Vem söker du för din tro?


Rubriken är medvetet vald  som en personlig  fråga, inte för att svara mig utan för att ställa frågan till sig själv.

Jag tänker ställa flera frågor om vår tro och grunden till den:

  1. Vad är motivet till tro?
  2. Vad betyder tro?
  3. Vad betyder tro på Jesus?
  4. Hur söker man Jesus?

Jag nöjer mig med dessa  4 enkla frågor  för att förklara tron  och livet med Gud och Jesus. Först referens från bibeln:

Johannes 20:11-18

11 Men Maria stod och grät utanför graven. Och medan hon grät lutade hon sig in i graven 12 och fick se två änglar i vita kläder sitta där Jesu kropp hade legat, den ena vid huvudet och den andra vid fötterna. 13 Och de sa till henne: Kvinna, varför gråter du? Hon sa till dem: Därför att de har tagit bort min Herre, och jag vet inte var de har lagt honom. 14 Och när hon sa detta, vände hon sig om och fick se Jesus stå där, men hon visste inte att det var Jesus. 15 Jesus sa till henne: Kvinna, varför gråter du? Vem söker du? Hon trodde att det var trädgårdsmästaren och sa till honom: Herre, om du har burit bort honom, så säg mig var du har lagt honom, så att jag kan hämta honom. 16 Jesus sa till henne: Maria! Hon vände sig om och sa till honom*: Rabbuni, det betyder Mästare. 17 Jesus sa till henne: Rör inte vid mig, för jag har ännu inte farit upp till min* Fader. Men gå till mina bröder och säg till dem: Jag far upp till min Fader och er Fader, och till min Gud och er Gud. 18 Maria Magdalena kom och berättade för lärjungarna att hon hade sett Herren och att han hade sagt detta till henne.”…

Motivet till tro

”Jag vill bli en bättre människa”… kanske någon svarar, ja det är inget fel med det.  Jag söker en andlig teknik  som kan hjälpa mig att bli bättre kristen, någon annan säger… ok?? Eller, så kan jag ta lite från olika smörgås bord som bjuds av andra tro satser, tycker någon…  Är detta rätt frågar jag?

Nej detta är inte rätt, det är bara ett sätt att vara religiöst. Jo, men vi har samma Gud oberoende  av vem vi tror på, tycker många.

Låt mig vara tydlig på den punkten:  Läs texten ovan, gärna flera gånger om det är svårt att förstå dess innebörd. För säkerhets skull skall jag förklara texten:

Det handlar om Jesus som skapar tro, men Jesus var död och nu ville några visa vördnad för honom. Men han var inte i graven… Är det någon som har lagt Jesus i en annan grav för att förhindra att Jesu lära sprids till fler?

Naturlitvist inte, Jesus var uppstånden precis så som han talade om för sina lärjungar. Men låt oss ta det från början: Vem var Jesus?

Samma Johannes som ovan skriver i kap 1:1-5

1 I begynnelsen var Ordet*, och Ordet var hos Gud, och Ordet var Gud. 2 Den samme var i begynnelsen hos Gud. 3 Allt blev till genom honom, och utan honom blev ingenting till, som har blivit till. 4 I honom var liv, och livet var människornas ljus. 5 Och ljuset lyser i mörkret, och mörkret har inte övervunnit det.”…

Från v14 läser vi följande:” 14 Och Ordet blev kött och bodde* bland oss, och vi såg hans härlighet, den härlighet som den Enfödde har av Fadern, full av nåd och sanning.”…

Motivet är alltså att vi blir födda på nytt och skall likna Jesus som är vår räddare och som ger oss evigt liv. Detta kan ingen annan göra anspråk på oberoende vilken tro det är. För att återkomma till den första texten, så gick Jesus igenom lidande, död och uppståndelse  som den fullkomliga  offer istället för det som påbjöds i gamla testamente.  Gud blev född i en människa för att ta bort världens synd  som kom genom en människa och alla blev till syndare genom Adam. Men alla får försoning genom Jesus och blir räddade för evighet genom tro på honom.

Johannes igen 14:

” Jesus sa till honom: Jag är vägen, sanningen och livet. Ingen kommer till Fadern utom genom mig.”…

Vad betyder tro?

Hebr 11:1

1 Men tron är en övertygelse om det som man hoppas, en visshet om det man inte ser. 2 För genom den har fäderna fått sitt vittnesbörd. 3 Genom tron förstår vi att universum har skapats genom Guds ord, så att det synliga inte har blivit till av det som vi kan se.”…

Tro är att man bejakar Kristi gärningar som garant att vi är räddade på grund av hans vilja och kärlek, det har inte med våra prestationer att göra utan vår överlåtelse till honom  som ” Är det Han har sagt sig vara”

Vad betyder tro på Jesus?

Tro är vila och förtröstan på ”Ordet-Guds ord” som vi läser ovan i texten, Det har inget med några tekniker att göra för att vi lättare skall nalkas gud. Tron är personlig ställningstagande och efterföljelsen till Jesus. Hans kallelse gäller inte bara lärjungar, dessa var de första som kallades för att berätta evangelium om Jesu till människor i vidare generationer, vilket gäller oss också.

Hur söker man Jesus?

Lukas 11:1

1 Därefter hände det medan han var på ett ställe och bad och hade avslutat sin bön, att en av hans lärjungar sa till honom: Herre, lär oss att be såsom också Johannes lärde sina lärjungar.”…

Det var en enkel fråga som lärjungar ställde till Jesus, dessa visste inte hur de skulle formulera sin bön. Men lika enkelt var svaret från Jesus: Man kan börja med ”Fader Vår som är i Himmelen”… osv. alla kan den bönen vill jag tro.  Men man kan be en hjärtats bön också, antingen högt eller lågt eller bara genom stillhet. Inga speciella tekniker behövs eller blandning av andra religioner.

/Claudio

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.