Tvivlare


Två män var på hemvägen från den traditionella firande. Egentligen kunde detta jämföras med våra traditioner, trotts att det var en judisk tradition, ”Pesach”  eller som vi säger allmänt, ”Lövhyddohögtiden”

Detta går tillbaka till gamla testamentet och handlar om Påskfirande så som förebild efter uttåget från Egypten, när Israel har fått lugn och ro. Högtiden varar i en veckas tid, samtidigt som folket bygger en hydda på sina platta hus tak och gläder sig med varandra, de  offrar förstlingen av all avkastning under ett års tid.

Detta har pågått  i många århundrande förre Kristi tideräkning, men praktiseras också idag hos den judiska befolkningen som bekänner sig till Judendom. Just det här året, som berättelsen handlar om, var det inte som alla andra år. Det skapade förvirring hos många, uppror på gatorna, mobben skrek korsfäst, korsfäst och förrädaren. Det som skulle bli en trevlig fest under en veckas tid, blev istället en antiklimax, dvs motsatsen och hela Jerusalem kokade av uppretad skara .

Våra två vänner, var på väg till till Emmaus,  missmodiga och med mängder av frågor som de inte hade något svar på. Emmaus var en by belägget ca par mil från Jerusalem.

Här kommer referensen från Luk 24:14-15

14 Och de samtalade med varandra om allt det som hade hänt. 15 Och medan de var upptagna av sitt samtal och sina frågor, hände det att Jesus själv närmade sig och gick tillsammans med dem.”…

Dessa två vandrare är inte unika på det sättet att det skiljer sig från dagens människor. Vist har vi våra traditioner och våra högtider. Många vet inte ens vad det symboliserar. Vad hade vi gjort om livs levande Jesus hade slagit följe med oss, eller anslutit sig till vår gemenskap? Jag skall villig erkänna att jag har svårt att tro på samma händelse som ovan. Helt enkelt därför att Jesus behöver inte bevisa något. Det som vi behöver veta, finns redan upptecknat i bibeln och skall vara ljuset på vår stig och våra fötters lyckta.

Poängen  med berättelsen är inte att vi skall vara kvar i det gamla, nej, det är istället lärdom om vad berättelsen säger oss i vår tid. Längre ner i texten ställer Jesus en fråga till våra vänner:

Luk 24:17

17 Då sa han till dem: Vad är det ni talar med varandra om, medan ni vandrar omkring och är bedrövade?”…

Ja, så kan det vara för oss också, vi känner oss nedstämda, viljelösa och har svårt att ta till oss tips och uppmuntran. Gäller det  frågor av andlig natur då blir det ännu svårare, trotts att många bär med sig sånt från sin barndom. Kanske kan man i sin frustration avfärda en medmänniska som vill väl, berätta om hoppet och tron. Nej det går inte, du vet inte hur jag har det, föresten, det här med tron, Jesus och evigt liv, är svårt att ta på allvar. Argument att de religiösa är si och såna  kan sätta käpp i hjulet. Man styr sig mycket på människor och då blir det inga dörrar som öppnas.

Låt oss läsa vidare i texten från Luk 24:19-27

19 Och han frågade dem: Vad? Då sa de till honom: Det som har hänt med Jesus, som var en man från Nasaret, en profet, mäktig i gärning och ord inför Gud och allt folket. 20 Och hur översteprästerna och våra rådsmedlemmar utlämnade honom till att dömas till döden och korsfäste honom. 21 Men vi hoppades att han var den som skulle befria Israel. Och till allt detta kommer, att i dag* är det den tredje dagen sedan detta hände. 22 Och dessutom, några av våra kvinnor, som kom tidigt på morgonen till graven, har gjort oss uppskakade. 23 När de inte fann hans kropp, kom de och sa att de också hade sett en syn av änglar, som sa att han lever. 24 Och några av dem som var med oss gick till graven och fann det vara så som kvinnorna hade sagt, men honom såg de inte. 25 Då sa han till dem: O, ni oförståndiga, så tröga ni är av hjärtat till att tro på allt det som profeterna har sagt! 26 Måste inte Kristus lida detta och så gå in i sin härlighet? 27 Och han började med Mose och alla profeterna och förklarade för dem det som gällde honom i alla Skrifterna.”

Dessa två hade sin tradition  och de försökte hålla ordet levande som de hade hört från barnsben.

Men allt som de hade set i samband med påskfirande, kastade omkull deras uppfattning. Traditionen håller på att krakellera (ge vika) tvivel satte in och de visste inte vad de skulle tro.

Vist kommer vi också i situationer när vi tvivlar, så länge det går bra i livet och det rullar på i gamla hjulspår  då är det en förnöjsamhet som infinner sig. När det händer något i våra liv, motgångar eller prövningar som vi känner att vi har kommit till världens ände, då blir vi modlösa.

Luk 24:31-32

31 Då öppnades deras ögon så att de kände igen honom, och han försvann ur deras åsyn. 32 Och de sa till varandra: Var inte våra hjärtan brinnande i oss när han talade med oss på vägen och uttydde* Skrifterna för oss?”

Jesus slog följe med Emmaus vandrarna för han visste att de tvivlade. Kanske var inte tron förankrat tillräckligt djup? Traditioner var viktigare, men det här året var inga riktiga traditioner, tron har fått sig en törn, och dessa visste inte längre vad det skulle tro.

För att förklara hur jag tänker och tolkar skriften, vill jag använda mig av bildspråk. Enkelt förklarat, vill Jesus slå följe med oss, ordet som vi lärde oss en gång och som glade våra hjärtan, vill han åter göra levande så att våra hjärtan kan känna välbehag och ro när Guds Ande undervisar oss genom ordet.

Jag har förstått att detta är en sökningstid från Gud för att vi skall få tillfälle att bejaka och ta ställning för att följa Jesus och bli hans vittne. Våra vänner i Emmaus, återvände tillbaka till Jerusalem för att berätta att Jesus levde. Det brann i deras hjärta, nu skulle ordet och deras möte med den uppståndne Jesus komma andra till del.

/Claudio

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.