Ljuset som tränger undan mörker


Vist är mörkret skrämmande, ändå är det en del av vårt nordiska klimat, det hör till vår vardag och vi vet att det är övergående, det kommer att ljusna så småningom. Nu står vi inför advent tider när ljusstakar och annan belysning skall fram för att lysa i vår tillvaro. Här talar vi om den fysiska tillvaro som har betydelse för vårt mentala tillstånd.

Mörkret kan te sig på många olika sätt, något av detta upplever vi just nu i samband med  pandemi  som det flesta i världen delar med oss, inför detta står vi ganska maktlösa.

Ändå vill jag medverka med ett litet bidrag till uppmuntran  för att se det positiva om möjligt. Kanske kan ett litet exempel bidra till att vi ser på ett annat sätt och kan ta några steg framåt.

Från Joh 1:9-13 läser vi följande:

9 Det sanna ljuset, som ger ljus åt alla människor som kommer in i världen. 10 Han var i världen och världen hade blivit till genom honom, men världen kände honom inte. 11 Han kom till sitt eget, men hans egna tog inte emot honom. 12 Men så många som tog emot honom, åt dem gav han rätt att bli Guds barn, åt dem som tror på hans namn. 13 De som blev födda, inte av blod, inte heller av köttets vilja, inte heller av någon mans vilja, utan av Gud.”

Vi påverkas av vår omgivning, av andra människor och inte minst av vad vi tar in genom olika massmediala kanaler. Det i sin tur gör att all informations flöde skall sorteras och bedömmas, inte sällan gör oss  missmodiga och splittrade i vår tanke. Ändå menar jag, att vi kan inte avskärma oss ifrån världen på grund av att vi lever i världen.

Därför  är det så viktig för oss som har en kristen  tro, att vi delar ”Ordet” med varandra. Tyvärr har det inskränkts  också detta  på grund av pandemi. Det finns ljuspunkter, trotts allt, många församlingar har anpassat  sig till detta genom att sända Gudstjänster digitalt.

Det positiva i detta är den andliga, själiska behovet, vilket understrycker  av vi är evighets människor. Jesus själv bekräftade detta   i Matt 4:4

4 Då svarade han och sa: Det står skrivet: Människan ska inte leva bara av bröd, utan av varje ord som utgår från Guds mun.”

För er som har läst böcker skrivna  av dem som satt i Sovjetiska fängelser för sin tro, lägger märke till att trotts lidande och förföljelsen  så blev deras liv starkare i relation till Gud. Inte sällan hade de brist på biblar, men den som hade kunskap och möjlighet att läsa bibeln, delade den med andra fångar.

Från Luk 12:32 finner vi en annan tröst från Jesus:

32 Frukta inte du lilla hjord, för det är er Faders goda vilja att ge er riket.”…

Kanske talar jag bara för mig själv? … Tror att människans största fiende  är oro och ångest. Jag har varit i den situation  av flera orsaker, jag har också fått distans till detta  och har lärt mig att ta det på ett annat sätt. Vist har jag undrat och frågat varför Gud är så tyst  ibland, är ändå glad att  ”Mörkret har inte fått makt över ljuset. Ljuset är Jesus själv, uppenbarad som människa  och hoppet till alla, både troende och tvivlare. Det handlar om tro, ja så liten som ett senapskorn , precis som en tändsticka  som lyser i den kompakta mörker och tränger bort den för att tillvaron skall bli upplyst.

Till sist ett avslutande ord från Rom 8:35-39

35 Vem kan skilja oss från Kristi kärlek? Nöd eller ångest eller förföljelse eller hungersnöd eller nakenhet eller fara eller svärd? 36 Det står ju skrivet: För din skull dödas vi dagen lång, vi blir räknade som slaktfår. 37 Men i allt detta vinner vi en överväldigande seger genom honom som har älskat oss. 38 För jag är övertygad om att varken död eller liv, varken änglar eller furstendömen eller makter, varken något som nu är eller något som ska komma, 39 varken något i höjden eller i djupet eller något annat skapat ska kunna skilja oss från Guds kärlek som är i Kristus Jesus, vår Herre.”

/Claudio

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.