Den Gode Herden


Vad är en herde, eller hur uppfattar vi en herde?

För mig som är uppvuxen i en annan kultur, kan jag känna igen berättelse i Johannes 10: 7-11 Säkert är det så för människor i då tidens Palestina, vilket var orsaken att Jesus talade till folket genom exempel från vardagliga saker.

Bifogar först i dagens artikel citat från Joh 10 enligt ovan:

”7 Då sa Jesus än en gång till dem: Sannerligen, sannerligen säger jag er: Jag är dörren till fåren. 8 Alla som har kommit före mig är tjuvar och rövare, men fåren hörde inte på dem. 9 Jag är dörren. Om någon går in genom mig ska han bli frälst, och han ska gå in och gå ut och finna bete. 10 Tjuven kommer inte, utom för att stjäla, slakta och förgöra. Jag har kommit för att de ska ha liv och ha det i överflöd. 11 Jag är den gode Herden. Den gode Herden ger sitt liv för fåren.”…

En herde i den verkliga mening är en vakt för sina djur för att beskydda dem, ta dem till bra bete, ge dem vatten och övrigt omsorg. Oftast är det så att djuren, speciellt fåren lyssnar till herden och följer den i förtroende för att bli skyddade och utfodrade.

Om vi tar detta som bildspråk på Guds församling så förstår vi hur Jesus tänkte med sitt förhållande till människor då som nu. Är det så?…  Ja det borde vara så, men är det inte alltid så, varför?

Argumenten som kommer upp är oftast: ”vi måste förnyas” för vi lever i en annan tid. Då är min fråga: Vad behöver vi förnya? Var inte Jesus fullkomlig, eller var han inte Gud och blev människa för att vi skulle höra det glada budet från Fader? Eller var inte detta i begynnelsen som var ordet och ordet var Gud?

Skall vi lägga till, eller dra ifrån Guds ord som var från begynnelsen i tron att vi vet bättre?

Nej det går inte ihop för då skulle vi sätta oss emot allt vad Gud heter  och vår tro som bygger på en kärleksfull Gud som blev en herde för oss i mänsklig gestalt och ett föredömme som vår ledare.

Då skulle allt falla sönder av det som vi sysslar med  och undervisar varandra om.

Samtidigt möter också vi i vår tid rovdjur, som bildspråk till herdar som månar om sitt flock. På grund av att hela världen är i den ondes våld så får också vi känna frestelsen och lockelsen till att pröva på det som leder bort från vår herde och vår tro.

Visa kommer tillbaka till ursprunget, antingen med hjälp av andra medvandrare, men ändå av egen fri vilja. Medan andra har nästlat sig in i olika snår och sitter fast i dess taggar.

Ja, ja det är gott åt dem, säger några, har dem inte lyssnat på våra förmaningar så kan man inte förvänta sig annat.

Så gör inte den gode herden, han har sin flock och vet att det är några som saknas. Han lämnar de andra och ger sig ut för att leta efter dem som kom vilse. När han hittar dem säger han inte ”gott åt er, var ni så dumma för att sticka iväg, kan ni gott vara kvar, jag vill inte ha er.  Ja, det är bildspråk det också, men ack så sanning för många som har blivit sårade och aldrig kommer tillbaka.

Vad gör Jesus? Han befriar sina får och försiktig plockar bort taggar och gjuter olja för att lindra såren i sin läkedom process för att flocken, gemenskapen skall bli fulltalig.

Låt mig  ta ett exempel till?

När Jesus dog skingrades lärjungar som var som får utan herde. Vad gör vi nu, är allt slut? All tid som vi la ner för att få vara med vår mästare, nu är det borta, vi går tillbaka till vår förra liv. Så kan det vara för oss också, vi möter prövningar och motgångar så vi börjar tvivla, vi orkar inte längre. Gud var är du ropar vi i vårt innersta?  Det är tyst som om tiden står still, varför har detta drabbat mig/oss?

Tänk på profeten Elia, han som fick vara med om och se Guds härlighet, han började själv tvivla när han fick en dom över sig av drottning Isebel, så gick han och gömde sig.  Det är nog Herre, tag nu mitt liv jag är inte mer en människa… så kan det vara för oss människor oberoende av tiden.

Den Gode Herden är inte långt borta, Han är dig nära, men Han behöver inte komma som en storm, inte som en åska heller. Nej Herren kommer på sitt sätt, så som vi människor är mottagliga, antingen genom en stilla susning, eller så kan Han komma på ett dramatisk sätt som han kom till mig när Han förvandlade mitt liv

Lärjungar fick förnyad kallelse när Jesus kom till stranden, dessa fick erfara Mästarens omsorg när han lagade mat åt dem. Inte ens Petrus fick sig en tillrättavisning för sin förnekelse av Jesus, nej han fick bekräftelse på att han skulle vara en herde för Guds församling.

Det intressanta i sammanhanget är hur Jesus bemöter Petrus. Jo, han fick ett särskilt hälsning från Jesus när han bar sitt kors genom Jerusalem som förmedlades genom en annan. Nu stod Petrus i samma sällskap som Jesus själv och undrade hur det blir med hans liv.

Vi kan själva känna igen oss på grund av att vi har misslyckats, det kan vara vad som helst och vist kommer tankar: Kan undra om vi får förlåtelse och en ny chans?  Jesus frågade inte Petrus: Varför har du förnekat mig? Nej han såg att Petrus ville så mycket, men som det hete är köttet svag i förhållande till Anden, därför fällde han inte fördömelse över Petrus. Det behövdes inte för Petrus var försonad genom Jesu lidande, död och uppståndelse.

Men han frågade Petrus inte en gång utan 3 gånger: ” Petrus älskar du mig mer än alla dessa gör? Vilka var alla dessa? Muntlig var det sälskapet som var lärjungar till Jesus, men det är också ordet som gäller oss andra från generation till generation: Älskar vi Jesus som är den Gode  Herde och litar på honom för att det är genom honom som vi både lever och dör.

Bilden av flocken som känner igen herdens ord skapar trygghet och tillförlitlighet. Vad var det vi läste i citatet ovan?

 9 Jag är dörren. Om någon går in genom mig ska han bli frälst, och han ska gå in och gå ut och finna bete.”

/Claudio

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.