Söknings betraktelse


Tänker på sektbildning  och människor som är sökare som blir fångade i sekter som slavar åt så kallade profet gestalter. Vad är det för tanke som styr längtande människor till en sådan gemenskap?

Vad är det för ledare som började i många fall sunt för  att så småningom övergå i destruktiva tankar? Jag hoppas med den här betraktelse finna några svar  och orsaken till den  osunda lära.

Jag börjar från början med definitionen av ”andlighet”

Citat från Wikipedia:

”Andlighet  eller själslivet,  som utgår från tron att människan har en inneboende ande.

Enkelt uttryck kan vi säga, ande. kropp och själ.

 Andlighet är förknippat med begrepp som fromhet, helighet, religiositet, själfullhet, spiritualitet och mysticism. Andlighet kan både handla om tro och sökande,”… Detta är således förenklade definitioner om andlighet, som jag lånade visa ord från Wikipedia.

Lägg märke till att andlighet innebär så många område, det är ett sätt att beskriva religiös beteende  och  en tro som man inte kan greppa. Kan du greppa din tro, kanske någon invänder? Mer om svaret under artikelns gång…

För att få svar på detta måste vi beakta visa grund tankar om vad det handlar om:

                      1.Söknings tid

                      2.Mottagning

                      3.Prövning

Söknings tid-vill jag beskriva utifrån min egen erfarenhet, som en tid då man har behov av extensiela värde, dvs. en tillvaro som man undrar över om det finns en Gud och hur allt hänger samman. Att jag själv brottades med dessa frågor är inget konstigt, möjligen kunde det varit för ca 50 år sedan, eftersom jag förstod inte den processen som jag hade i mitt liv då. Under årens lopp växer instinkten, nyfikenhet tar vid och man vill gå vidare för att se om man kan hitta mera kunskap.

Som referens till detta bifogar jag ett stycke från Predikarens bok 3:11-14

11  Allt har han gjort skönt i sin tid. Även evigheten har han lagt i människornas hjärtan. Ändå kan de inte förstå Guds verk från början till slut.

12  Jag insåg att det inte finns något bättre för dem än att vara glada och göra det goda så länge de lever. 13  Och när en människa äter och dricker och ser det goda i sin möda, då är det en Guds gåva.

14  Jag insåg att allt som Gud gör består för evigt. Till det kan inget läggas, och från det kan inget dras. Så har Gud gjort för att man ska frukta honom. 15  Det som är har redan varit. Det som kommer att hända har också hänt förut. Gud kallar fram det

Som vi ser är vi evighets skapelse med en nedlagt längtan att lära känna det eviga. Därför menar jag, skall man inte förakta sin söknings tid. Här ligger också en stor fara med att man blir fångad i diverse villfarelse och så småningom hamnar i en sekt.

Låt oss gå vidare och undersöka vad ”Mottagning” betyder:

Är man intresserad av hur allt hänger ihop då är man villig att ta till sig information. Det betyder inte per automatik att man accepterar eller tror på detta. Mottagning kan också betyda kunskap, den är dock inte liktydlig med sanningen. Ni som kan bibeln vet redan att i begynnelsen, när Gud skapade människan , så fick dessa uppmaning till att ge akt på ”Kunskapens frukt på gott och ont”…

Vi ser och förstår att redan då var människan utrustad med en fri vilja för att välja rätt eller fel. Utbud av kunskapen idag är så mycket större, men vaksamhet att bedöma vad som är rätt eller fel måste också bli större för att vi skall hamna rätt.

Prövning- den logiska tänkande för allt i livet som  möter oss. En sund människa som tänker och överväger, skapar frågor och försöker finna svar på vad det har för betydelse för ens liv. Eftersom detta är en artikel om andliga frågor så är det självklart för mig att man skall söka kunskap i grundkällan. Jag har fyllt mitt kunskap från Guds ord-bibeln, utan att göra anspråk på att jag kan allt. Där har jag mycket kvar att lära trotts min  ålder.

Tyvärr är bristen på kunskap oftast en källa till att man hamnar i olika sekter och bland vilolärare som utger sig för att vara Messias gestalter eller Guds profeter. Dessa är inget annat än ulvar i fåra kläder  som vill ha makt över andra människor för sin egen vinnings skull.

”Var och en blir salig på sin egen tro” säger ordspråket…Salig man kanske blir, frågan är var skall man tillbringa evigheten när man väl går över gränsen?

För många år sedan läste jag en artikel om en känd skådespelerska som utryckte sin längtan att hon skulle betala väldig mycket för att få äga frid i sin själ.Detta har jag tänkt på genom åren… betala? Det är redan betalat, Gud kommen i köttet som Jesus och Messias har försonat oss med Gud genom sitt lidande, död och uppståndelse. Att bejaka detta borgar för alla människor för att komma rätt i livet.

Ett ord på vägen till sist: Matt 7:7-8

7 Be och ni ska få, sök och ni ska finna, bulta och det ska öppnas för er. 8 För var och en som ber, han får, och den som söker, han finner, och för honom som bultar ska det öppnas.”…

/Claudio

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.