Fruktens egenskaper


Visa är vackra, andra förvridna, några är stora, andra är små, det flesta är ätbara, medan en del är giftiga, så är ordningen i naturen.

En frukt kan man inte äta om den är omogen för den smakar besk , på samma sätt kan barn plocka vackra frukter som ser inbjudande ut, men ganska snart märker också barn att dessa frukter smakar illa och spottar ut det som otjänligt. Fåglar äter inte vilka frukter som helst heller, de har lärt sig att undvika dem på grund av dess smak.

Ja, så här kan vi hålla på och räkna upp naturens  kretsgång utan att vi reflekterar så mycket om det. Egentligen är detta bara en bild som jag använder  när det gäller mitt och andras liv i relationen till varandra.

I Joh 15:16 citerar jag följande ord som Jesus sa:

16 Ni har inte utvalt mig, utan jag har utvalt er och bestämt er till att ni ska gå ut och bära frukt, och att er frukt ska bestå, för att Fadern må ge er vad ni än ber honom om i mitt namn.”…

Utvalt och bestämt, säger Jesus, det var ett  tilltal till hans lärjungar först, men också indirekt  en tilltal som berör alla dem som kommer till tro genom dem . Med andra ord är detta en uppgift för oss i tiden som bekänner oss till Kristus och vill följa honom.

Bära frukt, hur gör man då, vi är bristfälliga människor och kommer till korta både med oss själva och andra?

Gal 5:22-26

22 Men Andens frukt är kärlek, glädje, frid, tålamod, mildhet, godhet, tro, 23 saktmodighet*, självbehärskning. Mot sådant är inte lagen. 24 Men de som tillhör Kristus* har korsfäst sitt kött med dess lustar och begär. 25 Om vi lever i Anden, så låt oss också vandra i Anden. 26 Låt oss inte söka förgänglig ära, inte utmana varandra och inte avundas varandra.”…

”Andens frukter,” läser vi om, jo då det är sanning därför att!… Rom 8: 14-16 står det  citat:

14 För alla de som leds av Guds Ande är Guds söner. 15 För ni har inte fått träldomens ande, så att ni på nytt måste frukta, utan ni har fått barnaskapets Ande, i vilken vi ropar: Abba, Fader. 16 Anden själv vittnar med vår ande att vi är Guds barn.”…

Med andra ord, det som är fött av Anden tillhör den himmelska, medan det som är köttsligt, våra lemmar och kropp är jordiska och som sådana måste vi förhålla oss till dessa för att inte det skall ta över  i våra motiv att bära frukt.

1 Kor 6:19-20

”19 Eller vet ni inte att er kropp är ett tempel åt den Helige Ande, som är i er och som ni har fått från Gud, och att ni inte tillhör er själva? 20 För ni är dyrt köpta. Så förhärliga därför Gud i er kropp och i er ande, vilka tillhör Gud.*”

Tillbaka till fruktens egenskaper, man kan vara vältalig, kan uppföra sig bra och är välbeställd, är detta en frukt  som visar på Jesus? Kan vara det, men det kan också vara en beskt frukt.  Eller så vänder vi på det, personer som inte säger så mycket, gör inget större väsen av sig, ändå märker man en atmosfär hos personen ifråga och känner, det   finns något i den människa, något ädelt som sprider välbehag och utstrålar trygghet.

Hur det än är med var och en av oss, så är det allra bästa att vara sig själv.  Ingen kan kräva av någon annan att man skall vara annorlunda  än den man är.  Att vara äkta skapar  ofta  en trovärdighet  mot den människa  man möter eller har möjlighet till kommunikation.

Tyvärr är det allt för många som går omkring och bär på taggar som det har fått av andra, besvikelse  istället för glädje och uppmuntran. När Jesus var hungrig och trött såg han en  fikon träd, kanske skulle han hitta lite frukt på den? När han kom närmare så var det bara blad kvar. Detta finns att läsa i Mark:11:12-14 för dem som vill.

För oss andra är det lika viktig att människor som är hungriga och törstar efter rättfärdighet  med Gud och hans folk, att det finner frukt som visar på Honom som har sagt att Han Är Den som Han har sagt sig vara.

Nog lämnar vi alla tomma blad från och till i vår svaghet, ändå är det vårt  motiv som räknas, med Guds kraft och Den Helige Anden i våra liv blir det tydlig  att Gud är med oss och Hans atmosfär kan visa sig för andra människor.

/Claudio

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.