Rättvisans principer


Några tankar om handlingar i samhälle hur vi ser på om det är rätt eller fel.  Det står skrivet: ”Öga för öga, tand för tand”…  Här vill jag ge min egen syn på vad Guds ord säger, för det finns fallgroppar som man kan hamna och förorsaka större skada än nytta.

Låt mig ta några exempel från det  verkliga livet: Är det rätt att bränna koranen, muslimernas bibel, som markering om att inte förknippas med deras tro?

Eller, är det rätt att provocera andra när vi själva blir provocerade?

Från Matt 5:38

38 Ni har hört att det är sagt: Öga för öga och tand för tand.”… vers 44 ” 44 Men jag säger er: Älska era fiender, välsigna dem som förbannar er, gör väl mot dem som hatar er, och be för dem som hånar er och* förföljer er”…

Nu blev det lösryckta versar i Jesu bergspredikan för att betona rättvisans principer utifrån en kristen synpunkt.  Vi går  till händelsen när Jesus blev gripen : Matt 26:51-54

51 Och se, en av dem som var med Jesus räckte ut handen, drog ut sitt svärd och högg till översteprästens tjänare och högg av hans öra. 52 Då sa Jesus till honom: Stick ditt svärd tillbaka i skidan. För alla de som tar till svärd ska dödas med svärd. 53 Eller tror du inte att jag nu kan be min Fader, och han skulle genast sända till mig mer än tolv legioner* änglar? 54 Men hur skulle då Skrifterna uppfyllas, som säger att detta måste ske?”

Vad handlar texten om egentligen?

Jo, Guds uppenbarade frälsning skulle gå i fullbordan, detta var en andlig kamp, men också ett exempel om att några som följde Jesus ville försvara honom  på värdslig sätt. Parallell till texten ovan finner vi i möte mellan Petrus och Jesus  i Mark 8:32-33 när Jesus berättade om att han måste lida döden så som det var förutsagd från början. Men Petrus förstod inte innebörden  av Jesu berättelse, därför tolkade han nuet och på ett jordisk/världslig sätt.

Vad jag ville komma fram till är att också vi människor har, eller vill gärna försvara vår kristna övertygelse på mänskligt  sätt. Exempel har vi sett genom historien  där krig har utkämpats mellan Islam och Korsfarare. Det finns en del kristna i USA  som  förespråkar krig med vapen mot dem som inte delar deras övertygelse. Ett annat exempel är kriget på Nordirland mellan Katoliker och Protestanter.

Då frågar jag: Hur kan man komma  så långt ifrån Jesu undervisning? Betyder det att  man tar den kristna tron  bara som en tillhörighet som etikett? Eller är man inte medveten om att det finns en andlig kamp att utkämpa. Det senare  tycks vara ganska vanligt eftersom det handlar om andliga ting som är svåra att förstå. Med  det menar jag, det finns en andlig kraft i den destruktiva andliga världen och som är motsatsen till Guds kraft som vi tror på och som vi har fått övertygelse om. Just därför, när vi blev födda på nytt har vi fått en andlig natur genom Guds Ande  och behöver inte strida på ett världsligt vis för att försvara det andliga.

Jag skall avsluta dagens artikel med citat från Paulus brev till församlingen i Efesos 6:10-18

10 Till sist, mina bröder*, bli starka i Herren och i hans väldiga kraft. 11 Ta på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp. 12 För vår strid är inte mot kött och blod utan mot furstendömen, mot makterna, mot mörkrets* världshärskare i denna världen, mot ondskans andemakter i himlarna. 13 Ta därför på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot på den onda dagen, och förbli stående när ni har fullgjort allt. 14 Stå därför fasta, spänn på er sanningen som bälte kring era höfter och kläd er i rättfärdighetens pansar 15 och ha som skor på fötterna den beredskap som fridens evangelium ger. 16 Framför* allt ta trons sköld, med vilken ni kan släcka alla den ondes brinnande pilar. 17 Och ta frälsningens hjälm och Andens svärd som är Guds ord, 18 under all bön och åkallan, be alltid i Anden. Och vaka med all uthållighet och bön för alla de heliga.”

Sammanfattning:

Som troende skall vi lämna över domen  till vår Herre som är rättvis, som värdsliga som vi är har vi lagar och förordningar som staten har stiftat, dem skall vi följa som goda medborgare.

”Låt oss ge Kejsaren vad denne tillhör, och Gud vad  Honom tillhör”… Från Mark 12:13

/Claudio

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.