Bokrullen


»Människa«, sade han, »ät det du ser här, ät denna rulle. Gå sedan och tala till israeliterna.«

Jag öppnade munnen, och han gav mig rullen att äta.

»Människa«, sade han, »svälj denna rulle som jag räcker dig och fyll din mage med den.« Jag åt den, och den smakade sött som honung.”…

Detta är citat från Hesekiels bok 3:1-3

Något ovanlig att börja artikel med citat som för många är svår att förstå. Egentligen är det inte så svårt om vi tar det som bildspråk. Jag skall strax förklara vad mitt syfte är med texten och vad jag har inom mig som jag vill delge er alla som har intresse.

Det är ingen hemlighet att jag besöker visa sidor/bloggar nästan dagligen, delvis för att hålla mig uppdaterad i vad som händer på både det andliga och profana världen. Samtidig har jag gott om tid att rannsaka vad som sägs och jämföra själv hur det stämmer med det skrivna ordet/bibeln. Skulle jag då vara en domare som har företräde i tolkning av skriften? O nej, därtill känner jag mig för liten, dock har jag den förtröstan på Guds nåd att Han kan använda vem han vill för att förhärliga sitt namn. Det handlar alltså inte om mig, utan om ordet som jag delar och dess innehåll.

Intressant är att det finns människor bakom pc skärmar med många skiftande namn och ålder som man inte vet något om. Det är fullständigt anonymitet som gäller om kommentaren inte vill framträda med sitt riktiga namn offentligt. Själv brukar inte jag kommentera något, utom några enstaka fall. Normalt sett skall moderator (eller ägaren till bloggen) förhindra att oönskade kommentarer slinker igenom, vilket det fungerar för det mesta.

Det som har upptagit mitt sinne är i många fall en hårdhet och tvärsäkerhet av visa kommentarer i tolkningen av Guds ord. Själva grunden till vår frälsning är det inte så mycket att säga om. Den står dock fast och finns ingen tvekan om vad som gäller.

Det andra som det debatteras  så mycket om är den eskatologiska betydelsen och tolkningar av den yttersta tiden. Till detta kan läggas också kommentarer och engagemang om politiska spörsmål och uppfattningar, gällande vänster eller höger.

Själv tycker jag att detta är förmycket ordklyveri. Varför? Jo, därför att det kan lätt leda till missuppfattningar och slutsatser mellan människor. Diskussion live mellan människor kan vi bedöma av ansiktes uttryck vad en annan människa menar. Medan en kommentator bakom en skärm kan man inte veta något om. Därför blir den fällda kommentaren vilseledande.

Vad har då profetens ord med detta att göra?

Om det är et bildspråk eller annat i texten ovan spelar egentligen igen roll. Andemeningen är att profeten skall ta till sig Herrens ord, tugga ner den och smälta innehållet för att sen förmedla ordet vidare. Med andra ord: Läs ordet noggrant, memorera den och pröva den i bön inför Gud först, sen är du mogen att uttala dig och ge det till andra.

Något annat som vi alla, här vänder jag mig till alla dem som bekänner sig till Jesus och vill följa honom i trohet, oavsett namnet på samfundet, är att vårt uppdrag är att skingra mörkret runtomkring oss och skapa jordmån/ljus för varandra och våra med människor.

Matt 5:14-15 säger Jesus så här:

14 Ni är världens ljus. Inte kan en stad döljas, som ligger på ett berg. 15 Inte heller tänder man ett ljus och sätter det under skäppan*, utan på ljusstaken, så att det lyser för alla dem som är i huset. 16 Så låt ert ljus lysa inför människorna, så att de ser era goda gärningar och prisar er Fader, som är i himlarna.”…

Hör ni, som läser, vi får lov att ha olika uppfattningar om saker som vi har kommit fram till. Jag uppmanar oss alla att vara saktmodiga och ödmjuka i förhållande till vår nästa.

Ordspråksboken 15:1-4 säger så här:

” Ett mjukt svar stillar vrede, men hårda ord väcker upp ilska. 2 De visas tunga använder kunskapen rätt, men ur dårars mun flödar dårskap. 3 HERRENS ögon är överallt, de ger akt på både de onda och de goda. 4 En helande tunga är ett livets träd, men en elak tunga ger hjärtesår.”

Så långt gäller det praktiska, men jag vill också ta i anspråk en annan bok… ”Livets bok” där våra namn är skrivna. Är det så, och i så fall, varför är det bara visa som har sitt namn skrivet i Livets bok? Det här kräver en förklaring, vad passar då bättre än Jesu egna citat när hans lärjungar kom till honom uppspelta och glada därför att tom andarna var dem underdåniga.

Luk 10:20

20 Men, gläd er inte över att andarna är er underdåniga, utan gläd er hellre* över att era namn är skrivna i himlen.”…

Upp 5:5

1 Och jag såg i höger hand på honom som satt på tronen en bokrulle med skrift på insidan och utsidan, förseglad med sju sigill.”…

Hoppar lite mellan texterna för att inte texten skall bli för lång. Detta kan verifieras för dem som vill läsa hela kapitel 5

Fortsätter från vers 9:

9 Och de sjöng en ny sång och sa: Du är värdig att ta bokrullen och öppna dess sigill, för du blev slaktad och har friköpt oss* åt Gud med ditt blod från alla stammar och språk och folk och folkslag, 10 och har gjort oss till kungar* och präster åt vår Gud.”…

Så, vad handlar detta om, och vilka namn kommer att vara skrivna i bokrullen en gång när vi dör här på jorden?

Självklart är det så att Gud har ingen anseende till personer. Alla är vi Guds skapelse avsedda till helig gemenskap. Var och en disponerar sitt liv och fattar beslut om vad den vill tro på, eller att inte tro alls. Med andra ord så beror inte på Gud att några, hur många de är, vill inte ha med Gud att göra. Medan andra vill tro men vet inte hur de skulle börja. Åter igen Jesu egna ord om ett litet senaps korn, ja så lite behöver tron vara för att kunna börja ta till sig kunskapen  om honom. Därför hänger bokrullen som jag citerar ovan, förebild på Guds ord” och mat för själen, med tron som växer i förtröstan på det skrivna ordet. Man får en förvisning i sin ande om Guds gemenskap när man fattar beslutet att aktivt ta den till sig. Enkelt uttryck så är alla människor upptecknade i livets bok, men på sin egen begäran blev det strukna från den av den anledning som jag nämnde ovan.

Det finns förstås människor som tror att genom deras egna gärningar, oberoende hur goda det är kan förtjäna att  komma till Gud. Det här kräver en lång utläggning hur det fungerar i praktiken. Men i korthet är det så att den som förnekar Jesu försoning och tror på det som han undervisade sina lärjungar om som de första missionärer kommer hellre inte in i Guds rike. Antingen är man för Jesus som försonaren och i hans namn gör goda gärningar för att visa på honom. Eller så tar man avstånd från Jesus och försöker skapa sin egen tro på sig själv i tron att man skall nå Guds rike.

/Claudio

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.