Religiös betraktelse


Den här artikeln är just en betraktelse från min horisont. Det bygger på min erfarenhet och intryck som jag vill dela med er läsare. I den ryms förgångna spänningar, som visserligen hör till historien om man kan kalla historien med 40-50 år bakåt. Den rymmer förlåtelse och försoning  mellan personer som inte är i livet idag, men som ändå kan bli till något gott för gemene man/kvinna.

Jag vill börja min berättelse  på en  liten arbetsplats  med 10-15 personer inom verkstads  industri där medelålder var ca 40 år, medan jag själv var ej fyllda 24. Personalen kallade mig för” lillen” på grund av min unga ålder när jag började 1970. Det var ok för mig, hellre det än att alltid behöva krångla med mitt namn. Från första början  kände jag en samhörighet i gruppen, kanske på grund av att brorsan fick mig att söka ditt och dessutom fanns det flera landsmän i gruppen och hade gott rykte bland svenska kamrater.

Vi hade två arbetsledare, en för montörerna och en för bearbetarna som tillverkade maskin delar Stämningen var god mellan oss och lönen gjorde inte saken sämre förstås. Men så var det med religiös betraktelse som artikel handlar om 4 år efter min anställning. Som många av mina läsare redan känner till, handlar det om mitt ställningstagande och en personlig tro på Gud och Jesus.

Helt enkelt med dramatisk  omvändelse som jag har varit med om kvällen i slutet på januari 1974 blev en vändpunkt i mitt liv. I mitt  iver att berätta för andra vad jag har varit med om, passade jag på och berättade det för ”verkmästaren” som min arbetsledaren titulerade sig. En fin man liten till växten, kunnig och tydlig för att verksamheten skall fungera. Vi hade utvecklat en ömsesidig förtroende för varandra. Då kändes det ganska naturligt att berätta för honom  om vad jag har varit med om.

”Men Lillen du skall inte behöva bli så religiös sa han, det är klart att du skall ha din tro men du är lite för överspänd,” uppfattade jag att han menade. Det här har följt mig genom livet och jag har stavat på detta  och undrat: Är det en allmän uppfattning i kyrkorna och samfund vad tron betyder?

Som uppväxt i den Katolska kyrkan drar jag mig till minnes om att prästerna utgick ifrån samma bibel som andra i det  protestantiska samfundet. Är det fel på tolkningen eller är det något annat som behöver lyftas upp?  Var det något fel på verkmästaren  som inte förstod min situation? Eller om vi går tillbaka på Jesu tid vid möte med religiösa människor som inte hade mycket till överst för Jesus, hur förklarar man det? Eller hur förklarar man Korsförarnas krig och fälttåg på 1000 talet med muslimerna  och andra som inte tyckte som dessa? Förresten vi behöver inte gå så långt tillbaka för att hitta religiöst krig mellan Katoliker och Protestanter på Irland.

Min verkmästare var en fin man och vi behöll  vår vänskap  så länge det var möjligt också i tider när jag bosatte mig på Tjörn. Han ville så väl men visste inte bättre, det finns däremot extrema grupper som utövar våld mot de kristna bara för att i deras ögon är de otrogna.

Med detta sagt vill jag vara tydlig, precis som så många gånger för i mina artiklar: Det som vi inte känner till kan vi inte ta ställning till, varken med tvång eller övertalning. Att bära religionen som motivet att mobba och förtrycka andra tjänar man inte  Gud som man säger sig tro på. Jesus anses instiftare av religion, men det var inget som han brydde sig om  i det verkliga livet. Han besvarade inte ens alla religiösa ledares och deras frågor därför att han visste att dessa var inte intresserade av honom  utan snarare av sina egna förmåner.  Sen har vi en annan kategori religiösa som gärna ville kalla sig Jesu efterföljare men var/är ointresserade  av Guds kraft och kunskap.  Den sista kategori i min beskrivning  är sökare som söker, Jesus kallar det törstar/hungrar efter det som är rätt och finner det, för visa tar det tid för andra kan det gå snabbt. För mig blev det dramatisk men jag vill inte påstå att alla är i samma sits. Som det heter, vi är stöpta i olika former och därför kommer Guds kunskap till oss på olika sätt.

Nikodemus som var en rättfärdig man mänskligt, var också  en längtande sökare. Han kunde skriften på den gamla testamentliga tillämpning, men nu när han möte Jesus så visste han inte hur han skulle tro. Detta kan ni som vill slå upp i bibeln Joh 3:1-12 och läsa om möte mellan Jesus och Nikodemus.

Hur var det för mig? Rättades alla mina frågor vid min ställnings tagande. Jag trodde det i början, men ganska snart insåg jag att det här kallas något annat. Det var det första beslutet utifrån den kunskapen jag fick  ta ställning till genom den lilla tro (frön) som såddes  i mitt innersta. Ja det är sant att jag upplevde  en himmelsk atmosfär hemma i vår kammare i Göteborg. Det är också sant att jag upplevde att mitt liv ändrades på ett ögonblick. Mina laster som jag drogs med var som bortspolade, istället fick jag en påtaglig kärlek till mina medmänniskor  och en längtan att få veta vad som är skrivet i bibeln, alltså en hunger efter Guds ord. Trotts detta kan jag inte förklara än idag hur gjorde Gud. På ett sätt insåg jag mig naken, andlig sätt, jag hade börjat på en väg som jag inte viste följden av. Jo när jag läser evangelierna om Jesus apostlar och deras tillkortakommande då känner jag igen mig. Och så är det med alla dem som vill följa Jesus, vi förstår inte allt, men allteftersom tiden går får vi ökad insikt  med pusselbitar som  faller på plats.

Till sist, vem kan ha nytta av min berättelse? Alla som har behov oavsett namn och tillhörighet. Jag berättar rätt upp och ner så som jag tror på. För mig är Gud en personlig ställningstagande, tvärt emot vad många säger att Gud är opersonlig. Man kan inte tro genom föräldrar, syskon eller vänner. Tron är individuell och kan således tas emot individuellt.

/Claudio

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.