Första söndagen efter trettondedagen


Jesu dop texten skulle varit med  i söndagens predikan, men blev inställt på grund av smittorisk. Se nedan för utförligare uppgifter.

Jag vill ändå dela mina tankar med er som kan och vill läsa det. Slogan på bloggen talar om att det är ett ord i både tal och skrift, det första är inte möjligt just nu, därför får det bli i skrivande form.

Jag börjar med den första texten från Matteus 3:1-6

1 Vid den tiden kom Johannes Döparen och predikade i Judeens öken 2 och sa: Omvänd* er för himmelriket** är nära. 3 För han är den som profeten Jesaja talade om, när han sa: En röst ropar i öknen: Bered Herrens väg, gör hans stigar raka. 4 Och Johannes hade kläder av kamelhår och ett läderbälte om midjan, och hans mat var gräshoppor och vildhonung. 5 Då gick Jerusalem, hela Judeen och hela landet kring Jordan ut till honom, 6 bekände sina synder och lät döpa sig av honom i Jordan.”…

Innan Jesus började sin offentliga verksamhet, uppträde  Johannes döparen som skulle förberedda folket på  Jesu tillkommelse. I förberedelsen ingick dop till syndernas förlåtelse enligt gamla testamentets lagar. Jesus var född  men hade inte fullbordat det nya testamentets gilltighet eftersom  laga kraft f skulle fullbordas när  Jesus dog och uppstod som bekräftelse att  det gamla förbundet har fått en fullkomlig försoning  som inte bygger på prestationer  och offer gåvor, utan bygger på Kristi och Guds kärlek till alla människor när han tog på sig alla våra synder in i sin egen död, genom uppståndelse  har han bekräftat  och stadsfäst försoningen  genom Guds vilja som blev ”Nåden” istället för lagen.

Innan vi kommer till försoningen och Jesu förhärligande så får vi betrakta Jesu liv och se vad han ville lära oss  genom att själv vara ett föredöme och vägvisare.

I samma kapitel som ovan och från vers 13-17 läser vi följande:

13 Då kom Jesus från Galileen till Jordan, till Johannes, för att låta döpa sig av honom. 14 Men Johannes försökte hindra honom och sa: Jag behöver döpas av dig, och du kommer till mig? 15 Då svarade Jesus och sa till honom: Låt det ske nu, för på detta sätt ska vi göra för att uppfylla all rättfärdighet. Då tillät han honom det. 16 Och när Jesus hade blivit döpt, steg han genast upp ur vattnet, och se, då öppnades himlarna för honom, och han såg Guds Ande sänka sig ner som en duva och komma över honom. 17 Och se, en röst från himlen* sa: Denne är min älskade Son. I honom har jag ett gott behag.”…

Nu infinner sig en del frågor som vi måste besvara… Johannes var inte ensam med sina frågor, han hade själv en förvisning om att det var Messias som kom till honom, dvs Gud själv i mänsklig gestalt som ville bli döpt av honom.  Det gick inte ihop med hans tro och övertygelse… varför? Jo därför att Gud har inte syndat, således gällde det Jesus också för han var avlagd genom ”Guds vilja och Den Helige Ande” genom en enkel människa som han använde som redskap , Maria.

Så, varför skulle Jesus behöva döpas? Och vad symboliserar dopet eftersom  Jesus ville bli döpt? Det första som vi tänker på är fullbordande av gamla förbundet och uttåg av Israels folk från slaveriet i Egypten. Det fanns inga vägar att korsa annat än genom  vatten, Röda havet då. För människor som skulle över var det en omöjlig uppgift att korsa Röda havet. Men Gud har get dem sitt löfte om att han skulle rädda dem genom vatten, dvs dessa skulle gå torrskodda till dess att de kom över på fast mark. Med andra ord är betydelsen av dopet, grekiska, ”baptisma” som betyder nedsänka/begrava i vattnet.

Men åter igen, Jesus behövde inte göra det, vad var anledning till hans handlande?

Då svarade Jesus och sa till honom: Låt det ske nu, för på detta sätt ska vi göra för att uppfylla all rättfärdighet.”…

I den meningen har vi dubbel budskap från Jesus till Johannes och till folket som betraktade detta, men också en  profetisk bekräftelse på att Jesus har kommit för att tjäna mänskligheten genom att vara ett föredöme och vägvisare för alla generationer igenom.

I evangelisten Johannes kapitel 14 :6 säger Jesus om sig själv:

”Jag är vägen, sanningen och livet, ingen kommer till Fader utom genom mig.”…

Från ovanstående citat bifogar jag bekräftelse från Guds Fader själv och Den helige Anden som sänkte sig över Jesus som en duva, symbol för Guds frid .

16 Och när Jesus hade blivit döpt, steg han genast upp ur vattnet, och se, då öppnades himlarna för honom, och han såg Guds Ande sänka sig ner som en duva och komma över honom. 17 Och se, en röst från himlen* sa: Denne är min älskade Son. I honom har jag ett gott behag.”…

Varför har detta så stor betydelse för oss också?

1.Detta är en praktisk handling och efterföljelse av Jesus som en rättfärdig handling.

2.Handlingen symboliserar  ånger från det gamla livet som inte var till Guds behag, det gamla blir då begravd genom dopet och reser sig upp till ett nytt liv i Kristus som ett tecken på att man följer honom.

Som avslutning vill jag citera från 1 Johannes brev 5:6-12

6 Han är den som kom genom vatten och blod, Jesus Kristus, inte bara med vatten, utan med vattnet och blodet. Och det är Anden som vittnar, eftersom Anden är sanningen. 7 Ty tre är de som vittnar i himlen: Fadern, Ordet och den Helige Ande, och dessa tre är ett.* 8 Och tre är de som vittnar på jorden:* Anden och vattnet och blodet, och dessa tre är eniga. 9 Om vi nu tar emot människors vittnesbörd, är Guds vittnesbörd större, för detta är Guds vittnesbörd, som* han har vittnat om sin Son. 10 Den som tror på Guds Son har vittnesbördet inom sig. Den som inte tror Gud har gjort honom till en lögnare, eftersom han inte har trott det vittnesbörd som Gud har vittnat om sin Son. 11 Och detta är vittnesbördet: att Gud har gett oss evigt liv, och det livet är i hans Son. 12 Den som har Sonen har livet. Den som inte har Guds Son har inte livet.”…

Det är samma evangelisten Johannes som skriver till församlingar i sitt brev. Han var med Jesus från början som den yngste av apostlar. Det som han har fått av Jesus tillsammans med de andra apostlar, undervisning och fostran skriver han ner som ett historisk dokument till generationer framåt.

Detta kastar kanske omkull uppfattningen för några, jag vill inte tala om mig själv, är därför noga med citering av Guds ord som referens och prövande inför Gud.

/Claudio

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.