Hur handskas vi med Guds ord?


Vi lever i förvirringens tider då allt ifrågasätts, jo vist skall vi pröva allt, framförallt skall vi pröva det mot det skrivna ordet, nedtecknad  på bibeln och inspirerad av Den Helige Anden av människor som var med Jesus från början. Bland annat kan vi se i de olika evangelierna en vis nians skillnad på hur det uppfattades av personer som gick med Jesus.

Man kan också ställa frågan: Hur handskas vi med heliga ting? Jag förstår att saker är heliga för andra människor som inte är troende så som vi betraktar vår tro. På den punkten är min uppfattning att man skall ändå visa respekt för andras uppfattning  utan att dela deras tro. Jag utgår ifrån att vi är civiliserade människor som inte tvingar vår tro på andra med våld eller övertalning. Den tiden som man omvände folk under galgen måste väl ändå vara ett minne blot.

Låt oss nu se på texten som gavs till lärjungen och apostel Johannes i det första kapitel från evangeliet.

Joh 1:1-12

1 I begynnelsen var Ordet*, och Ordet var hos Gud, och Ordet var Gud. 2 Den samme var i begynnelsen hos Gud. 3 Allt blev till genom honom, och utan honom blev ingenting till, som har blivit till. 4 I honom var liv, och livet var människornas ljus. 5 Och ljuset lyser i mörkret, och mörkret har inte övervunnit det. 6 Det kom en man, sänd av Gud. Hans namn var Johannes. 7 Han kom som ett vittne för att vittna om ljuset, för att alla skulle tro genom honom. 8 Han var inte ljuset, men han kom för att vittna om ljuset. 9 Det sanna ljuset, som ger ljus åt alla människor som kommer in i världen. 10 Han var i världen och världen hade blivit till genom honom, men världen kände honom inte. 11 Han kom till sitt eget, men hans egna tog inte emot honom. 12 Men så många som tog emot honom, åt dem gav han rätt att bli Guds barn, åt dem som tror på hans namn.”

Evangeliet börjar med en sammanfattning av  ”Ordet, skapelsen och Jesus” Detta är själva fundamentet i den kristna tron. Faktum är att alla samfund har utgått ifrån samma fundament, men under seklernas gång har ”ordet” förvanskats, ändrats och manipulerats, vilket vi är vittne också i vår tid. Det är därför jag ställer frågan i rubriken: Hur handskas vi med Guds ord?

Jag  vill inte och kan inte sätta mig till doms över andra, däremot vill jag vara tydlig med vad som är skrivet och hur vi skall förhålla oss till Guds ord.

Citat från bibelns sista bok med sista kapitel och tillika sista texten läser vi följande:

Upp 22:18-21

18 För* jag försäkrar var och en som hör profetians ord i denna bok: Om någon lägger något till detta, så ska Gud på honom lägga de plågor som är skrivna i denna bok. 19 Och om någon tar bort något från orden i denna profetias bok, ska Gud ta bort hans del från livets bok* och från den heliga staden och från det som är skrivet i denna bok. 20 Han som betygar detta säger: Ja, jag kommer snart. Amen. Ja, kom, Herre Jesus! 21 Vår Herre Jesu Kristi nåd vare med er alla. Amen.”

Efter bildandet av den första församlingen praktiserades ordet som Jesus undervisade sina lärjungar/apostlar om och spreds sedan vidare till andra delar av mellanöstern och den romerska riket som sträckte sig från mellersta Europa och ner till norra Afrika. Som  jag  nämnde förut, började komma nya idéer  i då tidens församlingar om tolkning av det som apostlarna tog emot. Av det som är nedskrivet idag i bibeln vet vi att Johannes var med ca 70 år ef.Kr. och fick själv blicka in i en syn som Jesus  gav honom för att varna församlingar som hade övergivit den ursprungliga läran om frälsning och tron.

Varför var Johannes med så sent? Vi vet att han var yngst i den skara av apostlar som vandrade med Jesus. Vi vet också att Romarna bedrev en våldsam förföljelse mot de kristna, från Jesus himmelsfärd och fram till en bit in på mitten av 200 talet ef.Kr. när Kejsarn  Konstantin kom till makten och gav amnesti till de kristna troende. Att Johannes som var gammal då han fick skriva till de 7 församlingar med tillrättavisning, kan bero på att Romarna gjorde sig av med honom genom förvisning  till ön Patmos i den Grekiska ö världen. Som en parrantes kan vi anta att Romarna trodde att han skulle tina bort och kommer inte ställa till några besvär för dem.

Det är tro stärkande att läsa att Gud kan använda vem han vill och när Han vill för att fullborda sitt verk. Det beror inte på människans  kraft, utan vilja att ställa sig till Guds förfogande, dvs. vara Guds ögon, händer och fötter och bruka sitt tal när Gud manar.

Vad gjorde Johannes för att tillrättavisa församlingar?  Jag skall inte upprepa mig på den punkten, det finns en serie av utförlig förklaring till församlingar på den tiden  i bloggen, här är artiklar

Min text idag gäller hur vi handskas med Guds ord, är vi måna om att bevara grunden i det som framfördes av Jesus till apostlarna och vidare genom sekler till oss eller tycker vi att det kvittar för vi lever i en upplysnings tid?

Låt oss ta citat från  Hebr. 4:12-13

”  12 För Guds ord är levande och kraftigt och skarpare än något tveeggat svärd, och tränger igenom tills det skiljer själ och ande, märg och led, och det är en domare över hjärtats uppsåt och tankar. 13 Och inget skapat är osynligt för honom, utan allt är blottat och uppenbart för hans ögon, inför vilken vi ska stå till svars.”…

Ordet får tala för sig själv, kan bara tillägga att det gamla ramsan som möte Adam och Eva vid Guds skapelse  från satan själv:  ”Skulle Gud ha sagt”… möter vi också idag bland människor. Ja, tvivla gör vi från och till alla, men om du inte känner till vad Gud har sagd då måste du ha kunskap och läsa vad som står skrivet. Det är en förutsättning för att komma vidare en bit på vägen och bli bevarad i tro.

/Claudio

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.