Stressad tillvaro?


 

Vi skall få träffa två systrar, alltså bildligt, tillika med två olika personligheter, ändå med samma möjlighet att välja sitt tillvaro för att ta vara på det bästa  sättet.

Från Luk 10:38-42 Bifogar jag följande:

38 Och det hände när de gick vidare, att han kom in i en by, och en kvinna vid namn Marta tog emot honom i sitt hem. 39 Och hon hade en syster som hette Maria, som satt vid Jesu* fötter och hörde på hans ord. 40 Men Marta var mycket upptagen av allt tjänande. Och hon kom till honom och sa: Herre, bryr du dig inte om att min syster har lämnat mig ensam att ordna med allt? Säg därför till henne att hon hjälper mig. 41 Men Jesus* svarade och sa till henne: Marta, Marta, du är bekymrad och oroar dig för många saker. 42 Men bara ett är nödvändigt, och Maria har valt den goda delen, som inte ska tas ifrån henne.”

Jesus och lärjungar var på väg, vilket de oftast gjorde, i samband med detta träffade han en kvinna , Marta  och bjöd hem honom tillsammans med lärjungar. Kvinnan var dock inte ensam, hon delade bostaden med sin syster Maria. Det är dessa två personligheter  som  är föremål  för dagens artikel.

Vi ser redan i början att dessa två var olika i sättet, med det vill jag få sagt att vi människor är skapta på ett unik sätt, var och en med sin egen personlighet. Detta gällde vid första människan, och gäller vidare i alla generationer.

Nu gäller rubriken  ”Stressad tillvaro”…. I texten ovan kan vi inte utläsa hur mycket systrarna kände till om Jesus, ändå anar vi att det fanns en längtan, kalla gärna det, behov att få lära känna Jesus och höra hans undervisning. Därför var det inte konstigt att Marta tog tillfälle i akt och bjöd hem Jesus. Hon ville så gärna göra något för honom  och göra honom glad och belåten, tänkte Marta. Det var hennes vilja, motivet att visa gästfrihet där Jesus och lärjungar kunde ta igen sig en stund.

Maria däremot som var lite i bakgrunden,  var säkert glad att hon också  fick träffa Jesu. Nu kommer jag till själva stress momentet i det som utspelade sig i hemmet hos systrarna. Marta var så ivrig, det skulle tillagas mat och dukas fram, ja allt skulle ordnas, det känner du igen i vår tid också. Man blir orolig och stressad och vet inte riktigt vad man skulle börja. Till råga på allt så gick Maria och satte sig vid Jesu fötter, kanske lite nonchalant mot sin syster, som Marta uppfattade det.

Hon vände sig till Jesus för att få medhål, fastän hon inte sa det  offentlig, tänkte hon  att det var det minsta hon kunde begära av sin syster, för att Jesus och lärjungar skulle slipa vänta tills maten kom fram på bordet. Herre, bryr du dig inte om att min syster har lämnat mig ensam att ordna med allt? Säg därför till henne att hon hjälper mig.”

Marta handlade inte fel, det var en god gärning som hon hade i åtanke, ändå var det i fel ordning. Varför? Jo, låt oss titta på vad Jesus svarade:

41 Men Jesus* svarade och sa till henne: Marta, Marta, du är bekymrad och oroar dig för många saker. 42 Men bara ett är nödvändigt, och Maria har valt den goda delen, som inte ska tas ifrån henne.”

Hur kan vi tolka detta för att förstå Jesu ord?

Vi människor är så stressade med krav för allt som måste göras, många hinner inte koppla av  och reflektera över  livet. Allt går så snabbt, allt skall hinnas med och är ett jagande både hitt och ditt och när dagen når sitt slut infinner sig en besvikelse och frågan: Är detta livet? Nu generaliserar jag något, alla är förstås inte i samma sits.

Ändå får vi stanna upp och ta Marias exempel på att hon gick mot strömmen, hon ville höra vad Jesus hade att säga och lyssna in det som hade betydelse för evigheten. Därför är också mitt ärende  och uppmaning att stanna upp, tänka efter, begrunda, en tro på Gud, bibel-Guds ord, hoppet som bär, Guds skrivna löfte och allt vi läser om,  hur kan jag få det, hur fungerar det?

Från Matt 7:7-9 läser vi följande:

7 Be och ni ska få, sök och ni ska finna, bulta och det ska öppnas för er. 8 För var och en som ber, han får, och den som söker, han finner, och för honom som bultar ska det öppnas.”…

 /Claudio

 

>Nästa> Nåden vad betyder det?                                          

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.