger  har uteslutits i en del församlingar till förmån för det mest nytt är inte optimalt. På samma sätt är det fel att vi äldre inte kan ha gemenskap med yngre  med motiveringen att vi kan berika varandra utifrån Guds ord.

/Claudio

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.