Ledarskap andra delen


Ledare genom historien:

Det är en fortsättning på den första artikeln  om ledarskap i Guds församling. Börjar i gamla testamentet med en kort berättelse av vilka som var ledare och vad deras uppgift var.

Det är ganska naturligt att  börja  med Mose:

Han föddes av en judisk kvinna i Egypten  vid tiden när Israels ättlingar led förföljelsen av den Egyptiske farao. Framför allt skulle alla nyfödda barn dödas av judisk ursprung enligt faraos beslut för att förhindra förökande av det judiska folket. Mamman till  Mose  hade inget annat val än att lägga gossen i en flätad korg  som hon placerade ut i floden-Nilen, med en förhoppning  om att någon av egyptier skulle finna barnet och fostra den som sitt. Utan att någon visste om barnets ursprung växte Mose i anslutning till faraos närmaste och fick så småningom rollen som arbetsledare för uppbyggande av faraos städer. Mose trivdes inte med uppgiften därför att han såg orättvisor hur slavarna, den judiska befolkningen blev behandlad. Hans ursprung gjorde sig påmind och han tog avstånd från farao till förmån för sitt folk .

Men Gud såg till sitt folks lidande och kallade Mose att bli en ledare som skulle föra Israels folk tillbaka till deras rättmätiga land. Moses ville dock inte acceptera det uppdraget med motiveringen att han var ingen bra talare som kunde ena folket. Detta var den mänskliga sidan av historien, den Gudomliga sidan var att den Gud kallar utrustar han med gåvor och verktyg för att användas i Guds syfte. Mycket riktig, blev Mose en ledare som förde israels folk från Egypten under svåra förhållande.

Själv kom han aldrig in i Kannans land, på grund av Israelernas synder och tvivel på att detta var rätt. Dessa fick vandra i öknen under 40 år innan de skulle gå över till sitt land, medan Mose dog strax förre.

Vi hoppar ett antal år framåt och tar nästa exempel:  Det handlar om Ester, en Judisk flicka, lågmäld och tillbakadragen som inte gjorde någon större väsen av sig. Här har vi också exempel på Israels bortförande på grund av att det var ohörsamma mot sin Gud och levde i synd och avgudadyrkan enligt andras folk. Trotts fördrivning kunde ändå Israels folk leva något så när normalt, fastän de var andra klassens medborgare. Men tiderna förändras och en sammansfermning var på gång mot Judarna. Där kom Ester in i bilden, kanske såg kungen att det var en lågmäld flicka som  levde ett stillsamt liv som gjorde henne väl ansedd både hos  kungen och det Judiska folket. Hennes farbror Mordokai övertalade henne att få audiens inför kungen för att berätta om sammansvärjningen. Det satt långt inne innan hon fattade mod och begärde audiens. När hon berättade för kungen om vad som var på gång, avstyrdes sammansvermning , de skyldiga blev straffade men Ester själv blev drottning i kungens tjänst och till välsignelse för sitt folk.

Ett exempel till från gamla testamentet:

I det 20 året av Artasasta regering kungen av Babylon, fanns en man som var profet  hos det  Judiska folket. Nyheterna som han fick berättade om Jerusalems murar (byggnader) var nerrivna och det var allmänt armod i hans hemland. Vi som är invandrare känner igen oss i detta, fastän det var på ett annat sätt då. Profeten Nehemja  var munskänkt hos kungen  Artasastas och gjorde sina plikter genom att servera kungen  mat och dryck. Kungen märkte att allt stod inte rätt till med hans betjänt, han såg ledsen och nedtyngd ut. ”Varför är du så ledsen Nehemja, du är väl inte sjuk, frågade kungen?” Förvånad Nehemja av kungens fråga, tog tillfälle i akt och berättade om sorgen med Jerusalem.

Han blev ledare för Jerusalem  återuppbyggnad, ja han fick tom hjälp och resurser av kungen själv, medan han ägnade sig åt organisation och såg till att arbete kom igång med återuppbyggnaden.

Vad kan vi dra för lärdom av dessa tre exempel i vår tid? Det handlar om nöd och förvirring, det handlar om att rågångarna har mist sin betydelse om vad som är rätt och fel. Det handlar om ledarskap som är tröttkörd på grund av alla krav och stress i samhälle.

Jag kommer att fortsätta med  nästa artikel på samma tema. Vi har bara berört några exempel på hur människor levde då och vilka motgångar de möte. Vi ser också ett annat mönster, vanliga människor som ställde sitt liv till Guds förfogande och blev utrustade med Guds vishet och därigenom bli ett förredöme för människor till välsignelse och vägledning. Det handlar om Guds församling, genom dessa förebilder och en stilla tro på att den Gud som har kallat oss i sin tjänst, fullbordar sitt verk i oss.

Som bekräftelse på detta lämnar jag till sist ett ord från Jesus själv:

Matt 11:28-30

28 Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, och jag ska ge er vila. 29 Ta på er mitt ok och lär av mig, för jag är mild och ödmjuk i hjärtat, och ni ska finna ro för era själar. 30 För mitt ok är milt, och min börda är lätt.”…

/Claudio

Referenser till ovannämnda  exempel för dem som vill läsa eller kontrollera det som är skrivet:

Om Mose: 2 Mose 3, Vandring genom röda havet: 2 Mose 14, Moses död 5 Mos 31

Om Ester: Ester blir drottning. Esters bok 2,4

Om Nehemja: Nehemjas bok: Kap 1,2,4

Nästa artikel: Apostlarnas uppdrag och deras ledarskap.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.