Det kristna budskapets betoning


Mitt motto är: ”Tydlighet och saklighet för att det skall vara lätt begriplig”

Hur kan jag säga så, jag har inte ens teologi utbildning? Låt oss ta det precis för vad det är, jag menar, förutsättningar har vi alla och möjlighet att kunna läsa, vilket är alla förunnat att göra det, i alla fall här i Sverige. Det andra är att vi vill ha en tro på något som håller, en övertygelse om det vi hoppas på och som vi har funnit fungerar. Visa har det med sig från barnsben, andra har tagit det till sig genom någon annans berättelse. Gemensamt för oss alla är att vi är tänkande människor och kan undersöka/pröva för att se om det är så som många vill visa på och dela det med sig.

Det tredje är att vi är normala  människor, folk som i allmänhet är. Därför menar jag, utifrån beskrivningen ovan  har vi möjlighet att välja. Eftersom artikel handlar om tron och vad vi betonar i den  så är det viktig att se vad som är sagt och vem som har sagt.

Därför vill jag börja med  Paulus, som i och för sig kom efter Jesus och var en förföljare av de kristna men genom sin omvändelse blev en hängiven missionär i då tidens värld.

Rom 10:17 läser vi följande:

17 Alltså kommer tron av det hörda och det hörda genom Guds* ord.”…  

Här har vi själva nyckel till tron, dvs. någon måste ta tillfälle i akt och berätta vad det handlar om. Lägg märke till att principen med övertalning eller omvändelse under galgen fungerar inte och skall således inte tillämpas. Här handlar det om nyfikenhet, sökning, bearbetning/prövning av tankar och stillhet och vördnad  inför den som har sagt det, alltså Gud själv som bliv förkroppsligad genom Jesus, Messias-Frälsaren. Med andra ord måste det finnas behov, just behovet är något som kommer och går beroende på vårt mentala tillstånd. Det handlar inte om sjukdom, utan om våra tankar och vad som upptar dem.

När tron väl kommer, hur, kan vi läsa här: Joh 6:44

44 Ingen kan komma till mig, om inte Fadern som har sänt mig drar honom, ”…

För att inte krångla till det, så är det som så att om någon väljer  att tro  på det hörda ordet så är detta en maning och sökning från Guds Ande, den tredje Gud i ”Treenighet”. Observera att man kan välja att gå vidare eller låta det vara. Det är Guds princip att vi är skapta med en fri vilja, vilket vi kan se redan i början av skapelsen och uppmaning till första människan att välja mellan kunskapens trä på gott och ont.

Nå väl, om man väl har kommit till tro och vill följa Jesus så som han undervisade om, då får vi ta allt till oss så som han undervisade de första efterföljare när han var bland dem. Och det är just detta som är det viktiga att vi betonar Jesu ord som referens på att det skall finnas täckning för det som är sagt. Ni kommer väl ihåg artikel nedan om den ”Postmoderna människan”  där allt är så flyktig och anpassningsbart efter tiden vi lever i? Artikel finns här för den som vill läsa den.

Så… vad handlar det om? Vi går till Hebr 6:1-3

1 Låt oss därför lämna de första grunderna av Kristi lära och sträva vidare mot det som hör till fullkomligheten. Låt oss inte på nytt lägga grunden med omvändelse* från döda gärningar och med tro på Gud, 2 med läran om dop och handpåläggning, om de dödas uppståndelse och evig dom. 3 Och detta ska vi göra, om Gud tillåter det.”…

Det här är bara första grunderna i vårt ställningstagande om tro. För att kunna gå vidare skall man ”mata själen med andlig mat” som är Guds ord, som gör att också tron växer och man blir tryggare och starkare i sin förvisning och övertygelsen. Det handlar alltså inte om egna krafter, utan handlar om att man blir mera lik Jesus och kan möta vardagen så som han gjorde när han var bland människor.

Något som vi möter ibland är människor som gärna predikar/ undervisar  andra med lösrykta versar från bibeln. Det i sig som dessa  läser, behöver inte vara fel  men kan få en helt annan betydelse om inte texten förklaras i sitt sammanhang. Därför menar jag, skall man läsa evangelierna om Jesus, i första hand, för att ta till sig hur han bemötte  andra och vad som var centralt i hans undervisning. Det är också ett sätt att överbrygga missförstånd och skapande av nya läror.

Dessutom, vilket är nog så viktig, tydlighet med referens hänvisning, skapar förtroende  och nyfikenhet.

/Claudio

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.