Välja församling?


Många känner sig villrådiga med sin tro, när de tänker på församlings gemenskap. Uttrycket som: ”Jag har sökt en församling för att bli medlem i men jag hittar igen”… Eller: Nej, jag vill inte tillhöra en församling, eftersom jag har ändå inget att hämta där.. Det finns säkert flera orsaker till att man har svårt att välja en församling för att kunna känna sig hel och uppmuntrad. Jag har skrivit en hel del om församlingen i mina tidigare artiklar, vill ändå upprepa mig från en annan vinkel, för att belysa vad det egentligen handlar om.

Efter Jesus himmelsk upptagning  och Pingstens utgjutelse  började de troende att kalla sig ”Kristna” Apg 11:26 och blev den första Apostoliska församlingen, grundat på Jesu ord som överfördes till apostlarna som Kristi uppdrag. Detta uppdrag har sen förts vidare till vår generation och kommer så fortsätta tills församlingens tid är över i samband med Jesu andra tillkommelse när han hämtar sin församling som också kallas för ”Bruden”

Observera att bruden är ingen enskild person, som församling är alla som har bejakat Kristi försoning till syndernas förlåtelse och  evigt liv. Det är också en lydnads handling i tro på det som Jesus undervisade om och som han gick förre för att uppfylla all rättfärdighet för att vi skall följa honom. I dopet har vi begravt vår gamla människa (andligt) och vi är uppståndna med Kristus till det nya livet.

Om vi skall tala om gemenskap, får vi ta fram bildspråket om en familj där alla strävar efter vad föräldrar har bestämt till gagn för familje  bestånd. Så är det tänkt från första början, församlingen är alltså Kristi verksamhet i världen genom den Helige Andes hjälp och vishet till människor försvagade av den jordiska förgänglighet.  Det vill säga att Anden är villig  och kommer vår svaghet till hjälp, trotts att vi misslyckas gång på gång, det är alltså våra motiv som räknas, eller för att stämma in med Paulus ord i Rom  7:18-24

18 För jag vet att i mig, det vill säga i mitt kött, bor inte något gott. Viljan finns hos mig, men att göra det goda förmår jag inte. 19 För det goda som jag vill, gör jag inte, men det onda som jag inte vill, det gör jag. 20 Men om jag nu gör det jag inte vill, så är det inte längre jag som gör det, utan synden som bor i mig. 21 Jag finner alltså den lagen hos mig, som vill göra det goda, att det onda finns hos mig. 22 För jag gläder mig över Guds lag till den inre människan, 23 men jag ser i mina lemmar en annan lag, som ligger i strid mot den lag som är i mitt sinne och gör mig till fånge under syndens lag som är i mina lemmar. 24 Jag arma människa! Vem ska befria mig från denna dödens kropp? 25 Jag tackar Gud genom Jesus Kristus, vår Herre! Så tjänar jag nu själv med mitt sinne Guds lag, men med köttet tjänar jag syndens lag.”…

Varför är det då så svårt att hitta en församling som man kan känna sig hemma?

Jag skall ta några exempel  på detta  utan att vara dömande mot någon. Det första som vi får börja med  är en herde i församlingen, Pastor. En herde skall vara varsam, ödmjuk, fast och väl förankrad i skriften, eftersom dennes uppgift är att leda, undervisa och förmana i den sunda lära byggd på apostolisk fundament. Att vara en pastor, föregå sav Guds kallelse och prövande inför uppgiften som denne tar på sig.

På samma sätt skall en pastor ha medhjälpare, äldste, med goda vitsord också dessa skall vara väl förankrade i skriften och vara hjälpande herdar för församlingen.  Sen kommer alla andra i församlingen som har fått en uppgift, Guds gåva/kallelse, för det mesta genom  naturlig  färdighet av både yrke och förmåga att hantera verktyg eller instrument, eller något annat. Med andra ord finns det en mångfald  i församlingen för att allt skall samverka till Guds ära och församlingens glädje.

Det är just detta som saknas i församlingar, därför känner jag mig inte hemma där, säger någon. Låt oss vara vakna och rannsaka oss alla. Vad är våra motiv när vi kommer tillsammans? Vad bär vi med oss till våra Gudstjänster, mentalt?

Låt mig ta en eller några exempel: Har skrivit om detta tidigare, därför vill jag gärna upprepa:  Hur är det med anseende till personen? Om det kommer en trasig människa i kyrkan för att känna värme och gemenskap, räcker det med en klapp på axel och ett välkommen, samtidig som alla sätter sig inom sin egen grupp? Detta är ett  klassisk fel som görs i många församlingar, inte för att man vill något ont, utan snarare på grund av bekvämlighet, skulle jag tro.

Eller om vi tar ett annat exempel, någon som så gärna vill komma med i församlingen och som är tyst av sig, hur blir det med denne? Kan han/hon de om det är en hel familj känna gemenskap? Tack och lov finns det många bra församlingar, men om människor får vända om vid nästa besök  då måste vi fråga oss vad orsaken  till det är.

Jag vill vara tydlig med det  jag skriver, och därför får vi vara medvetna om att vi har att göra med heliga ting. Gud är kärlek, men han är också helig och utan anseende till personen. Inför honom är vi alla lika oavsett social status.

Några ord om samfund: Betyder det som jag skrev att alla måste tillhöra samma samfund?

Inte alls, Vi är olika och på så sätt har vi alla växt in i vår tradition av utryck sätt. Jag menar, Gud är inte beroende av hur vi utrycker oss, högt eller lågt, det viktigaste är våra motiv när vi utrycker oss. När allt kommer omkring så är Gud ordningen Gud, därför måste också vi ha en portion av känslighet för att inte skrämma bort  andra  från våra samlingar. Som det är skrivet:” Där Guds Ande är, råder frihet.”

Vi behöver varandra, vi behöver komma tillsammans och ha gemenskap, vi behöver stötta varandra när någon känner prövningar. Detta är församlingens uppgift, en för alla, alla för en, för att Gud skall bli ärad och vår glädje bli stor.

 

Claudio  

  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.