Ledarskap artikel 3


I den första artikel tog jag upp  Jesus som både ledare, lärare och vägvisare. Det som sticker ut när det gäller ledarskap är de skriftlärda. Det utgav sig för att vara ledare och herdar , men deras ord var allt som oftast en ok på människors axlar. Det var så  mycket som vanliga människor skulle uppfylla för att platsa in i gemenskapen av dessa. Vist känner man igen dagens ledare  som bildar  sekt gemenskap där man måste visa obarmhärtig lojalitet. Ledaren får inte ifrågasättas, vilket föranleder Guds straff, enligt dessa. Högfärd och hårda attityder  följer i deras spår, istället för att vara herdar, ägnar de sig  åt vaktande och kontroll.

Mitt i detta fanns det några ledare som stred för befrielse från den romerska makten och dessa strävade efter den jordiska befrielsen som var skild från den himmelska, och kallades för ”Sadducéerna”

Jag vill inte upprepa mig, eftersom jag har redan skrivit om människor som blev apostlar och ledare. Vad hade dessa för egenskaper eftersom Jesus valde just dem? Låt oss ta ett ord från 1Kor 1:28

28 Och det som var ringa och föraktat i världen och det som ingenting var, det har Gud utvalt för att göra till intet det som var någonting, 29 för att inget kött ska kunna berömma sig inför honom*…

Här har vi svaret, må hända kanske indirekt, men ändå ganska talande för alla oss. Vanliga människor som tjänade sitt  levebröd med hårt arbete, dvs. ganska jordnära. Dessa var ganska formbara i Jesu ögon, trotts att de uppvisade ganska tidig sina fel och brister. Hur många gånger har inte Jesus tillrättavisat dem på ett kärleksfullt sätt när de missförstod honom .  Samma människor skulle få vara med och föra evangelium vidare och visa mod och ledarskap i uppgiften för Jesus.

Vi vet av både vad vi läser i bibeln och genom historiska skrifter att förföljelsen mot Jesu följare och troende på honom tilltog allt mer efter korsfästelsen. Herren har själv berättat för dem att de kommer bli hatade för hans skull och på samma sätt kommer dessa utsättas för lidande och död när de berättar om Jesus.

I detta stycke har Petrus ett särskilt plats: Ivrig som han var, visade han ledarskaps tendenser, en del av dessa gick överstyr många gånger. Ja, om alla andra förnekade Jesus skulle Petrus visa sin trohet och stå vid Jesu sida ändå in i döden, trodde han… Kanske menade han vad han sa, men köttet var svagt när det väl kom till avgörelsen, nej jag känner inte den mannen sa Petrus i förnekelsen om Jesus, inte en gång, utan 3 gånger. Han fick förlåtelse och en särskilt hälsning när Jesus hade det som jobbigast. Hälsa särskilt Petrus lät Jesus meddela.  Eller när Petrus var i samtal med Jesus och försökte övertyga honom om att han var beredd att gå i döden för Jesus. Låt oss läsa direkt från skriften:

Matt 26:30-35

30 Och när de hade sjungit en lovsång, gick de ut till Oljeberget. 31 Då sa Jesus till dem: I denna natt ska ni alla komma på fall för min skull, för det står skrivet: Jag ska slå Herden, och fåren i hjorden ska bli förskingrade. 32 Men när jag har uppstått, ska jag gå före er till Galileen. 33 Då svarade Petrus och sa till honom: Även om alla andra kommer på fall för din skull, kommer jag aldrig någonsin på fall. 34 Jesus sa till honom: Sannerligen säger jag dig: I denna natt, innan tuppen gal, ska du tre gånger förneka mig. 35 Petrus sa till honom: Om jag än måste dö med dig, ska jag ändå inte förneka dig. Detsamma sa också alla de andra lärjungarna.”…  

Joh 21:18-19

18 Sannerligen, sannerligen säger jag dig: När du var ung, spände du själv bältet om dig och gick vart du ville. Men när du blir gammal, ska du sträcka ut dina händer, och en annan ska spänna bältet om dig och föra dig dit du inte vill. 19 Men detta sa han för att ge till känna med vilken slags död han skulle förhärliga Gud.”…

Det var ett personlig samtal mellan Jesus och Petrus efter Jesu uppståndelse när han visade sig för sina lärjungar. Petrus fick frågan 3 gånger om han älskade Jesus, vilket han bekräftade att han gjorde, i samband med detta fick Petrus bekräftelsen om ledarskap. Dessutom fick han veta att han kommer att dö för Jesus på ett liknande sätt när han blir äldre.

Vi vet av historien att Petrus dog i Rom martyr döden  uppspänd på ett kors upp och ner. Det finns inte så mycket uppskrivet i bibeln om de andra 10 apostlar. Barnabas ersatte Judas föredaren, medan Johannes blev förvisad till ön Patmos i den Grekiska ö världen. Han fick skriva om uppenbarelseboken och syner han såg vad som skulle hända i sista tider.

Om Petrus kan sägas att Katolikerna tror att han lämnade församlingens nycklar till dem. Det fanns en församling i Rom som Paulus var med och grundade. Det finns inget uppskrivet av varken Paulus eller andra apostlar om just detta. De troende samlades i katakomberna i Rom och hade gemenskap i hemlighet för att inte riskera livet om de blev påkomna av angivare.

När det gäller Påven undrar många hur han blev ledare för det Katolska samfundet?

Bifogar länken om antal påvar under historien för dem som orkar läsa:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Lista_%C3%B6ver_p%C3%A5var#F%C3%B6rsta_%C3%A5rhundradet

Här följer en kort historia om det Katolska samfundet:

Citat. ” Katolsk historia

Termen ”katolsk” kommer av grekiskans καθολικός (katholikos) i betydelsen ”universell”, och användes för att beskriva kyrkan första gången under det tidiga 100-talet.[7] Termen katholikos motsvaras av καθόλου (katholou), en sammanbindning av καθ’ ὅλου (kath’ holou) som betyder ”i enlighet med helheten”.[8] Kombinationen ”katolska kyrkan” (he katholike ekklesia) är dokumenterad tidigast i Ignatius av Antiochias brev till Smyrna från ungefär år 110 e. Kr.[note 1] Hos Kyrillos av Jerusalems (315-386) används ”katolska kyrkan” som särskiljning från andra grupper som också benämner sig som ”kyrkan”.[9][10]

Slut citat!

Det blev en kort sidospår om Katolsk historia vilket beror  på att  Påve ämbetet instiftades först 65-70 ef.Kr. och kallades för biskop av Rom.

När det gäller ledarskap, som artikel handlar om, så var både Petrus och apostlarna vanliga människor, se texten igen i början på artikeln, och som sådana människor blev de använda i sitt ledarskap, inte för att bli som Gudar eller att ta åt sig äran från Gud. Detsamma gäller alla påvar och övriga ledare under seklets gång för respektive samfund. Apostlarna gick i Jesu skola och blev fostrade till ledarskap för att bilda församlingar och utbredda Guds rike och erbjudande om frälsning. Både dessa och deras efterföljare var Guds fötter, händer, öron och ögon som skulle förhärliga Fader, Sonen och Den Helige Anden.

Den apostoliska uppdraget gäller så länge världen består och utgår från Jesu gärning och ord. Allt annat som människor lägger till eller drar ifrån är felaktig.

Artikel avslutas här.

>Nästa artikel vill jag återkomma med  ”Tolkning av bibeln:” Vem, vad och hur?

/Claudio

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.