Praktisk tro


Flickan skulle på resan lite längre bort från hemmet, biljeten skulle köpas men några pengar hade inte flickan, några veckor innan resan gick hon och tänkte på hur hon skulle ordna pengar till biljeten. Familjen var troende och förtröstade på Gud och hans löfte i smått som stort.

Kanske var det lättare för far och mor att vara tålig, hur blir det med en flicka i tonåren, som har sett i hemmet att mor och far gjorde sina önskningar kunniga inför Gud genom bön och förtröstan. Var hon för ung för att praktisera detta? Förresten, var går gränsen för  åldern  om förstånd? Oavsett vilket så är det både stora och små som bär på oro när något skall göras och osäkerhet kommer in i bilden. Små barn, små bekymmer brukar vi säga, vist, barn har inte samma ansvar och översyn som föräldrar och vuxna har.

-Pappa vist får jag pengar till resan, frågade flickan sin far när hon såg att tillfälle var mogen.

-Ja, du skall få pengar till biljeten när det blir dags att åka sa pappa, men du skall inte åka förrän om två veckor?…

-Nej, det är riktig, sa flickan förnöjd med svaret medan hon gick därifrån.

En liten berättelse med så stort betydelse när det gäller vår tro. För visst är det så för oss alla, vi vill ha garantier  och garderingar  när vi skall gå ut i tro. För att ingen skall missförstå vad jag menar, så vill jag understryka att  man skall inte koppla bort sitt förstånd när man handlar i tro.

De flesta känner till berättelsen om Israels barn i Egypten. Det började med Israels 12 stammar, Jacobs 12 söner. 11 av dessa fick söka sig till Egypten för att skaffa mat till familjen, men far deras och den yngste Josef stannade hemma. För att göra berättelsen kort, bosatte sig  Israels barn i Egypten och blev till välsignelsen för Egyptierna under hungersnöd i landet. Tiderna gick och Israel förökade sig och blev inte accepterade längre som medborgare i Egypten. När ny Farao kom till makten bestämde han att dessa skall få bli slavar i landet och fråntas alla rättigheter.

Men Gud handlar med sitt folk efter sina löften, vilket var att dessa skulle få sitt land tillbaka det som kallas för Kannans land. Jag skriver detta därför att det är en förebild på församlingen som vi kommer att se längre ner i texten hur det hänger ihop.

Tillbaka till folket i Egypten där ryktet spred sig att befrielse närmade sig. Mose blev ledare för sitt folk och skulle ingjuta tro och mod för att gå ut i tro hos folket. Men det fanns ett stort problem, hur skall de klara av färden. De måste gå genom öknen och genom röda havet, det går inte, tyckte många.  Nej det går inte med mänskliga krafter, det går heller inte att tvinga sig till att tro på något heller. Visa tyckte att det var dödfött och ingen möda värt att ens påbörja en sån  resa. Mose och hans bror Aron hade lärt sig att förtrösta på Gud. Om det fanns en Gud som Han har sagt sig vara vad är det som hindrar att vi går i tro? De hade inte sett Gud, förutom Mose som fick se en brinnande buske genom vilken Gud talade till Mose. Bara det var i sig övernaturligt, men hur förklara något sådant?

Nej det gick inte att förklara, det är just detta som jag vill lyfta fram, jag kan inte förklara hur Gud gjorde i mitt liv, men jag såg och har upplevt att det som Gud gjorde att det håller, därför är jag bevarad i tron och vittnar om det.

På samma sätt var det med Israels folk, de fattade mod och gick ut i tro och förtröstan på Gud. Hur skulle Han ordna under resan det visste de inte. När de var hungriga på vägen sände Gud vaktlar som de kunde få mat för dagen.   När de kom till röda havet och med Faraos arme en bit bakom sig, då blev det tvärt stopp för många.

Gud skapar vägar där det inte finns några vägar därför att Han har lovat sitt folk att föra dem från Egypten. Men Han vill samverka med sitt folk som är villiga att gå på Hans befallning. Du som tycker att du kan inget därför kan Gud inte använda dig. Fel, du är precis så värdefull i Hans ögon som han har skapat dig. Han vill bruka dina händer, fötter och övriga lemmar för att visa på Guds möjlighet.  Människor som anser sig stora i sig själv kommer på skam, men den enkla och förtröstansfulla  ger han nåd att vara ett redskap  för att kraften skulle visa sig vara Guds, inte människors.

Lyft din stav Mose fick han höra en röst ifrån himlen, Mose lyfte sin  vandringsstav och då delade sig Röda havet så det blev en farbar väg igenom tills folket kom på torra land igen.

Detta är också en förebild för oss andra som har kommit till tro på Jesus. Baptism som betyder troende dop, är ordet för nedsänkning, begrava i vatten. Jesus döptes av Johannes döparen för att all rättfärdighet skulle uppfyllas. Han visade handling för oss andra när vi går dopets väg visar vi en troshandling som förebild att vi begraver det gamla och står upp med nytt liv i Kristus. Israel fick nytt liv efter Guds löften. Det gamla livet begravdes i röda havet, det  nya livet började vandringen mot Kannans land.

Jag vill inte skriva för långa artiklar för det tröttar ut en när man skall läsa. Ett exempel på handling i tro vill jag gärna ta för att avrunda artikel.

Matt 20:29-34

”29 När de var på väg ut från Jeriko, följde mycket folk med honom. 30 Och se, två blinda satt vid vägen. När de hörde att Jesus gick förbi, ropade de och sa: Herre, Davids Son, förbarma dig över oss. 31 Men folket tillrättavisade dem skarpt att de skulle vara tysta. Då ropade de ännu högre och sa: Herre, Davids Son, förbarma dig över oss. 32 Då stannade Jesus och kallade på dem och sa: Vad vill ni att jag ska göra för er? 33 De sa till honom: Herre, att våra ögon ska öppnas. 34 Då förbarmade sig Jesus över dem och rörde vid deras ögon, och genast kunde de se med sina ögon och de följde honom.”

Summering av texten:

Vad vill du att Jesus skall göra för dig? Eller om vi talar om  en hel församling: Vad vill ni att Gud skall göra?

Låt oss vara tydliga och ärliga, vad säger Guds ord om vad vi skall göra? Eller vill vi heller göra sånt som passar oss bättre, med egna syfte? Församlings arbete, vad betyder det? Tänk på att det är Guds verk, Jesu församling, dyrköpt med Jesu liv och renat i hans blod, som liknas vid en ljusstake  bekläd med ren  guld. Ljuset som skall lysa för människor, erbjudande om evigt liv, hoppet och Guds frid i den oroliga världen.

/Claudio

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.