Alla Helgon Dagen


Lite historik om varför det finns en helg för alla helgon dagen.

Från 1772 firades dagen på söndagen i ansluttning till månadsskifte oktober-november. 1952 fattade Sveriges riksdag beslut om att firande av alla helgons dag skulle flyttas till lördagen  som infaller mellan den 31 okt och 6 nov.

Enligt historiska böcker berättas det att redan år 1198 förekom  notiser om ett särskilt dag för alla helgon. Seden inom kristendomen , framför allt inom den Katolska kyrkan, uppmärksammade helgon och kristna martyrer ganska tidig i vår tideräkning.

Själv förstod jag inte riktig firandet av dem som är döda redan, men när jag läser på och jämför med bibelns text som bifogas längre ner  får jag en annan  innebörd av det som vi kallar för ”Alla Helgons dag”

Det är känt att allt kan missbrukas och vinklas så att det får en annan betydelse än vad det egentligen är. Min tolkning av det är människor som  har gått förre i sin iver att predika evangeliet och dess kraft till upprättelse för hela människa. Detta inkluderar både Ande, kropp och själ, det handlar om omsorg om sin nästa med barmhärtighet till sjukvård, skolor som bygger på en kristen grund och som en tonvikt i samhälle mot allt som är destruktivt, helt enkelt en motpol mot all ondska i världen och runt omkring oss.

Det är också ett minnes dag för oss som lever och i någon mån försöker gå i våra förfäders fotspår där vi kan hämta inspiration och exempel till att kämpa för det goda. I detta bär vi hoppet med oss att möta våra kära som har gått förre och villar nu från sina verk på jorden.

Faran o andra sidan, är att man övertolkar betydelsen  av dem som är avsomnade, så att människor tillmäter dem  större betydelse än vad Gud har tänkt. Ett sådant exempel är kommunikation  med döda människor som Gud varnar för.  Vi påminns gång på gång, både när människor dör eller begravs  med orden: ”Villa i frid”  Det här uttalet förpliktigar, varför, jo därför att alla dessa som har gått från livet till döden, har ikläd sig  i en annan dimension, själslig sådan som motsvarar det himmelska. Den jordiska kroppen fungerar inte längre eftersom  den tillhör det förgängliga och finns inte mer eftersom den förmultnas  och blir åter jord.

Själen däremot har fått en villo plats i väntan på den yttersta domen där Gud dömer var och en efter deras gärningar.  För att ingen skall missförstå detta, (vilket det är skrivet uttryckligen,) så gäller det Kristi gärningar, försoning och rättfärdiggörelse för dem som bejakar och tror på detta. Vi har blivit rättfärdigjorda som Kristi följare och därför räknas alla det till godo på den yttersta dagen. Gärningar som vi gör för Gud i Kristus är alltså rättfärdiga gärningar på den yttersta domen.

Motsatsen till detta är egna gärningar oberoende av vilka det är, med uteslutning av Kristus är således inga gärningar alls eftersom man gör Kristi försoning om inte som ju är grunden för vår existens både nu och i evighet.

Här finns alltså ingen skillnad på dem som har dött i Kristus och oss andra som är kvar annat än att vår uppgift som lever är inte fullbordad, medan dessa som är avsomnade får villa sig och kan inte kommunicera med människor på jorden.

Här kommer texten som understrycker vad det handlar om. Den kunskap är bara ett styckeverk för var och en av oss, vilket betyder att vi förstår inte allt just därför att vi är åtskilda från Gud genom vår jordiska kropp. Men själva räddningen  inför evighet förstår vi därför att Jesus själv har förklarat skriften för människor  och genom deras tjänande har också vi kommit till tro och bär med oss hoppet om det eviga livet tillsammans med dem som har gått förre oss.

Upp 7:9-17

9 Därefter såg jag, och se, en stor skara som ingen kunde räkna, av alla folkslag och stammar och länder och språk, stå inför tronen och inför Lammet, klädda i vita kläder och med palmkvistar i sina händer. 10 Och de ropade med hög röst och sa: Frälsningen tillhör vår Gud, som sitter på tronen, och Lammet. 11 Och alla änglarna stod runt omkring tronen och de äldste och de fyra varelserna, och de föll ner på sina ansikten inför tronen och tillbad Gud, 12 och sa: Amen. Lovet och priset och visheten och tacksägelsen och äran och makten och kraften tillhör vår Gud i evigheternas evigheter. Amen. 13 Då tog en av de äldste till orda och sa till mig: Vilka är dessa som är klädda i de vita kläderna? Och varifrån kommer de? 14 Och jag sa till honom: Herre*, du vet det. Och han sa till mig: Dessa är de som kommer ur den stora vedermödan, och de har tvättat sina kläder och gjort dem vita i Lammets blod. 15 Därför är de inför Guds tron och tjänar honom dag och natt i hans tempel, och han som sitter på tronen ska slå upp sitt tabernakel över dem. 16 De ska inte längre hungra eller törsta, inte heller ska solen eller någon hetta falla på dem. 17 För Lammet, mitt för tronen, ska vara deras herde och leda dem till levande* vattenkällor och Gud ska torka bort alla tårar från deras ögon.”…

Några ord till sist om ljuständning:

Varför tänder vi ljus på våra gravar? För visa kan det bli obehagligt. Låt oss ta det för vad det är, det handlar om ljus och mörkret. Mörkret symboliserar  blindhet och onda gärningar, medan ljuset förjagar mörkret och lyser för människor och på den väg de vandrar. I detta fall är det bara symboler  för ljuset av människor som har gått på en upplyst väg och nått målet efter sina gärningar. Detta är min bestämda uppfattning  så som Johannes beskriver det i det 1 kapitel.

Joh 1:9-14

9 Det sanna ljuset, som ger ljus åt alla människor som kommer in i världen. 10 Han var i världen och världen hade blivit till genom honom, men världen kände honom inte. 11 Han kom till sitt eget, men hans egna tog inte emot honom. 12 Men så många som tog emot honom, åt dem gav han rätt att bli Guds barn, åt dem som tror på hans namn. 13 De som blev födda, inte av blod, inte heller av köttets vilja, inte heller av någon mans vilja, utan av Gud. 14 Och Ordet blev kött och bodde* bland oss, och vi såg hans härlighet, den härlighet som den Enfödde har av Fadern, full av nåd och sanning.”…

/Claudio

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.