Livets okränkbarhet


Jo, jag har funderat ganska mycket på varför människor blir kränkta? Nej, nej det gäller inte mig vad jag kan komma på, ändå möter vi människor som har råkat ut för detta och som bär en börda som en ryggsäck på grund av att de har inte motsvarat  allmänhetens måttstock.

Lägg märke till rubriken ovan, ”Livets” för mig inbegriper all liv på jorden med människan som kronan på verket. Skulle det vara en artikel om miljön som är i ropet nu?… Tja, vill du ta det så inte mig emot, jag vill dock värja mig med att få en stämpel som jag inte kan leva upp till. Att jag skriver om människan som kronan på Guds verk, betyder en prioritering för människan först, därefter kommer det andra efter.

Jag skall förklara mig med hjälp av Guds ord, det är detta som är mitt rätta kompasen för att orientera mig vad jag än går eller träffar. Nu låter du allt kaksig, kanske någon invänder? Gud bevare mig om det skulle vara på det sättet. Att se på ett annat sätt och från ett annat perspektiv, betyder inte att man är tuff, inte heller att man skulle vara förmer än andra, vilket föranleder skrivandet av dagens artikel, med meningen av människans likavärde.

Vad jag ville komma fram till är att man skall inte utöva våld mot sin nästa, i varken övertygande teknik, eller med hot, eller något annat sammanhang. Just här kommer vår kristna övertygelse in i bilden. Historien har lärt oss at det hände mycket i religionens namn, ja precis ”religionens” namn.

Med detta menar jag att inga religioner går sig fria så långt man kan se i historiens böcker.  Tyvärr fortsätter historien också i vår tid, med blodspillan, kränkningar av andra människor som inte anpassar sig i dessa leder. Kanske är det inte så konstigt, det räcker att vi öppnar bibelns  första 10 blad så ser vi att redan då kom in avundsjuka (Kain  och Abel) och behovet att härska över en annan.

Nu kommer jag fram till  själva kärnan som jag ville framföra. Låt oss stanna några ögonblick vid Jesu personlighet. Många drogs till honom när han vandrade på  jorden, som människa. Ändå kan vi se många olika motiv bland folket, när de sökte Jesus.

Visa blev mäta lekamlig, andra blev friska från sina sjukdomar, åter andra var trätosugna, dock inte Jesus, en del blev mordiska, osv.

Jag skall ta ett exempel på ett möte mellan Jesus och en välbärgad man.

Matt 19:16

”16 Och se, en man gick fram och sa till honom: Gode* mästare, vad för gott ska jag göra för att få evigt liv? 17 Då sa han till honom: Varför kallar du mig god? Ingen är god utom en, det är Gud.** Men vill du gå in i livet, håll budorden. 18 Han sa till honom: Vilka? Jesus sa: Du skall inte dräpa, du skall inte begå äktenskapsbrott, du skall inte stjäla, du skall inte bära falskt vittnesbörd. 19 Hedra din far och din mor, och du skall älska din nästa så som dig själv. 20 Den unge mannen sa till honom: Allt detta har jag hållit från min ungdom. Vad är det mer som fattas? 21 Jesus sa till honom: Om du vill vara fullkomlig, och sälj det du har och ge åt de fattiga, och du ska få en skatt i himlen. Kom sedan och följ mig. 22 Men när den unge mannen hörde det ordet, gick han bedrövad sin väg, eftersom han hade många ägodelar. 23 Då sa Jesus till sina lärjungar: Sannerligen säger jag er: Det är svårt för en rik att komma in i himmelriket. 24 Och ytterligare säger jag er: Det är lättare för en kamel att gå igenom ett nålsöga, än för en rik att komma in i Guds rike. 25 När hans lärjungar hörde detta, blev de mycket förskräckta och sa: Vem kan då bli frälst? 26 Då såg Jesus på dem och sa till dem: För människor är det omöjligt, men för Gud är allting möjligt.”…

Vad kan vi dra för slutsatser av detta möte?  Mannen ställde en fråga och han fick korrekt svar från Jesus. Väldigt tydligt och respektfullt, reaktionen blev både negativt och avvaktande, inte bara från mannen utan också från Jesu lärjungar. Oj, oj vem kan då bli frälst, när Jesus begär det omöjliga, tyckte dessa? Vi tar mannen först: Jo då, han var religiös, gav allmosor och gjorde annat som såg så bra ut i den judiska lagen. Ändå var det inte tillräckligt, varför? Tja, hans Gud var pengar, kanske någon konstaterar, jo det var så också. Men pengar är Guds gåva för att förvalta och då får man acceptera att några har fått mer och andra mindre. Nej, jag skall inte skriva om pengar igen, det finns att läsa här ovan om någon vill.

Det som vi alla har gemensamt med mannen och lärjungar är några saker som jag särskilt vill betona:

  1. Kom och följ mig.  Säger Jesus!
  2. Hur skall människa komma in i Guds rike?
  3. Gränsen mellan människor och Gud.

Det handlar om efterföljelsen till Jesus, den efterföljelsen kan man inte bli övertalad eller tvingad till. Det är en ställningstagande för eller emot Jesus, ett medvetet beslut om vad det innebär. Att vara religiös och ha namnet om sig som kristen, men inte ha livet i Kristus är ingen efterföljelsen. Därför var och finns krig mellan olika religioner.

Nästa, att komma in i Guds rike, är inget som man kan övertalas till eller förtjäna. Låt oss inte fara vilse. Detta är sanningen att inte någon kommer till Fadern i himmelen om inte genom Jesus. Skulle det bero på att man skulle komma in med sina gärningar då hade inte Jesus behövts, och vår tro hade varit förgäves. Läs gärna referensen med det blå färgen citerat direkt från bibeln.

Till sist: Det handlar om vårt förstånd och vår tro. Vårt förstånd kan säga en sak som vi inte alltid begriper när det gäller andliga ting. Men vår tro, om den skulle vara så liten som en senaps korn, kan växa i och med kunskap och den Helige Andens vishet. Då förstår vi Guds löfte och vår förtröstan blir större. Ordet som Jesus säger: ” För människor är det omöjligt, men för Gud är allting möjligt.”…

Jag vill avsluta som jag började: Vi har inte rättighet att tvinga någon till tro, respekten för människans fria vilja måste finnas i allt. Det är heller inte rätt att tiga, vi skall berätta och visa med våra liv vad betydelsen av tro innebär.

/Claudio

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.