Nådens gåvor


Nådens gåvor

Förlänger dagens predikan till fler som har intresse och behov att ta till sig Guds ord.

När vi talar om  ”Nåden och Gåvan” är vi införstådda  med vad det handlar om? Kanske inte?… inget konstigt med det. Har man ingen kunskap då vet man inte vad det handlar om.

Låt oss se vad Jesu lärjungar tyckte om det i Matt 13:10

10 Då kom lärjungarna fram till honom och sa: Varför talar du till dem i liknelser? 11 Han svarade dem och sa: Därför att det har blivit givet åt er att få veta himmelrikets hemligheter*, men åt dem är det inte givet.”…

Den första frågan vi får ställa oss är: Vilka dem menar lärjungar?

Många var nyfikna på Jesus och följde honom och hans lärjungar, men nyfikenhet är inte bara då tidens företeelse . Människor är sig lika idag också och visar nyfikenhet om det händer något utöver det vanliga. Alla människor som var nyfikna på Jesus hade inte samma motiv, precis som i vår tid när vi troende försöker tala med lyssnare med olika motiv.

Vad kan vi finna för orsak till detta? Säkert finns det många olika orsaker då som nu, bristande kunskap, obekväm sanning, är för jobbigt mm.

Jag tillåter mig spåna vad människor hade sagt idag  om man hade sagt till dem på en offentlig plats att: ”Ni har fått gåvan att lära känna himmelrikets hemligheter?”… Några hade kanske funderat på det och undrat, kan det vara sant? Eller så kanske någon tycker att såna som talar på det sättet lever i fablernas värld? Visa hade säkert gått därifrån, medan andra hade skrattat ut en. Det här är mänsklig beteende på gott och ont.

Nu skall jag vända på det för att vi skall förstå vad det handlar om.

Lärjungar visste vem Jesus var, dessutom talade han om vardagliga saker så i sig skulle det inte vara svårt att förstå. Ändå hade de svårt att greppa detta, varför? Jo därför att Jesus talade om ”Himmelriket och Gåvan” som var lite svårare att ta det till sig.

Då går vi till nästa nivå:

Människan består av:

Ande

Kropp

Själ

Kroppen har vi för att leva det jordiska livet antal år, om vi citerar bibeln så blir genomsnittet 70 år globalt. Av verklighet vet vi att visa blir gamla medan en del dör unga, så är det bara och människan kan inte ändra på det.

Men vi är utrustade med en ande för att kunna uppfatta andliga ting från vår Skapare, men fortvarande använder vi våra jordiska sinnen för att få kunskap som föder tro på det som vi inte ser men får det bekräftat genom vår andliga människa.

Själen är odödlig och lever i evighet precis som Gud är av evighet. Detta har ingen människa hittat på, utan är en skapelse ordning från början när Gud skapade människor till sin avbild och gav dem en jordisk kropp.

Där i början kom också synden in genom den första människan och så blev alla syndare genom alla generationer. Här kommer Jesu ord in till lärjungar:” Ni har fått gåvan att lära känna himmelrikets hemligheter. ”…

Hur? Därför att Gud själv steg ner i människogestalt och i sin kärlek gjorde sig till allas tjänare och offer för försoning. Det vill säga: Genom en enda människa kom synden i världen, men också försoning och upprättelse genom en enda människa, ”Människosonen- Guds son. Att lärjungar hade svårt för att förstå har sin förklaring med att det kunde inte föreställa sig Jesus med lidande död och uppståndelse. Jo då Jesus hade berättat att han kommer att lida och bli dödad, kanske sa Jesus detta till dem för att dessa skulle komma ihåg det när det väl var fullbordat. Dessutom skall vi komma ihåg att dessa var utvalda av Jesus för att bli bärare av evangeliet för alla generationer igenom.

Där kommer ”Nåden” in vilket i juridiska sammanhang betyder efterskänkande av straff (Benådning) medan i den andliga världen är ett frikännande från synden och således gemenskapen med Gud själv genom Jesus som kallas ”Kristus-Frälsaren. Här är vi inte ensamma, alla som har fått kunskap och bejakar nåden och gåvan är också räddade för evighet och var och en fungerar som en gren på ett frukt träd som bär god frukt till människors glädje, men till Guds ära.

Till sist:

Nåden kan man inte köpa eller förtjäna, nåden kan man inte arbeta sig fram till heller, om man försöker med det så har man förnekat hela Jesu försoning och gjort sig själv till Gud, vilket är hädelse.

Hur skall man göra för att få detta?

Kunskap- ”Tron kommer genom berättelse/predikan, men predikan kommer genom Kristi ord. Kom ihåg texten: Lärjungar var bristfälliga och tvivlande men mognade allt eftersom det vandrade med Jesus. För oss andra gäller det att läsa på vad som är skrivet i ”Ordet”(bibeln) för att kunskapen skall växa. Genom bön får vi söka vidare efter vägledning. En sådant bön kan utformas på olika sätt, det viktigaste är att det kommer från hjärtat.

/Claudio

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.