Livets bröd


Uttrycket har vi både hört och läst otaliga gånger. Några kanske tycker att det är för magstark att tala i dessa termer. Kanske hade det varit lättare att tala om byggstenar, eller grundstenar? Oavsett vilket, kräver det en förklaring, för när allt kommer omkring, så var inte ens Jesu följare införstådda på alla uttryck, ändå använde Jesus vardagliga saker för att belysa sin betydelse och meningen med tro på honom som utsänd från sin Fader i himmelen.

Från Joh 6:24-35 läser vi följande:

24 När nu folket såg att Jesus inte var där och inte heller hans lärjungar, steg de också själva i båtarna och kom till Kapernaum och sökte efter Jesus. 25 Och när de fann honom på andra sidan sjön, sa de till honom: Rabbi, när kom du hit? 26 Jesus svarade dem och sa: Sannerligen, sannerligen säger jag er: Ni söker mig inte därför att ni har sett tecken, utan därför att ni har ätit av bröden och blivit mätta. 27 Arbeta inte för den mat som förgås, utan för den som varar till evigt liv, som Människosonen ska ge er. För på honom har Gud, Fadern, satt sitt sigill. 28 Då sa de till honom: Vad ska vi göra så att vi kan utföra Guds verk? 29 Jesus svarade och sa till dem: Detta är Guds verk, att ni tror på honom som han har sänt. 30 Då sa de till honom: Vad gör du då för tecken, så att vi kan se det och tro dig? Vad kan du utföra? 31 Våra fäder åt manna i öknen, som det står skrivet: Han gav dem bröd från himlen att äta. 32 Då sa Jesus till dem: Sannerligen, sannerligen säger jag er: Mose gav er inte brödet från himlen, utan min Fader ger er det sanna brödet från himlen, 33 för Guds bröd är han som kommer ner från himlen och ger världen liv. 34 Då sa de till honom: Herre, ge oss alltid detta bröd. 35 Och Jesus sa till dem: Jag är livets bröd. Den som kommer till mig ska aldrig hungra, och den som tror på mig ska aldrig törsta.”

Jag tog med hela texten, för att belysa betydelsen av vad som hände just då, alltså hela sammanhanget enligt rubriken ovan. Människor sökte efter Jesus, men motivet att lära känna honom på djupet, fanns inte där, då. Nej, motivet var att det hade sett Jesus göra under och mättat 5000 personer, förutom barn och kvinnor. Underförstått, det ville ha en sensation, och bli mättade lekamligt med en förhoppning om att Jesus kommer att göra flera under, inbegripet, hela sjuka också. Visa hade tom en förhoppning om att Jesus skulle bli en frälsare som skulle se till att ockupations  makten, Romarna, försvann från Palestina.

Vad har detta med oss att göra, vi är varken ockuperade eller går hungriga? Nej, det är sant, och det är inte min tanke heller med artikeln. Vad jag ville visa på är själva motivet till sökning, tro och upprättelse från synd och sånt som utestänger människan från Guds gemenskap.

Så här spontant, kom jag att tänka på Jesus när han stod på berget ovanför Jerusalem och såg på staden och människor som bor i den.

Från Luk 19:41-42

41 Och när han kom närmare såg han staden och grät över den 42 och sa: Om åtminstone på denna din dag, också du hade förstått vad som tillhör din frid! Men nu är det dolt för dina ögon.”…

Låt oss fortsätta enligt rubriken och vad den har för betydelse!  Från Joh 6:38-43 tar jag med ett uttryck:

38 För jag har kommit ner från himlen, inte för att göra min vilja, utan hans vilja som har sänt mig. 39 Och detta är Faderns* vilja, som har sänt mig, att jag inte ska förlora någon av alla som han har gett mig, utan att jag ska uppväcka dem på den yttersta dagen. 40 Och* detta är hans** vilja, som har sänt mig, att var och en som ser Sonen och tror på honom ska ha evigt liv, och jag ska uppväcka honom på den yttersta dagen. 41 Då klagade judarna på honom, därför att han sa: Jag är det bröd som har kommit ner från himlen. 42 Och de sa: Är denne inte Jesus, Josefs son, vilkens far och mor vi känner?”…

Var detta ett hårt budskap från Jesus? Ja om man inte vill ha med honom att göra, men det är också en radikal budskap som ingen kunde värja sig, antingen var man för eller emot Jesus. För många var det ett problem att höra på Jesus därför att de hade förutfattade meningar om honom. Eller om vi skall ta ett annan exempel: Fariseer, som kunde mest, var belästa i skriften och respekterade av människor, ytlig sett. Men med Jesus ville de inte befatta sig, annat än när de försökte sätta honom på prov. Deras ord var svärtan på papper, deras predikan var hammare som dömde folket till döden, istället för att ge liv genom ordet. Men det kostade för mycket, dessa ville inte ge avkall på sina förmåner, de vill hellre bli ärade av människor och sola sig i glansen av välstånd.

Skulle det vara bättre idag när vi ser över vår värld? Jag tror inte det, kanske är man rädd vad andra skall tycka och tänka om en? Eller så vill man inte ta sig tid och begrunda Guds erbjudande? Eller så prioriterar man andra saker framför tron osv,osv. Oavsett vilket så är alla människor fria till att fatta egna beslut.

Det är mycket som är fördolt för den oinvigde, därför är det så viktig för oss som bekänner oss till Kristi tro och efterföljelsen att vi är tydliga för att andra som vill skall kunna veta vad de tar ställning till. Lämnar några ord som referens till det som jag skriver om:

Matt 4:4

4 Då svarade han och sa: Det står skrivet: Människan ska inte leva bara av bröd, utan av varje ord som utgår från Guds mun.”…

Det som utgår ur  Guds mun är ordet där vi finner vägledning, tröst, hopp och frid, och en förvisning om syndernas förlåtelse och evigt liv den dagen vi får lägga när vandrings staven. Skall Jesus få bli en klippa på vilken vi bygger våra liv, eller skall det bli en stöttesten som vi snubblar över?

/Claudio

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.