Uppfylla rättfärdighet


Låter det krångligt, övermodig  eller ouppnåeligt, förresten, varför så högttydlig när man lika gärna kan skriva ”att göra rätt? 

Låt oss se på helheten och ta de i detalj:

  1. Vad
  2. Vem
  3. Hur
  4. Vad vill jag säga  med att göra rätt?

Som de flesta redan anar så handlar inte artikel om  den allmänna, stadsfästa lagen. Den är inpräntad hos regeringen och riksdan som samhälles fundament. Därför handlar det om andliga ting utifrån Guds påbud uppenbarad i människan Jesus, kommen från Sin Fader.

Nu kanske någon vaken läsare protesterar och undrar om detta verkligen stämmer? Om vi tänker oss globalt över världen, där de troende  är förföljda och riskerar döden tom, då kan vi väl inte försvara  lagar som är i strid med människors övertygelse, man måste väl lyda Gud först? Vad säger Jesus till Fariseena när de ville sätta honom på prov?

Matt 22:21  ” 21 De sa till honom: Kejsarens. Då sa han till dem: Ge då kejsaren det som tillhör kejsaren, och Gud det som tillhör Gud.”…

Här tycks råda ett motsats förhållande, kanske någon tycker? Inte, vill jag påstå, därför att all överhet är tillsatt av Gud.

Rom 13:1

1 Varje människa ska underordna sig överheterna. För det finns ingen överhet som inte är av Gud. De överheter som finns är förordnade av Gud.”…

Vad säger Paulus om överheten och vad säger han inte? ”Citat från Niklas Piensoho”
1. Bibeln talar om att Gud i sin försyn, osynlig och okänd men verklig, är närvarande och verksam i människors samhällsbyggen. Världen utanför kyrkan är inte gudlös. Gud verkar långt utanför församlingens ramar. Skillnaden är att församlingen är en gemenskap som känner Gud på ett personligt och ömsesidigt sätt. Utanför församlingen är Gud okänd eller i alla fall inte igenkänd. Men Gud finns närvarande och aktiv även i de politiska, samhällsbyggande systemen.”slut citat”

Dessutom  tycker jag, utifrån vad vi läser i  1Kor 14:33  är Gud ordningens Gud för samhällets bestånd, annars hade det varit anarki ( splittring, kaos) i samhället.

Så här långt om det samhälleliga rättfärdighet.

  • Vem gäller den andliga rättfärdigheten?

Vi vänder på frågan: För vem kom Jesus och föddes som människa ? Har vi förreträde som kallar oss ”Kristi efterföljare?” Nej, naturlitvist inte, jag vill tom påstå att inte ens Judar har förreträde om ni förstår mig rätt. Jag tror på en rättfärdig Gud som inte har anseende till personer. Däremot utvalde han ett specifik folk i historien (skapelsen)  för att förhärliga sitt namn. Vi läser om skapelsen, första människan  lagen på gott och ont och profeterna  sammanfattat i gamla testamentet.  Detta gällde som  levnads regler för både Judar och andra folk då.

Efter Jesu födelse  inträder den nya förbundet  och kallas för ”Nådens Förbund”  Det gäller som försoning (bryggan) mellan den jordiska och himmelska. Den gamla byggde på egna gärningar som rättfärdighet mot den himmelska. Således gäller samma lagar idag för samhällets bestånd, men som egen rättfärdighet gäller den inte  eftersom all rättfärdighet går genom Jesu som är ”Kristus-Messias-Människosonen” och världens frälsare.

3.Hur hänger det ihop?

När Jesus kom gående i öknen mot Johannes döparen, möte han mycket folk som lyssnade till Johannes. Kom ihåg att detta är början av evangelisten Johannes , alltså inte samma Johannes, utan den som blev utvald som apostel bland de andra 11. Han berättar från början vad han har sett och hört.

Johannes döparen var också utvald som en profet för att förberedda vägen till Jesu framträdande.  Därför kunde han ropa vid Jesu ingående:  ”Se Guds Lamm som tar bort världens synd”…

Jag möte människor under min tid som troende, som de påstod att de har aldrig syndat. Vad är då synd?

Rom 3:21-24

21 Men nu har, utan lag, Guds rättfärdighet uppenbarats, som lagen och profeterna vittnar om, 22 nämligen Guds rättfärdighet, som kommer genom Jesu Kristi tro, till alla och över alla* dem som tror. För här finns ingen skillnad. 23 För alla har syndat och saknar härligheten från Gud, 24 och utan att ha förtjänat det blir de rättfärdiga av hans nåd, därför att de är friköpta av Kristus Jesus, ”…  

Därför kan vi läsa om gamla testamentet att synden kom genom en enda människa och gäller alla människor både då och nu. Men Gud hade överseende med människor som levde av lagen som i sig var försvagad till sin andliga natur. Därför behövdes bättre offer och då blev det Gud som steg ner i människogestalt och blev Guds lamm och offer till försoning för alla vilket Johannes döparen bekräftar med sina ord.

Det handlar om mer som vi kan se och förstå av det som är skrivet i Guds ord.  Jesus ville bli döpt!… varför? Han kom från sin Fader och hade inte syndat, Johannes protesterade att det var han som behövde döpas av Jesus. Låt oss se vad Jesus svarade som avslutning till dagens artikel:

Joh 1:19-23

19 Och detta är Johannes vittnesbörd, när judarna sände präster och leviter från Jerusalem för att fråga honom: Vem är du? 20 Då bekände han och förnekade inte, utan bekände: Jag är inte Kristus. 21 Då frågade de honom: Vem är du då? Är du Elia? Och han sa: Det är jag inte. Är du profeten? Och han svarade: Nej. 22 Då sa de till honom: Vem är du? Vad säger du om dig själv, så att vi kan ge ett svar till dem som har sänt oss? 23 Han sa: Jag är rösten av en som ropar i öknen: Gör Herrens väg rak, som profeten Jesaja har sagt.”…

Matt 3:13-17

13 Då kom Jesus från Galileen till Jordan, till Johannes, för att låta döpa sig av honom. 14 Men Johannes försökte hindra honom och sa: Jag behöver döpas av dig, och du kommer till mig? 15 Då svarade Jesus och sa till honom: Låt det ske nu, för på detta sätt ska vi göra för att uppfylla all rättfärdighet. Då tillät han honom det. 16 Och när Jesus hade blivit döpt, steg han genast upp ur vattnet, och se, då öppnades himlarna för honom, och han såg Guds Ande sänka sig ner som en duva och komma över honom. 17 Och se, en röst från himlen* sa: Denne är min älskade Son. I honom har jag ett gott behag.”…

Jag skall avsluta artikel med Matteus berättelse och Jesu egna ord om vad han menar. Vi läser i evangelierna att Han är ”Vägen, Sanningen och Livet” till detta visar Jesus en förebild på hur man skall göra för att vara rättfärdig och få syndernas förlåtelse. Att Jesus döptes var en handling till oss andra för att begrava den gamla människan under vatten och resa sig upp till ett nytt liv i Kristus.

Att bli döpt är en lydnads handling, medveten beslut och hör till dem som förstår innebörden av handlingen för den tro man är förvisad om.

/Claudio

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.