SENSATION?


Trängsäll och knuffande, alla ville fram, ryckte om Jesus hade spridit sig och nyfikenhet var på topp hos människor som ville se en skymt av honom.

Det var en brokig skara människor i alla åldrar, unga, medelålders, gamla, halta och lytta, kvinnor och män. Alla hade sin egen uppfattning om Jesus, för visa var han en stöttesten som helst skulle röjas ur vägen, för andra var han ett frågetecken, med undran om det var någon profet som hade uppstått från de döda, och för många var han hoppet till upprättelse, frälsare, Messias som de hade läst om i skrifterna och som profeterna hade profeterat om. Tom barnen ville komma till Jesus och bli berörda av honom, fastän visa såg det som ett störande moment för Jesus.

”Förbjud inte barnen att komma till mig tillrättavisade Jesus… Den som inte tar emot Guds rike som ett barn, kommer aldrig ditt in, fastställde Jesus.”  Välsignad är du, barn, vuxen eller gammal, oberoende vilken ställning du har i samhälle, som känner dig som ett barn och kan med frimodighet komma till Jesus för att få ett vidrörande.

Du behöver inte tränga dig fram för att få en skymt av Jesus, dina behov och din längtan borgar för att Herren vill möta dig med sin nåd och kärlek. En sökande hjärta som törstar efter rättfärdighet visar han inte bort.

Låt oss se exempel på det från  Mark 5:25-34

25 Och där var en kvinna som hade haft blödningar i tolv år 26 och som hade lidit mycket hos många läkare och det hade kostat henne allt hon ägde, men ingenting hade hjälpt, utan det hade snarare blivit värre. 27 När hon hade fått höra om Jesus, kom hon i folkhopen och rörde bakifrån vid hans mantel. 28 För hon sa: Om jag bara får röra vid hans kläder, så blir jag frisk. 29 Och genast stannade blodflödet och hon kände i sin kropp att hon var botad från sin plåga. 30 Men Jesus märkte omedelbart inom sig själv, att kraft hade gått ut från honom, och han vände sig om i folkskaran och sa: Vem rörde vid mina kläder? 31 Då sa hans lärjungar till honom: Du ser att folket tränger dig på alla sidor och du frågar: Vem rörde vid mig? 32 Då såg han sig omkring för att få se henne som hade gjort det. 33 Och kvinnan, som visste vad som hade hänt med henne, kom rädd och darrande fram och föll ner för honom och talade om hela sanningen för honom. 34 Då sa han till henne: Dotter, din tro har helat dig. Gå i frid.”…

Var detta sensation? Inte för Jesus, kanske några var där för sensations skull? Hur var det med kvinnan i texten?

Vi anar att kvinnan hade stora bekymmer, självförtroende var säkert naggat i kanten på grund av den mångåriga sjukdomen. Kanske var inte det bästa läge i då tidens Palestina  att tränga sig fram som kvinna och ta plats. Föresten, vi behöver inte gå så långt tillbaka i tiden för att finna samma mönster.

Men vi skönjer en gnutta tro, det lyser om kvinnan ett hopp om att bara vidröra Jesus om så vid en tofs, kanske blir hon hjälpt?  Underbara nåd från Jesus, ingen är satt på undantag, det är våra behov och vår längtan som styr om vi ville ha beröring av Jesus. Den som söker han finner läser vi om i skriften, för dem som bultar på dörren, skall öppnas himmelens välsignelse.

Det finns ännu en dimension i texten ovan:   ” : Vem rörde vid mig?… frågade Jesus?

Men Herre, du ser att alla knuffas på grund av allt folk som trängs, försökte lärjungarna, rent mänskligt… Men Jesus var Gud i mänsklig gestalt bland människor och viste att kraften hade gått ut från den himmelska världen till en liten rädd och i människoögon oansenlig kvinna. Där var det inte tal om vilken social ställning hon eller någon annan hade. Herren har ingen anseende till personer.

Han är Nådig och Rättfärdig och fyller människor med välsignelse, för att förhärliga sitt namn. Detta skall vi ha för ögonen  också. Ingen människa skall ta åt sig äran för vad Gud gör.

Som avslutning skall vi fråga oss: Hur var det med sensationen? Det kan vi som enskilda inte bedöma. Varje människa får rannsaka sig själv och se över sina motiv för att möta Jesus. Kanske blev lystmäte tillfredställd hos  några. Det ger dock inga tillträde till Guds hjärta, inte heller förutfattade meningar och bilder på hur Jesus borde vara. Nej, den ödmjuke ger han nåd, men de högmodiga står han emot som ordet säger.

Kvinnan ovan blev både upprättad och helad genom sin ödmjukhet. Som sådan fick hon kraft att bekänna vem Jesus är och vara ett vittne för honom.

Detta är mitt ärende också, att göra ordet levande genom Guds nåd och visa att Guds rike består genom Hans ord och kraft.

/Claudio

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.