Pingsten och Apostlar ”gärningar”


Med tanke och syfte att gå vidare  på ”Ordets” grund, är också rubriken satt på det sättet att det skall uppfattas så som  det är skrivet. Vi närmar oss Pingstdagen rent traditionellt, samtidigt har det en djupare betydelse för vår efterföljelse och överlåtelse för att vi skall kunna vandra i Jesu fotspår, precis så som apostlarna blev kallade. Detta är vårt  uppdrag  i den tid som vi lever, det betyder inte att själva grunden i uppdraget kan ändras. Tvärt emot som en del försöker hitta på andra vägar och anpassning  med att lägga till eller dra ifrån det skrivna ordet.

Från Apg 1:6-8  läser vi följande:

6 Då de nu var samlade frågade de honom och sa: Herre, ska du i denna tid återupprätta riket åt Israel? 7 Då sa han till dem: Det är inte er sak att veta tider eller stunder som Fadern i sin makt har fastställt. 8 Men ni ska få kraft efter att den Helige Ande har kommit över er och ni ska vara vittnen* åt mig både i Jerusalem och i hela Judeen och Samarien och ända till jordens yttersta gräns”…

Detta var den sista löfte framförd av Jesus medan han var hos apostlarna. Dessa var luttrade nu och hade mognat mentalt. Nu skulle dessa föra vidare budskapet om Jesus, som världens Frälsare. Först skulle det bli bekläda med Den Helige Anden  för att få kraft och vishet att göra det som Jesus befallde dem.

I Apg 2:1-4  läser vi:

1 När pingstdagen* var inne var de alla samlade i full enighet**. 2 Då kom plötsligt ett dån från himlen, såsom när en våldsam storm drar fram, och det fyllde hela huset där de satt. 3 Och tungor såsom av eld visade sig för dem, vilka fördelade sig och de satte sig på var och en av dem. 4 Och de blev alla uppfyllda av den Helige Ande och började tala med andra tungomål, allteftersom Anden ingav dem att tala.”…

Vi kan se i texten att detta är inte bara något som apostlarna fick för att vara mera andliga än andra. Det var uttryckligen  en uppmaning att ställa sig under  ”Andens  ledning” som Den Tredje i Gudomen, för att förra Guds verk vidare, när Jesus for upp till sin Fader.

Jesus viste att dessa människor, precis som alla vi andra, både förre och efter Jesus, var och är bristfälliga människor. För  att orka med  och vandra i Guds vishet behövdes  Den Helige Andens  kraft och vishet. Därför var det viktig att apostlarna skulle underordna sig Guds vishet.

Vishet talar jag om därför att det inbegriper allt runtomkring oss:  Förföljelsen, som inte hade börjat riktig  ännu för apostlarna, men så småningom  kommer det att tillta. Om detta kommer jag att skriva i nästa artikel. Då som nu hittade människor på diverse tricks i tron att man kunde tjäna  Gud på annat sätt. Följden blev splittring mellan Jesu efterföljare och så kallade ”ledare” eller ”höga apostlar” som Paulus benämner dessa.  Just därför är min orsak till att skriva om det den första församlingen som bildades av apostlarna, som exempel  på  att vi får ta det till oss. Att ta lärdom om det som har varit och praktisera enligt Guds ord, och den Helige Andens vishet är vägen framåt. Det är därför som Jesus talade om kärleken först till Gud och sen till sin nästa. Detta kan vi dock inte uppfylla i vår egen kraft, vi får vara överlåtna genom den Helige Anden för att bli Kristi vittnen.

Ja, det inbegriper att vi fattar beslut efter vårt förstånd, dvs. vår vilja, blir ett sökande efter vishet att ära Gud, Jesus och den Helige Anden. Tänk efter, en Gudstjänst där människor upphöjs, eller berikas på något sätt i sin själviskhet, är inte till Guds ära. Däremot trivs den Helige Anden där det råder ödmjukhet, saktmod, frid  och kärlek, där trivs människor också. Som Jesus säger:

Matt  10:16

16 Se, jag sänder iväg er såsom får bland vargar. Var därför kloka såsom ormar och oskyldiga* såsom duvor.”…

/Claudio

Nästa artikel: Den första församlingen/ apostlarnas handlande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.