Samtal betraktelse


Tänk om man kunde vrida tillbaka tiden och delta i samtalet som utspelade sig på Jesu tid? Nej det går inte, självklart, fast vi kan ändå delta mentalt när vi läser evangelierna  och kan tänka oss in i dialogen mellan olika människor som Jesus träffade.  Lugn, jag skall inte skriva en lång artikel, bara några exempel på  som har betydelse för oss i den moderna världen, fast… Guds ord är konstant och kan inte benämnas med varken modernt eller för gammalt, för att:  ”Herren är densamme igår idag och så i all evighet”…  läser och tror vi på.

Jag börjar med Johannes döparen  här är hela texten texten i Luk 3,

Men för dem som inte vill läsa hela texten bifogar jag  ett kort citat från ovanstående kapitel  vers 5-6

”En röst ropar i öknen: Bered Herrens väg, gör hans stigar raka. 5 Alla dalar ska fyllas och alla berg och höjder ska sänkas. Och det som är krokigt ska bli rakt, och ojämna vägar ska bli jämna, 6 och alla människor* ska se Guds frälsning.”…

Varför börja med just Johannes?

Jo därför att han var rena kontrasten till de flesta människor som vi känner till av historien. Så här beskriver  evangelisten Markus i  kap 1:6-8  egenskaper hos Johannes döparen:

6 Och Johannes var klädd i kamelhår med ett läderbälte om midjan, och han åt gräshoppor och vildhonung. 7 Och han predikade och sa: Efter mig kommer den som är mäktigare än jag, vars sandalremmar jag inte ens är värdig att böja mig ner för att knyta upp. 8 Jag har i sanning* döpt er med vatten, men han ska döpa er med den Helige Ande.”…

Om vi tänker oss Johannes döparen  som lite ovårdad och ganska udda i människors ögon infinner sig frågan: Varför vallfärdade människor till en torr trakt? Eller för att stämma in med skriftens ord:

Matt: 11:7-8

7 Men när dessa hade gått, började Jesus tala till folket om Johannes: Vad gick ni ut i öknen för att se? Ett strå som vajar för vinden? 8 Eller vad gick ni ut för att se? En människa klädd i fina kläder? Se, de som bär fina kläder är i kungapalatsen.”…

Matt 3:5-6

5 Då gick Jerusalem, hela Judeen och hela landet kring Jordan ut till honom, 6 bekände sina synder och lät döpa sig av honom i Jordan.”…

Den vakne märker att texten är omkastad från olika kapitel ifrån samma evangelium, detta för att vi skall få helheten om vad som hände och vem som talar. I vilket fall som  var det inte människan Johannes människor var intresserade i förta hand. Det var hans budskap om Messias som skulle komma, det som profeterna hade talat om långt tidigare, nu var tiden mogen för ett väckelse genombrott  och förberedelse började med Johannes.

Innan vi går över till Jesu gärning lägger vi märke till en grupp människor som vi skall ta en närmare koll på:

”Fariseerna”, vilka var dessa?:

Det var lite finare folk som studerade skriften  ”Torah” enligt gammal  testamentlig sed. Dessa ville gärna bli sedda och ärade av folket  i sina vackra kläder som tyckte att de var förmer än andra. Trotts att de läst skrifter om vad profeterna hade talat om, Messias/Jesus  tillkommelse så var det fördolt för deras sinne. Deras ord var som hammare  som slår till fördömelse  istället för att ge liv och hopp till längtande människor.  Dessa människor konfronterade Jesus under sin vandrings verksamhet men de var inte intresserade av honom.

Överallt där Jesus gick följde mycket folk efter honom. Det intressanta är hur bemötte Jesus  alla frågor som ställdes till honom? Förutom Fariseer, fanns det andra människor också, fattiga, rika, främlingar, barn, kvinnor, sjuka och gamla. Kort sagt, människor av alla slag  som det finns också idag, det behovet som dessa hade då finns det också i vår tid, trotts att vi lever i en data ålder.

”Mästare vad skall jag göra för att uppfylla lagen och profeterna”… frågade den unge mannen som var ganska välbeställd?

Matt 19:16

16 Och se, en man gick fram och sa till honom: Gode* mästare, vad för gott ska jag göra för att få evigt liv?”…  

Därefter följer en dialog mellan Jesus och mannen  där Jesus berättade om att han skall hålla sig till lagen, de 10 budord. Hoppfull konstaterade mannen att han har levt efter detta, men det var något som fattades:

Vad det handlar om , även om Jesus inte säger det rent ut fortsättningsvis i texten, är det prioritering.

Enligt skriften: ”Där din skatt är skall också ditt hjärta vara”… Med andra ord, allt som går förre Gud, blir till en avgud för människor och då missar man målet.

Ett annat exempel på dialogen med Jesus: 

Sjukdomar som härjade på den tiden är böldsjuka- spetälska som också kallades och var mycket smittsam.  10 män sökte Jesus och ropade enträget: ”Mästare förbarma dig över oss”…   Luk 17:11-18

12 När han kom in i en by, möttes han av tio spetälska män som stannade på avstånd 13 och ropade och sa: Jesus, Mästare, förbarma dig över oss.”…

Ni som vill läsa hela texten, klicka på länken för att få helhet.

”Vad vill ni att jag skall göra för er, frågade Jesus dessa? Varför frågade Jesus det? Han visste från början att de var vanställda  och behövde hjälp med att bli fria.  ”Vad vill ni/du/ alla som har behov” är en djupare innebörd från Jesus. Det handlar om den personliga beslutsamhet och viljan att en förändring skall ske. Det andra handlar om att Gud skall bli förhärligad genom  Sin Son som ett vittnesbörd om  att detta är Guds verk  och inte något som människor har åstadkommit själva. Hur gick det sen? 

Jo Jesus botade alla 10 men det var något som inte stämde?  Vi kan inte utläsa av texten vad folket tänkte, däremot påpekade Jesus högt för att alla skulle höra:

Av dessa 10 män var det bara en främling som kom tillbaka till Jesus i tacksamhet, varför? Jo något som kännetecknar oss människor då som nu är vår självvishet. När nöden kommer ropar man till Gud om hjälp, ja man ger tom löfte till Gud att få bli en efterföljare till Jesus. När prövningar försvinner då glöms löftena och allt är som vanligt.

Texten talar om främlingen som visade sin tacksamhet till Gud för att bekräfta att det är Gud som skall ha äran.

Jag nöjer mig att stanna här, märker att artikel börjar bli lång. Får hoppas på att återkomma med samma tema. Personligen tycker jag själv att det ger mig mycket av dessa dialoger, man försöker att leva sig in i detta som en betraktare och som en hjälp på vägen genom livet.

/Claudio

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.