Inför Påsken


Det går fort i mänskliga relationer, i detta fall tänker jag på Jesus, när han red in i Jerusalem på en åsnas föll. Ändå var det något som inte stämde, nej, nej Jesus hade inte fel, skriften skulle fullbordas…  Problemet  var att  de flesta förstod inte innebörden, frånsett en liten skara i sammanhanget, Jesu egna efterföljare, som älskade Honom, men ändå förstod inte till fullo  vad det handlade om, inte än, så småningom kommer de förstå.

Visa kunde man förvänta sig att det skulle begripa, de var ju lärare och undervisade i skrifterna, problemet var att ord de läste blev en stötesten för dessa. Det såg massa ord framför sig, men begrep inte dess betydelse, och inte ville de veta heller, för då hade de vart tvungna att rannsaka sig. Det ville de inte för det var  bekvämare  att gå runt i sina fotsida kläder och stoltsera inför folket hur stora och mäktiga de var. Att upphöjas och äras av folket var deras motiv och nöjen i dåtidens värld.

Jesus visste allt detta, Han konfronterades med dem  tidigare  och var medveten om att  de kommer att döda honom när de får tillfälle.

Lövhyddohögtiden  började  när Jesus red in i Jerusalem, och festen skulle vara i en vecka tills påsken träder in, människor bär fram sin förstling  av sin avkastning under ett år och bära fram det som ett tack offer till Herren för att Han förde dem ut ur Egypten. Påsklammet skulle slaktas och glädje skulle råda bland folket.

Det blev inte som vanlig det här året i Jerusalem, det var en tryck stämning på gatorna, visa vädrade tillfälle att bli av med Jesus, medan andra darrade för att inte vecka uppmärksamhet hos mobben.

Jesu lärjungar följde efter Jesus i hemlighet för att inte avslöjas i den mordiska situationen. Petrus ja, han skulle gå i döden för Jesus, så mycket tyckte han att han älskade Jesus, det var säkert sant, men när det verkligen sattes på sin spets, då var  ”Köttet svagt” och Petrus kom på skam.  Värre var det med Judas Iskariot som förrådde  Jesus. Han som fanns med i gruppen av Jesu närmaste, som tom delade brödet med Jesus, hur kan det vara möjligt?

Skriften berättar inte för oss om detaljer, det som vi har att ta ställning till är: ”Skriften skulle uppfyllas.”…

Verkligheten hann ikapp Judas när han förstod allvaret, 30 silver mynt  kanske var en ansenlig summa, kanske kom han att tänka på Jesu ord som han hörde tidigare: ”Vad hjälper det en människa om hon vinner hela världen, men förlorar sin själ?”

Ångesten var för stor, bördan gick inte att bära, livet var slut… Kunde Judas fått förlåtelse? Ja det tror jag, varför tog han inte chansen? Det är en fråga som ingen kan besvara av oss människor, jämför vi med Petrus så fick han upprättelse och en särskilt hälsning av Jesus, Petrus kunde gå vidare med sitt liv och förlåta sig själv.

Det var mycket folk i Jerusalem, alla ville se vad som händer, det fanns folk från när och fjärran, det flesta berördes av Jesus på ett eller annat sätt. Visa var glada att äntligen blir vi av med Jesus. Andra tyckte att det som händer är för grymt, Jesus har inte gjort något ont. Så var det kvinnorna som följde efter i gråt och förtvivlan över människans grymhet. Romarna var kända för sin blodtörst, det var  inte ovanligt  att rövare och obekväma spikades upp på ett kors. Kanske var det mera ovanlig att  de så kallade skriftlärda, skulle vara så mordiska. Dessa hade till uppgift att predika ordet för folket, och nu blev de mördare istället.

Hånet, förnedring och plåga kände inga gränser den dagen i Jerusalem, att sätta en krona full av taggar som hån på Jesu huvud, var det en förakt från Satan och hans dödsrike. Han kunde härja en kort tid genom människor som utförde plågan.

”Påskalammet” skulle slaktas, inte en sådan som seden var tidigare,  Guds Son, blev själv ”Påskalammet” som fördes bord  under förnedrande förhållande. Han fick tom bära sitt eget kors som ett verktyg in i döden.  Kvinnorna gröt av sorg och kände smärta när de såg  sin vän förnedras och plågas.

Jesus såg på dem, trotts börda under korset vände Han sitt ansikte mot kvinnorna som följde efter och utbrister med vis ansträngning:

Luk 23:28

”  Då vände sig Jesus om till dem och sa: Jerusalems döttrar, gråt inte över mig, utan gråt över er själva och över era barn.”

Säkert tänkte Jesus på generationer efteråt  , den nya förbundet håller på att fullbordas, snart skall Guds Son spännas fast på korset som han bär och ge upp andan för alla generationer framåt  som försoning. Det gamla förbundet var försvagad och bristfällig, snart skall Jesus avväpna  Satan och dödens makt och vinna evig seger för människor, folk och stammar över hela jorden, ja åt alla dem som tror och bejakar detta.

Till sist:

Har människor förändrats genom sekler? Tror inte det, hela berättelse är fullt av färska exempel, människor som har lidit martyr döden för Jesu skull. Detta är inte slut ännu, tyvärr så är det många gånger religiösa människor som förföljer Jesu trogna. Det är dessa  som förskapar sig till får i fårakläder, som i själva verket är ulvar som rövar bort  dem som inte är vakna.

Läs gärna om det i artiklar som jag skrivit tidigare, framförallt, jämför det med bibeln först.

Claudio

Nästa artikel: Maria vid  graven

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.