Framgång


Jag vill prata om framgång, vad är framgång och vem är framgångsrik från Guds perspektiv? Låt oss konstatera fakta först, innan jag går vidare och tar exempel på vad framgång betyder.

Från Hagais bok 2:8-9 läser vi följande:

” Jag skall skaka om alla hednafolk och alla folkens skatter skall komma hit. Och jag skall uppfylla detta hus med härlighet, säger HERREN Sebaot.  9 Mig tillhör silvret och mig tillhör guldet, säger Herren Sebaot.”…

Detta är ett konstaterande redan från början för att vi skall vara medvetna om, vad vi är, vad vi har, så är det Herrens nåd och önskan att vara förvaltare. Ni kommer väl ihåg Jesus berättelse om  de tio punden från Luk 19:11-27 ( den som vill läsa om det kan slå upp det)

Redan från början i bibeln möter vi förvaltare/ Guds redskap, för att folket skulle förstå vem Gud är. Av utrymmesskäl kan jag inte gå in på alla exempel. Några vill jag ta för att visa vad framgång är/betyder.

Vi läser om Josef och hans bröder i 1 Mos 37. Det handlar om hans drömmar och avundsjuka hos hans bröder (12 sammanlagd). Det handlar också om hur de allra närmaste kan ställa till det i familjen när man låter onda tankar styra tillvaro.

Det är också ett underbar exempel på  hur Gud förvandlar det onda till att bli något gott för en hel nation. Det började illa för Josef, den yngste av alla bröder, Såld som slav till Egypten för att hans bröder skulle kunna få lite framgång och på köpet bli av med sin bror. Det blev dock inte som bröderna hade hoppats på. Tiderna förändrades, det blev hungersnöd i landet, då fick Josef träda fram genom Guds tilltal och med Guds vishet blev han till stor välsignelse för nationen och sitt eget folk. Han blev förvaltare hos farao och ansvarade för fördelning av livsmedel under 7 år av hungers nöd.

Framgången steg inte Josef åt huvud, han viste varifrån hans gåva kom, därför tog han inte ära åt sig, utan berättade om Israels Gud för Egyptier som var avgudadyrkare.

Nästa exempel är också i Egypten, men nu är det  Mose, som räddades genom Guds försyn, när mamma Miriam la ut honom i en korg i floden med en förhoppning om att han skulle överleva. Alternativet var annars att alla nyfödda Israels barn dödades för att inte Israeliterna skulle bli för många i landet. Men Gud ville annat för sitt folk, Mose blev arbetsledare och förvaltare hos farao utan att någon viste om hans ursprung. Sanningen kommer fram för eller senare, det gäller att välja sida. Mose fick sin kallelse från Herren att vara en ledare för hans folk, men tyckte själv att han var försagd och kunde inte tala offentlig.

Jag skall ta med ett stycke från Heb 11:24-29

24 Genom tron vägrade Mose att kallas Faraos dotterson, när han hade blivit vuxen, 25 och valde hellre att bli illa behandlad tillsammans med Guds folk än att för en kort tid njuta av synden. 26 Och höll Kristi smälek för större rikedom än skatterna i Egypten, för han hade sin blick riktad mot lönen. 27 Genom tron lämnade han Egypten, utan att frukta kungens vrede. Han härdade ut därför att han liksom såg den Osynlige. 28 Genom tron har han anordnat påsken och blodsbestrykningen, för att inte han som fördärvade de förstfödda skulle röra dem. 29 Genom tron gick de genom Röda havet som på torra land, men när egyptierna försökte, dränktes de.”…   

Åter igen har vi här dramatiska omkastningar av livet, från hot till förintelse, framgång i uppväxten hos farao, men också medvetande om kallelsen till att vara ett redskap i Guds plan.

Två exempel hur livet vävs in  från början, förvaltarskap av Guds gåvor blev medvetna handlingar för att visa på Guds nåd och omsorg. Dessa människor hade möjlighet att välja ett annat liv i den jordiska glansen som hör till denna värld. Istället valde dessa en låg profil och blev ett redskap i Guds händer för att förhärliga Hans namn.

Vi går vidare till Jesus: Många hade hoppats på att Messias skulle komma till Israel för att upprätta ett jordisk rike. Tyvärr har vi sådana än idag som blandar det jordiska och det himmelska i tron att himmelen skall komma ner på jorden. Jag har skrivit en hel del om det, därför vill  jag inte dra ut artikeln i onödan. Vill bara uppmana er att vara vakna, läs och begrunda skriften och be om vishet av det du läser för att bli bevarad i tro.

Jesus proklamerar inte ett jordisk rike, han säger fastmer: Joh 18:36 ” 36 Jesus svarade: Mitt rike är inte av denna världen.”…

För att komma fram till en slutssats, ställer jag frågan igen: Vad är framgång i Guds rike? Är det lyxliv i vardagen, eller att glida runt med stil i flotta bilar, eller att bo i palatsen som en stämpel på att Gud har välsignat livet?

Jag upprepar igen: Mitt är silver och mitt är guld, säger Herren Sebaot.”… Har Herren anseende till personen, frågar jag? Naturligtvist inte, vem känner med de allra minsta, med dem som inte kan äta sig mäta eller de hemlösa och nakna?

Låt oss slå fast igen: Vi har inget som vi inte har fått, det som vi har i form av resurser eller gåvor är Herrens som skall förvaltas till att visa på Honom som tillhör ära och makten i all evighet. Amen!

/Claudio

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.