Bekännelse och tvivel


Rubriken ovan kan tyckas vara självklar för de flesta av oss. För oss som bekänner en tro på Gud, Hans Son Jesus, född som människa men ändå Gud och den Helige Anden, hjälparen och ledsagaren i livet. Nej ingen har någonsin sett Gud och är i livet, men vi läser om Mosse  som förnamn Gud i en brinnande buske på berget Sinai. Israels barn hade följe av en molnstod genom öknen som skulle leda dem till deras land Kannan efter befrielsen i Egypten.

Jesus däremot kom från sin Fader som en del i ”Treenigheten” men han kom som en människa född av en  människa dock inte genom mänsklig umgänge utan genom Den Helige Andes Kraft. En människa  kan inte födda Gud, Gud däremot kan använda människor som sitt redskap för att visa sin kärlek till sin skapelse där människor är skapelsens krona, dock är det inte människor som skall bli ärade, det är Gud som tillhör äran som är en Fader för allt skapat.

Så… hur skall vi vanliga dödliga bli bevarade i tron och bekännelsen  på Treenighetens Gud när tvivel gör sig påmind? Vi har faktisk exempel, många sådana i både gamla och nya testamentet. För att inte skriva allt för lång artikel tar jag med mig  Johannes döparen som exempel på att han som fick vara med och döpte Jesus  och visste vem han var ändå hamnade i tvivel.

Citerar från Lukas 7:19-23

19 Då kallade Johannes  till sig två av sina lärjungar och sände dem till Jesus* och sa: Är du den som ska komma? Eller ska vi vänta på någon annan? 20 Då männen kom till honom sa de: Johannes Döparen har sänt oss till dig för att fråga: Är du han som ska komma? Eller ska vi vänta på någon annan? 21 Och vid samma tillfälle botade han många från sjukdomar och plågor och onda andar och gav åt många blinda deras syn. 22 Då svarade Jesus* och sa till dem: Gå och säg till Johannes vad ni har sett och hört, att blinda ser, lama går, spetälska blir rena, döva hör, döda uppstår och för fattiga blir evangelium predikat. 23 Och salig* är den som inte tar anstöt av mig.”…

Vad hände med Johannes? Varför tvivlade han?

Bakrunden är den att Johannes skulle förberedda för Jesus mänskliga tillkommelse och döpte människor på det gamla testamentets handlingar för att få syndernas förlåtelse. I sammanhanget vet vi också att människor levde i andlig mörker, frånsett en liten skara som håller fast vid bekännelsen  av en Gud. Därför fanns det längtande människor efter andlig behov och Guds gemenskap. Tiden var mogen för en ”andlig väckelse” men ingen hade förväntat sig att det skulle ske  genom en udda  människa. Jo Johannes var udda till det yttre, hans syn kunde inte behaga många och han levde en spartansk liv minst sagt, som vi läser i bibeln levde han i öknen bland skorpioner och gräshoppor  så knappast någon människa skulle anstränga sig för att möta Johannes. Ändå vallfärdade människor till honom för att de visste att Johannes var en profet och Guds människa som talade till människors hjärtan  om andliga ting.

Till honom kom Jesus för att döpa sig… behövde Jesus det?  Nej han behövde inte det, men det skulle stadfästas redan i början av Jesu verksamhet varför han kom. Fast det tog en stund innan Johannes förstod motivet, han tyckte att han var inte värdig ens att knyta sandaler på Jesu fötter, ännu mindre döpa Jesus.

Matt 3:13-15

13 Då kom Jesus från Galileen till Jordan, till Johannes, för att låta döpa sig av honom. 14 Men Johannes försökte hindra honom och sa: Jag behöver döpas av dig, och du kommer till mig? 15 Då svarade Jesus och sa till honom: Låt det ske nu, för på detta sätt ska vi göra för att uppfylla all rättfärdighet. Då tillät han honom det. ”…  

Detta är ett ord till oss andra också för att göra oss medvetna om  Jesu uppgift och kännande där han visade föredöme för oss andra. Därför tar vi kunskapen  och tro på Jesus  som ett hopp på vår vandring genom livet och bekänner Jesus som den som kom sänd av Sin Fader till försoning för alla.

Rubriken talar om tvivel också, hur blir det då för dem som tvivlar?

Vi återvänder till Johannes igen, varför tvivlade han?

Från Matt 14:1-4 och 6-8

1 Vid den tiden fick Herodes, tetrarken*, höra ryktet om Jesus, 2 och han sa till sina tjänare: Denne är Johannes Döparen. Han är uppstånden från de döda, och därför verkar dessa krafter i honom. 3 För Herodes hade gripit Johannes, bundit honom och satt honom i fängelse för Herodias, sin bror Filippus hustrus, skull.”…

6 Men när Herodes födelsedag firades, dansade Herodias dotter inför dem, och gjorde Herodes så förtjust 7 att han lovade med ed att ge henne vad hon än begärde. 8 Då sa hon, som hennes mor hade intalat henne: Ge mig här på ett fat Johannes Döparens huvud.”…

I texten ovan läser vi varför Johannes tvivlade, han fick en dödsdom över sig och kände på sig att livet kommer ta slut. Och vist är det så med oss alla, vi är inte så tuffa när prövningar kommer, tom med mindre än vad Johannes råkade ut för.

Johannes undrade i sitt tvivel: ” Jesus, är du den som skulle komma?”…

Vi skulle kanske formulera om frågan när vi känner tomhet och förtvivlan:

”Herre var är du, jag greppar inte tron”…  Johannes fick en hälsning tillbaka från Jesus, kanske något dramatisk, men i mitt tycke väldigt stark och övertygande:

22 Då svarade Jesus* och sa till dem: Gå och säg till Johannes vad ni har sett och hört, att blinda ser, lama går, spetälska blir rena, döva hör, döda uppstår och för fattiga blir evangelium predikat. 23 Och salig* är den som inte tar anstöt av mig.”…

Vad säger Jesus egentligen?

Andemeningen är att han har kommit  för att upprätta människan och stadfästa sitt ord som ett tecken på att han är den som han har sagt sig vara, eller underförstått: Han kan göra mer än vi kan tänka eller be om när tiden är mogen för att förhärliga sitt namn.

Tron är ingen prestation eller uppvisning, tron är en stilla förtröstan på Guds löften och är inte beroende på några åthävor, däremot kan människa uttrycka  sig på många olika sätt för att visa glädje inför Gud och till Hans ära.

Att tvivla är mänskligt som alla hamnar ditt för eller senare, men Gud är inte långt borta  för det är vår längtan och tankar som räknas, ibland kan dessa kläs i ord också.

/Claudio   

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.