Några tankar om salighets prissningar


Ordet salighet har vi hört  många gånger, vad betyder ordet som Jesus talade om? Och, vad betyder själva ordet ”Salighet”? Det är så kallad uttrycks sätt av ”synonymer”  för att beskriva en inre välbehag, ro, lyckan eller välbehag. Ordet används i många olika sammanhang, i vårt fall skall vi kolla lite närmare om dess betydelse, framförallt därför att det var Jesus själv som använde dessa ord.

I Mat 5 skall vi ta med  några ord i det som kallas för” Bergspredikan”

1 När han såg folket, steg han upp på berget, och sedan han hade satt sig, kom hans lärjungar fram till honom. 2 Då öppnade han sin mun, undervisade dem och sa: 3 Saliga* är de som är fattiga i anden, för dem hör himmelriket** till. 4 Saliga är de som sörjer, för de ska bli tröstade. 5 Saliga är de ödmjuka, för de ska ärva jorden*. 6 Saliga är de som hungrar och törstar efter rättfärdighet, för de ska bli mättade. 7 Saliga är de barmhärtiga, för de ska få barmhärtighet. 8 Saliga är de renhjärtade, för de ska se Gud. 9 Saliga är de som skapar frid, för de ska kallas Guds barn. 10 Saliga är de som är förföljda för rättfärdighets skull, för dem hör himmelriket* till. 11 Saliga är ni, när människorna hånar och förföljer er och lögnaktigt säger allt ont emot er för min skull.”…

Detta var i början av Jesus verksamhet, så som evangelisten Matteus beskriver det. Följer vi kronologisk ordning, döptes Jesus först. Kanske någon undrar: behövde Jesus döpas? Han var kommen från sin Fader i himmelen, född som människa, men han var utan synd. Tom med Johannes döparen motsatte  sig dopförätning av Jesus, för han visste vem han var. Just där vill han, Jesus, visa att han kom för att bli vägvisare till oss andra, därför sa han till Johannes: ” Matt 3:13-17 15 Då svarade Jesus och sa till honom: Låt det ske nu, för på detta sätt ska vi göra för att uppfylla all rättfärdighet. Då tillät han honom det. 16 Och när Jesus hade blivit döpt, steg han genast upp ur vattnet, och se, då öppnades himlarna för honom, och han såg Guds Ande sänka sig ner som en duva och komma över honom. 17 Och se, en röst från himlen* sa: Denne är min älskade  Son.  I honom  har jag ett gott behag, han är min utvalde”…

Vi ser redan i början av evangeliet, en bekräftelse från himmelen att Jesus var inte vem som helst, han var Gud själv, nu som människa för att förkunna det eviga livet och själv vara ett föredöme  bland människor.

Därefter begav sig Jesus ut ö öknen för att förbereddas  mentalt,  för den uppgift som han fick. Han kom till en syndig värld, fastän han ingen synd hade gjort. Ändå sattes han på prov, där satan själv frestade honom  genom att citera Guds ord. Tre gånger försökte frestaren få Jesus på fall, men lyckades inte då Jesus stod emot honom genom överbevisning av Ordet.

Nästa uppgift blev att välja 12 lärjungar/apostlar som en förebild till Israels 12 stammar, med uppgiften att tjänstgöra i Jesu närhet som en del i den ”Nya Förbundet”, först för Judar och sen för hedningar. Med detta som bakgrund skall vi se vad Jesus menade med salighets prisningar:

9  punkter av salighet räknar Jesus upp för människor i sin bergspredikan:

  1. Fattigdom i anden
  2. Alla som sörjer
  3. De ödmjuka
  4. De som hungrar och törstar efter rättfärdighet
  5. De barmhärtiga
  6. Alla renhjärtade
  7. Freds och frids älskande
  8. De förföljda för Jesu skull
  9. Alla som utstår mobbning för Jesu skull

Hur kan det vara möjligt att vara salig om man utstår någon eller några av dessa prövningar?

Detta är följden för dem som tar sin tro på alvar, det är därför skillnad på en  Jesu följare och världen, vilket bevisar att vi människor är svaga i oss själva, men Guds kraft blir synlig i vår svaghet.När vi förnimmer Gudskraft, blir vi glada och saliga, förstå mig rätt här, det handlar inte om att överge sitt förstånd och träda in i någon sorts överandlighet. Det handlar inte heller om ständiga känsloyttringar och upplevelser. Det handlar om förtröstan i tro på den Gud som Han har sagt sig vara.

Avslutar med  Matt 5:12-16

12 Gläd er och jubla, för er lön är stor i himlen, för så förföljde de profeterna som var före er. 13 Ni är jordens salt, men om saltet mister sin sälta, med vad ska man då salta? Till inget annat duger det än att kastas ut och trampas ner av människorna. 14 Ni är världens ljus. Inte kan en stad döljas, som ligger på ett berg. 15 Inte heller tänder man ett ljus och sätter det under skäppan*, utan på ljusstaken, så att det lyser för alla dem som är i huset. 16 Så låt ert ljus lysa inför människorna, så att de ser era goda gärningar och prisar er Fader, som är i himlarna.”…

/Claudio

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.