Kristi Himmelsfärd och Pingst


Det är två helger som har stor betydelse i det kristna arvet och traditionen. Jag vill därför fördjupa mig av just den betydelse den bär med sig. Jo vist handlar det om ledighet från sitt arbete för de flesta, och så kommer helgerna i en tid då naturen är som vackrast vilket förstärker stämningen av helgen  och traditionen.

Det är dock inte riktig det som jag ville prata/skriva om, lugn ni som undrar om inte jag skall ge mig ut i okända marker, för att tala bildspråk. Nej då, vad jag ville lyfta upp är den konkreta betydelsen för oss människor. Det är klart att det handlar om tro som utgår ifrån ”Testamentet” som har lämnats till människor  och beseglats med döden för att vinna giltighet, inte bara i denna världen, utan i evighet.

Detta handlar inte om testamente på ett jordisk sätt, referens till Hebr. 9:15-17

15 Och på grund av detta är han medlare för det nya förbundet, för att de som är kallade kan få löftet om det eviga arvet, sedan han dött för att friköpa dem från överträdelserna under det första förbundet. 16 För där ett testamente finns, är det ju nödvändigt att han som skrev det är död, 17 för ett testamente blir giltigt först genom döden, eftersom det inte träder i kraft så länge den som upprättade det lever.”…

Det jordiska testamentet är giltig här på jorden efter att givaren har dött, men givaren av det himmelska testamentet var död, men stod också upp som seger över döden och trädde in i den himmelska världen igen som segraren och försonaren mellan människor och Gud, nämligen ”Människosonen” med namnet Jesus på jorden, ”Kristus-Frälsaren-Messias  och Guds Son i himmelen.

Var vill jag komma med rubriken ovan?

Jo, det som jag noterar från gång till annan, särskilt när vi firar större helger som Jul, Påsk, Kristi Himmelsfärd och Pingst så är det många som har svårt att tro på det som vi läser i Guds ord.

Då frågar jag: Varför?

Kan det bero på att vårt förstånd greppar inte det som skulle vara övernaturligt? Ja, det är säkert så, men då kommer följd frågan: Varför kan vi tro på visa delar men inte på andra, det som Bibeln talar om?

Jag tror att vi har en tendens att förmänskliga Gud och placera Honom i en ram som vi betraktar och vårdar tanken om det. Det som  syns  i bilden avfärdas som icke giltigt.

Här vill jag lämna  referens från 1 Mos 18:13 först:

” Finns det något som är omöjligt för Gud?”…

Nästa: Jeremia 32:27

” ”Se, jag är Herren, allt kötts Gud. Skulle något vara omöjligt för mig?”

Och Matteus 19:26

26 Då såg Jesus på dem och sa till dem: För människor är det omöjligt, men för Gud är allting möjligt.”…

Med dessa referenser vill jag sagt att vi får tro på en Gud så som Han har sagt sig Vara och är den Han Är. Med andra ord gäller också våra högtider som påminnelse och löfte att han skall infria det som han hade sagt till sina lärjungar i sin undervisning. Kristi Himmelsfärd var ett smärtsam avsked från hans närmaste. Det var mycket som dessa inte förstod, kanske förstod de inte om den Helige Anden ”Pingsten”  heller som skulle komma deras svaghet till hjälp. Däremot förstod de att de skulle samlas i Jerusalem där de kunde ta emot den Helige Ande som gav dem kraft och inspiration att fortsätta och berätta om allt som de har varit med om. Kort sagt, hela evangeliet, från Kristi födelse till hans död, uppståndelse och hans himmelsfärd.

För att avrunda det hela vill jag citera från Apg: 1:1-11

1 I min förra skrift, gode Teofilus, har jag berättat om allt det som Jesus började både att göra och lära, 2 fram till den dag då han blev upptagen, sedan han genom den Helige Ande hade gett befallningar åt apostlarna som han hade utvalt. 3 För dem hade han också efter sitt lidande, genom många säkra bevis visat sig levande, då han lät sig ses av dem i fyrtio dagar och talade med dem om Guds rike. 4 Då han hade församlat dem, befallde han dem: Lämna inte Jerusalem utan invänta Faderns löfte som ni har hört av mig. 5 För Johannes döpte verkligen i vatten, men ni ska om några få dagar bli döpta i den Helige Ande. 6 Då de nu var samlade frågade de honom och sa: Herre, ska du i denna tid återupprätta riket åt Israel? 7 Då sa han till dem: Det är inte er sak att veta tider eller stunder som Fadern i sin makt har fastställt. 8 Men ni ska få kraft efter att den Helige Ande har kommit över er och ni ska vara vittnen* åt mig både i Jerusalem och i hela Judeen och Samarien och ända till jordens yttersta gräns. 9 Och när han hade sagt detta, såg de hur han lyftes upp, och en molnsky tog honom ur deras åsyn. 10 Och medan de uppmärksamt såg mot himlen, när han for upp, se, då stod två män i vita kläder hos dem. 11 Och de sa: Ni galileiska män, varför står ni och ser upp mot himlen? Denne Jesus som har blivit upptagen från er till himlen, han ska komma igen på samma sätt som ni har sett honom fara upp till himlen.

/Claudio

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.